Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

wtorek, 26 lutego 2013

Tarta cytrynowa

 

Tartę upiekłam na specjalne życzenie :) Mam na nią zamówienie i chciałam wypróbować przepis. Tarta wyszła bardzo smaczna z bardzo wyraźną nutą cytrynową, więc jeśli lubicie te owoce, to będziecie zachwyceni.

Planuję jeszcze upiec bezę osobno, aby wyszła bardziej chrupka i na pewno dam Wam znać, którą wersję bardziej polecam :)

Przepis od Dorotki.

 

Tarta cytrynowa z bezą

 

Składniki na kruchy spód:

  • 230 g mąki
  • 130 g masła
  • 1 i 1/3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Składniki masę cytrynową:

  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 1 niedużej pomarańczy
  • 85 g masła
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)

Mąkę ziemniaczaną wymieszać w słoiczku z pokrywką z sokiem cytryny (nie jest to konieczne, ale ja zawsze tak robię, żeby nie powstały kluski). Wlać do garnuszka z grubym dnem, dodać cukier, skórkę z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do pojemności 200 ml, wlać do garnuszka. Zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, od razu zdjąć z palnika, dodać masło, mieszać do rozpuszczenia, następnie żółtka, dokładnie wymieszać. Ponownie podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Gorącą masę wlać na wystudzony spód, odczekać aż stężeje.

Składniki na bezę:

  • 4 pozostałe białka
  • 200 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę rozprowadzić na tarcie (ja zrobiłam to za pomocą tylki, ale nie jest to konieczne), piec dodatkowe 20 minut w 180ºC. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Tarta będzie najlepsza pierwszego dnia.

Smacznego :)

 

Tarta cytrynowa z bezą

 

Tarta cytrynowa z bezą

 

Tarta cytrynowa z bezą

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
wtorek, 26 lutego 2013 18:11

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/03/21 18:58:28:

    wspaniała ;) zrobiłam polecam :)

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/21 23:56:55:

    Cieszę się bardzo :)

  • Gość Jacob napisał(a) z 195.187.156.* komentarz datowany na 2014/10/26 19:46:27:

    Wyszła dobra, tylko następnym razem dodam mniej cukru do kremu cytrynowego, bo wyszedł strasznie słodki, ale smak cytrynowy jest dobrze wyczuwalny. Bardzo fajny przepis.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa