Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

niedziela, 14 października 2012

Babeczki kawowo-czekoladowe

 

Pyszne babeczki, cięższe od muffin, ale smak mają naprawdę kapitalny. W dodatku z moim ulubionym mascarpone, który mogę łączyć prawie ze wszystkim ;) Naprawdę polecam, przepis łatwy i szybki. 

 

Babeczki kawowo-czekoladowe

 

Składniki:

  • 220 gr masła
  • 220 gr brązowego cukru
  • 220 gr mąki pszennej
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 jajka

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć na jasną masę, dodać cukier i dalej ucierać. Jajka wbijać jedno po drugim, wciąż miksując, dodać kawę, utrzeć.

W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, kakao, dodać do masy maślanej i niedbale wymieszać.

Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (powinno wyjść ok. 12 sztuk), piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić.

 

Składniki na krem:

  • 1 żółtko
  • 250gr serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru

 

Żółtko dobrze utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać serek, miksować do połączenia składników.

Udekorować babeczki, posypać kakao.

Smacznego :)

 

Babeczki kawowo-czekoladowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
niedziela, 14 października 2012 18:25

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa