Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

wtorek, 12 listopada 2013

Syrop piernikowy

Do zrobienia tego syropu natchnęła mnie Madame Edith. Uwielbiam piernikową kawę z jednej z sieciówek, ale po co płacić za nią 15zł skoro taką samą możemy sobie zrobić w domu? Najpierw zrobiłam syrop wg przepisu Madame Edith, ale powiem szczerze, że dla mnie był zdecydowanie za mało intensywny w smaku i trzeba było go nalać naprawdę sporo, żeby był wyczuwalny w smaku. Niestety wtedy, kawa była dla mnie zbyt słodka. Dlatego podjęłam własną próbę i wyszło to czego oczekiwałam :) Naprawdę polecam :)

 

Syrop piernikowy

 

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wodę, cukier oraz przyprawę do piernika umieścić w rondelku, zagotować. Delikatnie zmniejszyć ogień, gotować jeszcze ok. 15 minut do zgęstnienia, dodać ekstrakt, wystudzić.

Ja swoją kawę przygotowuję z ekspresu do kawy. Jednak jeśli go nie posiadacie można użyć do tego celu innej kawy (rozpuszczalnej, parzonej po turecku itp.) Jeśli zależy Wam na piance, to polecam ubijak do mleka: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=ubijak+do+mleka Kiedyś sama z niego korzystałam i pianka wychodziła o naprawdę fajnej konsystencji.

Smacznego :)

 

Syrop piernikowy

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
wtorek, 12 listopada 2013 16:14

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa