Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

piątek, 20 czerwca 2014

Ciasto maślankowe

Nareszcie znalazłam przepis idealny na tego typu ciasto, a uwierzcie zajęło mi to trochę czasu. Bo niby wydawałoby się, że nic prostszego, to w moim wypadku jak do tej pory pieczenie takiego ciasta kończyło się zakalcem?! Aż do momentu kiedy okazało się, że Babeczka Zuzka ma taki sam problem, a lekarstwem okazał się przepis Margarytki :) Także Kochani nareszcie, ciasto banalnie proste, można je upiec ze świeżymi owocami, ale również mrożonymi i smakuje wybornie. Przepis cytuję za dziewczynami.

 

Ciasto maślankowe

 

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki (podobno również może być mleko, ale tego nie sprawdziłam)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotować 2 miski, w jednej umieścić składniki suche i wymieszać, w drugiej mokre, roztrzepać trzepaczką. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać widelcem niezbyt dokładnie. Masę umieścić w formie o wym. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypać owocami.

Dodatkowo:

  • ok. 350 g wybranych owoców, najlepiej sezonowych, ale mogą być też mrożone

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 80 g zimnego masła

Składniki wyrobić między palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC z termoobiegiem przez 40-50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego:)

 

Ciasto maślankowe

 

Ciasto maślankowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
piątek, 20 czerwca 2014 17:57

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa