Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

poniedziałek, 10 marca 2014

Gniazdka bezowe z owocami leśnymi

Inspiracją do upieczenia gniazdek były oczywiście gniazdka Doroty. Śnieżnobiałe, delikatne, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. W związku z tym, że beza jest bardzo słodka, dodałam do nich owoce lasu i pomysł, nieskromnie przyznam, okazał się genialny :) Musicie je zrobić, bo niebo w gębie to mało powiedziane!!!

 

Gniazdka bezowe

 

Składniki na 10 gniazdek:

  • 4 białka
  • 220g cukru

Piekarnik nagrzać do temperatury 100ºC. Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i zmiksować na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Piana na bezy jest gotowa jak będzie bardzo sztywna i lśniąca. Gniazdka wyciskać za pomocą szprycy z tylką Wilton 1M, formując najpierw podstawę o średnicy ok. 10cm, potem wyciskać pianę dookoła podstawy, tworząc gniazdko. Gniazdka piec 2 godziny (jeśli chcecie, żeby były ciągnące) lub 2,5 jeśli mają być bardziej kruche (najlepiej w trakcie próbować, bo wiele zależy od piekarnika). Wyjąć ostudzić na kratce.

 

Składniki na frużelinę z owoców leśnych:

  • 350g mrożonych owoców leśnych (dostępne w Lidlu)
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobione w minimalnej ilości wody

Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać wodę z mąką ziemniaczaną cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić do ostudzenia.

Dodatkowo:

  • 350g dobrze schłodzonej śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cukru

Śmietankę umieścić w misie miksera, zmiksować na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Wypełnić gniazdka za pomocą szprycy. Na śmietanę wyłożyć frużelinę owocową.

Smacznego :)

 

Gniazdka bezowe

 

Gniazdka bezowe

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
poniedziałek, 10 marca 2014 17:47

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/10 18:00:35:

    Witam, co to znaczy minimalna ilość wody? Jedna kropelka? ;) Jaka ma być konsystencja? Bardziej jak ciasto czy bardziej jak płyn? Będę wdzięczna za pomoc :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa