Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

niedziela, 17 lutego 2013

Orange Curd

 

Jak tylko zrobiłam Lemon Curd wiedziałam, że musi również powstać wersja pomarańczowa. I to był strzał w dziesiątkę. Swój wykorzystałam do kremu, ale na pewno się sprawdzi do naleśników, ciasteczek i wszystkiego na co będziecie mieli ochotę. Jeśli tak jak ja kochacie pomarańcze, to naprawdę polecam :)

Przepis powstał analogicznie do przepisu na Lemon Curd.


Orange Curd

Składniki:

  • skórka otarta z 3 pomarańczy i sok z nich wyciśnięty
  • 90 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sok z pomarańczy wlać do słoiczka, wsypać mąkę ziemniaczaną, zakręcić pokrywkę i dokładnie wymieszać, potrząsając. Wlać do rondelka, wsypać startą skórkę, cukier, dodać jajka i żółtka, gotować do zgęstnienia, pod koniec dodając oliwę. Odstawić do ostudzenia.

Jeśli tak jak ja chcecie użyć go np. do kremu, to warto go zmiksować za pomocą blendera, żeby był gładki.

Przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Smacznego :)


Orange Curd

Orange Curd

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
niedziela, 17 lutego 2013 16:34

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa