Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

poniedziałek, 15 lipca 2013

Tort z wiśniami

Tort robiony na zamówienie. Na początku nie byłam przekonana do połączenia jasnego biszkoptu z wiśniami, ale smak przeszedł moje oczekiwania i zachwycił. Nie za słodki, lekki, naprawdę pyszny. Polecam przepis, póki mamy sezon na wiśnie :)

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Dorotki.

 

Tort z wiśniami

 

Składniki na biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na trzy części.

 

Składniki na masę wiśniową:

  • 200 ml kompotu z wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 700 g wiśni (poza sezonem mogą być również mrożone)

Kompot, cukier oraz mąkę umieścić w słoiku z pokrywką i bardzo dokładnie wymieszać. Wlać do garnuszka, gotować do zgęstnienia. Dodać wiśnie, wymieszać, odstawić do ostudzenia.

 

Do nasączenia:

  • 1/2 szklanki wiśniówki
  • 1/4 szklanki kompotu

 Dodatkowo:

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 6 łyżeczek cukru

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone.

Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć kompotem wymieszanym z wiśniówką, wyłożyć połowę wiśni, rozsmarować śmietanę. Czynność powtórzyć z kolejnym blatem. Ostatni blat nasączyć, rozsmarować cienką warstwę śmietany. Udekorować szprycą i wiśniami. Jeśli boki tortu chcecie udekorować tak jak ja za pomocą szpatułki, należy je pokryć grubszą warstwą kremu. Schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

 

Tort z wiśniami



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
poniedziałek, 15 lipca 2013 23:19

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość dariozka91 napisał(a) z *.elblag.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/07/15 23:43:24:

    szkoda, że nie pochwaliłaś się jego przekrojem. z wierzchu wygląda cudownie, a akurat torty z wiśniami są jednymi z moich ulubionych ! :)

  • Gość rena63 napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2013/07/16 14:50:22:

    A gdzie się kładzie masę wiśniową bo piszesz że kolejne krążki przekładać śmietaną

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/16 14:51:06:

    No niestety tak jak napisałam tort był na zamówienie, więc zdjęcia w przekroju nie mogłam zrobić. A wiem, że pyszny, bo dostałam kawałek :) Niestety nie nadawał się do zdjęcia ;)

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/17 19:14:09:

    rena63: "Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć kompotem wymieszanym z wiśniówką, wyłożyć połowę wiśni, rozsmarować śmietanę". Dwa pierwsze blaty (od dołu patrząc) smarujemy frużeliną z wiśniami.

  • sagola napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/21 01:54:27:

    Co tu dużo gadać, trzeba dbać o siebie, aby w dobrym zdrowiu i o sprawnych oczach doczekać momentu, że może i nas ktoś zachwyci takim pięknym tortem. Widać tu istną maestrię, precyzję. Talent.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa