Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

poniedziałek, 09 września 2013

Tarta z białą czekoladą i malinami

Pomysł świtał mi w głowie już od jakiegoś czasu, ale wciąż pojawiała się obawa o zbyt mydlany smak. Nie wiem czemu wymyśliłam sobie, że połączenie czekolady i malin da taki właśnie efekt ;) Smak mile mnie zaskoczył, zresztą nie tylko mnie, bo wszystkie osoby ze mną na czele, które próbowały tartę, zgodnie twierdziły, ze nie lubią białej czekolady :) Ale to prawda, połączenie białej czekolady z malinami, to połączenie idealne i nie wyobrażam sobie lepszego. Naprawdę polecam przepis :)

 

Tarta z białą czekoladą i malinami

 

Składniki na kruchy spód:

  • 230 g mąki
  • 130 g masła
  • 1 i 1/3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić ok. godziny w lodówce, wyjąć, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, ponownie schłodzić w lodówce ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 20 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 5 min. Ciasto nie może być bardzo zrumienione, ale spód nie powinien być już miękki. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

 

Składniki na nadzienie:

  • 200 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 350 g malin
  • płatki migdałów do posypania

Śmietankę oraz połamaną czekoladę rozpuścić w misce nad kąpielą wodną. Na podpieczony spód ułożyć maliny, wylać masę z białej czekolady, posypać płatkami migdałów. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC. Schłodzić w lodówce, co najmniej 4 godziny.

Smacznego :)



Tarta z białą czekoladą i malinami

 

Tarta z białą czekoladą i malinami

 

Tarta z białą czekoladą i malinami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 września 2013 18:31

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość wiola napisał(a) z *.threembb.co.uk komentarz datowany na 2013/09/09 20:09:31:

    Czy smietane najpierw ubic a potem wlac roztopiona czekoladę?

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/09 20:42:30:

    Nie, płynną śmietankę wlewamy do miseczki, dodajemy połamaną czekoladę, rozpuszczamy, podgrzewając :)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/09 23:53:56:

    Idealna :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa