Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

sobota, 09 listopada 2013

Misiankowa szarlotka

Co najmniej od roku myślałam nad upieczeniem tej szarlotki. Wciąż kusiły mnie zdjęcia i opinie, że jest taka pyszna. Upiekłam ją dopiero teraz, bo pewnie gdzieś w głowie siedział mi ten niedobry tort bezowy, który kupiliśmy właśnie w Misiance. Co do szarlotki, to jest genialna, pokuszę się o stwierdzenie, że najlepsza jaką jadłam :) Muszę jednak zrobić do niej drugie podejście, bo nie wiem czy to kwestia tego, że na szarlotkę miałam wielką ochotę czy faktycznie jest taka pyszna. W każdym razie polecam :)

 

Misiankowa szarlotka

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 białko do posmarowania ciasta

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek (użyłam Szarej Renety)'
  • cynamon do smaku
  • cukier z wanilią
  • skórka otarta z 1 cytryny (następnym razem odrobinę zmniejszę jej ilość)

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Zasypać cukrem (wg uznania i kwaśności jabłek), doprawić cynamonem, dodać skórkę z cytryny. Odstawić na 2 godziny, odsączyć z soku.

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, chłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Jedną część ciasta rozwałkować i włożyć do formy od tarty (27cm) wysmarowanej masłem, spód i boki ponakłuwać widelcem, posmarować białkiem. Podpiekać w temperaturze 160ºC przez 15 minut.

Spód wyjąć, ułożyć na nim odsączone z soku jabłka, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować białkiem. Piec kolejną godzinę. Podawać na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych.

Smacznego :)

 

Misiankowa szarlotka

 

Misiankowa szarlotka

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
sobota, 09 listopada 2013 10:43

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • sagola napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/13 00:52:49:

    Aniu, czy w tym przepisie nie zaszalałaś zbytnio? 500 g mąki i tyleż samo ciasta? Chyba o masło szło jak mniemam?

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/13 20:19:37:

    Dzięki Sagola, już poprawiam ;)

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/13 22:51:25:

    I cieszę się, że wciąż tu jesteś i trzymasz rękę na pulsie ;) Już się martwiłam, że przeniosłaś się na innego bloga ;)

  • sagola napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/15 00:31:03:

    Jestem jestem, oddana i bez reszty zachwycona, choć nieco przystopowałam z temperamentem i nie wypowiadam się, bo zwyczajnie już mi słów brak. No bo ileż czasu można być doskonałym?! Przecież każdemu zdarza się zakalec, coś za rzadkie, coś za gęste, wykipienie, zapomnienie, przypalenie. Ale nie! Tobie się to nie zdarza, więc uznałam, że skoro nie mam do czynienia ze zwykłym śmiertelnikiem, tylko cyberlaską, postanowiłam zamilknąć. Ufffff ulżyło mi! Hahahhahahahah. Jestem, jestem i na innego bloga się nie przenoszę, bo ten jest moim ulubionym. Pozdrawiam Cię Aniu i proszę, daj sobie szansę, naprawdę fajnie jest być zwykłym człowiekiem ::)) Ścisk.

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/15 10:33:09:

    Sagola, ale mnie ubawiłaś swoim komentarzem, tak pozytywnie oczywiście ;) Szkoda, że nie masz podglądu mojej kuchni i nie widzisz mnie w sytuacjach kiedy mi coś nie wychodzi ;) I pocieszę Cię, wciąż nie mam sprawdzonego przepisu na zwykłe, ucierane ciasto z owocami. W tym roku zaliczyłam 3 zakalce, ale przecież takich przepisów nie umieszczę na blogu ;) Więc jakbyś miała coś takiego w swoich zbiorach, pamiętaj o mnie!! I koniecznie upiecz tą szarlotkę, póki co to moja ulubiona :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa