Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

czwartek, 29 sierpnia 2013

Borówkowy sernik na zimno z bitą śmietaną

Miałam nadzieję, że sernik będzie miał troszkę ładniejszy kolor, chociaż spodziewałam się rezultatu. Ale co tu począć jak dostałam od teściowej czubatą łubiankę borówek??!! ;) Więc jeśli tylko macie jeszcze dostęp do jagód, nie wahajcie się ich użyć :) Sernik naprawdę pyszny, kwaskowaty z pyszną chmurką z bitej śmietany. Naprawdę polecam!!

 

Borówkowy sernik na zimno z bitą śmietaną

 

Składniki:

  • 1 kg twarogu (użyłam wiaderkowego Pilos)
  • 2,5 szklanki borówek (ze względu na kolor polecam jagody)
  • 200 g cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, przestudzonej

Borówki zmiksować razem z cukrem za pomocą blendera na gładką masę, stopniowo dodawać ser. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę sera, wymieszać. Całość wlać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyc papierem do pieczenia, wylać masę serową. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Dodatkowo:

  • 400 g śmietanki 30 lub 36%
  • 4 łyżeczki cukru
  • borówki lub jagody do przybrania

Śmietanę ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na sernik, udekorować borówkami.

Smacznego :)

 

Borówkowy sernik na zimno

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
czwartek, 29 sierpnia 2013 17:51

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa