Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

poniedziałek, 25 listopada 2013

Sernik z żurawiną

Święta Bożego Narodzenia, bez dwóch zdań, kojarzą mi się z żurawiną. Dlatego wiedziałam, że w tym roku muszę upiec z nią sernik. Co prawda nie wiem czemu ubzdurało mi się, że dodaje się do niego suszone owoce?! Takie właśnie dodałam, ale teraz wiem, że lepsza by była żurawina świeża lub mrożona. Sernik wyszedł taki jak lubię najbardziej, czyli delikatny, mazisty, nie za słodki, po prostu pyszny. Koniecznie upieczcie i raczej nie czekajcie do świąt :)

Przepis z moimi zmianami od mojej szwagierki, która z kolei wzięła go z jakiejś gazety, ale nie pamiętam nazwy.

 

Sernik z żurawiną

 

Składniki na spód:

  • 300 g herbatników maślanych
  • 100 g rozpuszczonego masła

Herbatniki zblendować lub utłuc tłuczkiem na konsystencję mokrego piasku, dodać masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 - 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Spód i boki do połowy wyłożyć masą ciasteczkową, wstawić do lodówki na pół godziny.

 

Składniki na masę serową:

  • 1kg twarogu do serników (może być wiaderkowy)
  • 150 cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g białej czekolady rozpuszczonej nad kąpielą wodną i ostudzonej
  • 250 g żurawiny suszonej (jeśli jest twarda, to namoczyć)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Ser razem z cukrem umieścić w misie miksera, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać jajka, po każdym miksować ok. 30 sekund, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować  do połączenia składników. Masę serową wlać na ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć żurawinę.Wstawić do piekarnika, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120º i piec 1,5 godziny. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

 

Sernik z żurawiną

 

Sernik z żurawiną

 

Sernik z żurawiną

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 listopada 2013 17:03

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Eliza napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/11/25 17:27:54:

    bardzo smakowity :)

  • kibi007 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/25 17:29:44:

    pyszności, z żurawiną jeszcze lepsze :)

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/25 18:17:12:

    świetny, też mi taki żurawinowy serniczek po głowie chodzi :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/25 21:02:22:

    Podobne cudo, tylko ze świeżą żurawiną, siedzi właśnie u mnie w piekarniku. Aż się doczekać nie mogę :)
    Twój wygląda bosko :)

  • Gość napisał(a) z *.dhcp.as2116.net komentarz datowany na 2013/11/25 22:44:33:

    Wszystko fajnie , tylko ile tych jajek ???

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/25 23:06:58:

    Wygląda apetycznie :) I rzeczywiście, dodatek żurawiny czyni go idealnym na świąteczny stół :)

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/26 10:26:29:

    Jajek 4 już poprawiłam :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa