Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

niedziela, 17 lutego 2013

Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

 

 

Do zrobienia tortu zostałam natchniona :) Blaty bezowe piekłam już wcześniej, jednak to co znalazło się w środku powstało w mojej głowie. Wiedziałam, że połączenie kremówki, mascarpone i pomarańczy będzie genialne. Do tego na wierzch bita śmietana i na to pomarańcze. Całość ogólnie jak dla mnie za słodka mimo, że do mas dałam bardzo mało cukru, ale wiem, że i ta wersja znajdzie swoich zwolenników. My po prostu lubimy mało słodkie ciasta :)

 

Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

 

Składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo, łyżka, po łyżce cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok. 24cm. Ubitą pianę podzielić na dwie części i rozłożyć na narysowanych okręgach. Wstawić do piekarnika, piec 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150ºC i piec jeszcze 1,5 godz. 

Blaty najlepiej piec na noc i zostawić do ostudzenia w piekarniku (nie opadną).

Składniki na krem pomarańczowy:

  • 200 g Orange Curd
  • 250 g śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i Orange Curd, wmieszać w śmietanę na niskich obrotach.

Dodatkowo:

  • 250 g śmietanany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 pomarańcze

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i cytrynę.

Z blatów bezowych delikatnie usunąć papier do pieczenia, położyć jeden z nich na paterze, wyłożyć krem pomarańczowy, przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć kremówkę, udekorować cząstkami pomarańczy.

Blaty bezowe możemy upiec wcześniej, jednak najlepiej przekładać je masami niedługo przed podaniem.

Smacznego :)

 

Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
niedziela, 17 lutego 2013 17:42

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa