Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

piątek, 08 listopada 2013

Tarta limonkowa

Jak wynika z przepisów jakiś czas temu robiłam krem na bezie szwajcarskiej, w związku z czym zostało mi dużo żółtek. I co tu zrobić? Jak mam nadmiar żółtek zawsze do głowy przychodzą mi faworki, ale teraz robić faworki? Nie... ;) Z pomocą przyszedł mi blog Dorotus. W ten oto sposób zrodził się pomysł na tartę limonkową. Pora może nie ta, ale tak ponuro się zrobiło, że musiałam sobie jakoś przypomnieć lato :)

 

Tarta limonkowa

 

Składniki na kruchy spód:

  • 230 g mąki
  • 130 g masła
  • 1 i 1/3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić ok. godziny w lodówce, wyjąć, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, ponownie schłodzić w lodówce ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 20 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 5 min. Ciasto nie może być bardzo zrumienione, ale spód nie powinien być już miękki.

 

Składniki na mus:

  • 5 żółtek
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 500 g
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z limonki (3-5 sztuk, mi wystarczyły 4)

Żółtka ubić na puszystą masę, dodać mleko, skórkę oraz sok z limonki, wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Zapiekać 12 - 15 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć, wystudzić, chłodzić w lodówce ok. 3 godzin.

 

Dodatkowo:

  • 400 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru
  • łyżka otartej skórki z limonki

Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier oraz startą skórkę z limonki. Wyłożyć na mus.

Smacznego :)

Tarta z limonką

 

Tarta z limonką

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
piątek, 08 listopada 2013 16:23

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/08 19:18:30:

    Mmm, pyszna musiała być :)
    Ja mam problem w drugą stronę - ogromne ilości białek...

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/08 20:21:24:

    Z białkami nie mam problemu, beza u nas zawsze mile widziana :)

  • Gość Anna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/15 20:56:00:

    Witam. Właśnie zrobiłam tę tartę, ale pojawiła mi się w głowie wątpliwość co do ubijanej śmietany - czy jeśli nałożę ją na całą tartę i nie zjem całej od razu, tylko będzie leżeć kilka dni w lodówce, to śmietana nie osiądzie? (mam 30%)

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/16 16:29:08:

    Nie powinna, u mnie też leżała kilka dni w lodówce i nic się nie działo. Poproszę o info czy smakowała :)

  • Gość napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2013/11/28 07:55:03:

    Czy mleko ma być słodzone?

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/28 14:34:47:

    Tak słodzone

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa