Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

sobota, 15 lutego 2014

Tort z brzoskwiniami

Dzisiaj zapraszam Was na tort z brzoskwiniami. Przeglądałam ostatnio bloga i doszłam do wniosku, że muszę popracować nad przepisami na torty ;) Robię ich niemało, ale zawsze dla kogoś, więc na blogu zazwyczaj się tylko zdjęcia pojawiają. Tort lekki, nieprzesłodzony, taki jak lubimy najbardziej.

 

Tort z brzoskwiniami

 

Składniki na biszkopt o śr. 24cm:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić na kratce.

Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, odkroić chrupiącą skórkę z góry biszkoptu (odstawić i rozdrobnić w palcach), przekroić na trzy części.

 

Składniki do przełożenia tortu:

  • 500 g serka mascarpone
  • 600 g śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki cukru
  • duża puszka brzoskwiń w syropie

Brzoskwinie odsączyć, pozostały syrop przelać do szklanki (u mnie było to 3/4 szklanki, resztę uzupełniłam wodą). Dwie połówki brzoskwiń pokroić na plasterki i odłożyć. Resztę pokroić w kostkę. Śmietankę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć syropem, wyłożyć część masy śmietanowej, połowę brzoskwiń, przykryć drugim blatem, czynności powtórzyć, znowu przykryć blatem, nasączyć. Cały tort posmarować cienką warstwą masy śmietanowej. Boki obsypać okruszkami, wierzch udekorować za pomocą szprycy i brzoskwiń. Wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 2 godziny.

Smacznego :)

 

Tort z brzoskwiniami

 

Tort z brzoskwiniami

 

Tort z brzoskwiniami



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
sobota, 15 lutego 2014 14:04

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa