Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

piątek, 06 czerwca 2014

Tort truskawkowy

Tak się pięknie złożyło, że tort zbiegł się w czasie z 600 fanem na blogu. Nie było to zamierzone, ale okazja do świętowania jest niewątpliwa :) Dlatego nie zamierzam się wcale rozpisywać, tort super, więc musicie wypróbować. A ja się Wam ślicznie kłaniam i dziękuję raz jeszcze :)

 

Tort truskawkowy

 

Składniki na biszkopt o śr. 22cm:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić na kratce.

Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, odkroić chrupiącą skórkę z góry biszkoptu (odstawić i rozdrobnić w palcach), przekroić na trzy części. 

 

Do nasączenia:

  • szklanka mocnej herbaty

Składniki na krem truskawkowy:

  • 400g truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody 
  • pół szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 400g śmietanki 30%

Truskawki zagotować w garnuszku razem z cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w minimalnej ilości wody (zawsze to robię w małym słoiczku), powoli wlać do truskawek cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, dodać żelatynę. Ostudzić.

Truskawki zmiksować z mascarpone na gładką masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbatą, posmarować kremem, czynność powtórzyć z drugim blatem. Przykryć następnym blatem, nasączyć.

Smacznego :)

Dodatkowo na zewnętrzną warstwę:

  • 250g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać.

Kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Udekorować.

Smacznego :)

 

Tort truskawkowy

 

Tort truskawkowy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
piątek, 06 czerwca 2014 19:29

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa