Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

niedziela, 16 marca 2014

Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

Jadłam taką bezę podczas jednego z targów regionalnych i to mnie zainspirowało do stworzenia własnego przepisu. To zdecydowanie tort dla fanów wszystkiego co czekoladowe, a mimo iż my nimi nie jesteśmy, to smakuje nam naprawdę bardzo :) Zresztą połączenie kremu czekoladowego i wiśni musiało zaiskrzyć ;) Ostatnio zasypuję Was przepisami na bezy, ale tak ze mną niestety czasami jest!!!

Tym razem blaty bezowe piekłam inaczej niż zwykle, bo zależało mi na osiągnięciu białego koloru, ale wybór należy do Was.

 

Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 260 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzać do temperatury 120ºC, używając funkcji termoobiegu.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Prawidłowo ubita piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy 24-25cm. Ubitą pianę rozdzielić na dwie porcje. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

 

Składniki na frużelinę wiśniową:

  • 250g wiśni (użyłam mrożonych)
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powoli wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, odstawić do ostudzenia. 

 

Składniki na krem czekoladowy:

  • 60g mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 60g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietanki 30%

Serek mascarpone oraz śmietankę umieścić w misie miksera. Zmiksować na sztywną pianę. Dodać przestudzoną czekoladę gorzką i mleczną, wymieszać.

Jeden z blatów bezowych posmarować frużeliną wiśniową, wyłożyć krem czekoladowy, przykryć drugim blatem. Podawać odrazu.

Smacznego :)

 

Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

 

Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
niedziela, 16 marca 2014 12:31

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Mroczna napisał(a) z *.net.cybernetwmw.com komentarz datowany na 2014/03/16 17:44:07:

    O matko jakie to musi być dobre!!!:)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/16 23:44:04:

    Bardzo kusząca propozycja :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/17 14:51:54:

    O mniam, fantastycznie wygląda... Zjadłabym :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa