Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

wtorek, 19 listopada 2013

Tort orzechowy

Wszyscy w domu bez wyjątków kochamy orzechy. I właściwie nie wiem czemu taki tort powstał dopiero teraz?! Szkoda zbędnych słów, bo jest naprawdę pyszny, delikatny, lekki, mocno orzechowy. Polecam bardzo :)

 

Tort orzechowy

 

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, miksować do całkowitego rozpuszczenia. Dodawać żółtko po żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać ze zmielonymi orzechami, dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą szpatułki. Okrągłą formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę na biszkopt. Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170ºC. Po upieczeniu formę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 60cm. Odstawić do ostudzenia.

Wystudzony biszkopt delikatnie oddzielić nożykiem od formy. Przeciąć na 3 części.

Składniki na przełożenie:

  • 400 g śmietanki 30 lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • słoiczek konfitury (użyłam z czarnej porzeczki)

Dodatkowo:

  • szklanka bardzo mocnej herbaty
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem. Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć herbatą, rozsmarować połowę konfitury, wyłożyć 1/3 masy śmietanowej, czynność powtórzyć z kolejnym blatem, ostatni blat nasączyć herbatą, posmarować śmietaną. Boki tortu również posmarować masą śmietanową, obłożyć posiekanymi orzechami. Wierzch udekorować wg uznania, ja napis zrobiłam z czekolady.

Smacznego :)

 

Tort orzechowy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
wtorek, 19 listopada 2013 16:25

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość MEG napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/19 16:37:23:

    Wygląda bardzo profesjonalnie, super ! :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/19 16:44:18:

    Wygląda po prostu wspaniale :)

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/19 19:03:26:

    Dziękuję ;)

  • Gość Dorota napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/10/07 12:09:57:

    na ile nagrzać piekarnik, bo jest to biszkopt z orzechami a nie tradycyjny. Brakuje tej informacji.

  • Gość Aniel napisał(a) z *.range109-147.btcentralplus.com komentarz datowany na 2016/01/17 19:25:36:

    Ciasto wyszlo super, dziekuje. Mam tylko zapytanie do upuszczenia go na podloge.
    Czy to zart ?

  • Gość napisał(a) z *.buffalo.res.rr.com komentarz datowany na 2016/12/30 03:10:51:

    Ciasto opadlo nie Wien co zle zrobilam.

  • Gość Magda Fe. napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2018/03/13 15:24:57:

    Czy herbata może być earl gry?

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa