Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpis

wtorek, 09 września 2014

Domowa szarlotka

Jedna z najlepszych szarlotek "ever" ;) Przepis od mamy mojej przyjaciółki, trochę czasu minęło nim go zdobyłam, bo Pani Jagoda piecze szarlotkę "na oko". Nic dodać nic, nic ująć. Musicie ją upiec.

 

Domowa szarlotka

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 750 g mąki
  • 200 g dobrego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2,5-3 kg jabłek (dałam antonówkę, może być również Szara Reneta)
  • szklanka cukru
  • cynamon

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, jedną część odłożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika. 

Jabłka obrać, pokroić na plasterki i udusić razem z cukrem (próbujcie w trakcie, mi jabłka trafiły się wyjątkowo kwaśne i musiałam dosłodzić).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Blachę o wym. 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć spód blachy. Podpiec w piekarniku 15 minut. Wyjąć, na spód wyłożyć uduszone jabłka, oprószyć cynamonem, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny. Wyjąć, ostudzić. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

Domowa szarlotka

 

Domowa szarlotka

 


 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anna_232
Czas publikacji:
wtorek, 09 września 2014 18:53

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Lena napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2014/09/09 20:16:13:

    Cudownie wygląda, musi tak samo smakować ;)

  • Gość Sue napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/09/09 23:59:18:

    Właśnie takie szarlotki kocham! Niskie, słodkie i zrobione z miłością ( TO WIDAĆ! )

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/10 10:44:23:

    Dziękuję :)

  • Gość napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/09/14 17:35:17:

    Czy na pewno podana ilość mąki nie jest za duża?

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/15 23:24:14:

    Na pewno nie jest za duża ;) To składniki na dużą blachę.

  • Gość napisał(a) z 91.222.24.* komentarz datowany na 2014/09/25 20:24:23:

    To ja ustawiam się w kolejce po kawałek Twojego ciacha :)

  • dite napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/30 09:12:03:

    No to się nazywa smaczna szarlotka! Zawsze piekę jabłecznik na firmowe imprezy integracyjne. Wrocław sprawił, że obudziła się we miłość kulinarna. U ciebie znalazłam kilka wspaniałych przepisów na słodkości! Masz może jeszcze jakiegoś bloga z przepisami bardziej obiadowymi? Kupiłam mięso na steka i zastanawiam się jak go smacznie przyrządzić. Kiedyś jadłam pysznego w restauracji amerykańskiej.

  • Gość Tomasz Tomaszewski napisał(a) z *.bydgoszcz.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/11/03 19:39:00:

    Nigdy jeszcze nie robiłem szarlotki pomimo iż wielokrotnie się spotykałem z tym smakołykiem. Wygląda naprawdę apetycznie. Dobrze, ze teraz nie musimy piec "na oko" :)

  • Gość Jacek napisał(a) z 85.9.20.* komentarz datowany na 2014/11/29 15:33:41:

    Nie ma to jak dobra, domowa szarlotka ;)

  • Gość Robert napisał(a) z 95.141.20.* komentarz datowany na 2014/11/30 16:56:15:

    Szarlotka wygląda przepysznie :) Uwielbiam cynamon do jabłek :)

  • Gość Kasia Januszek napisał(a) z 95.141.20.* komentarz datowany na 2014/12/13 16:19:57:

    Nie ma to jak domowa szarlotka :)

  • Gość Airweheel napisał(a) z 194.187.250.* komentarz datowany na 2015/06/04 23:21:29:

    Każda szarlotka zawsze robi furorę :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa