Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • czwartek, 18 grudnia 2014
    • Makowiec

      Nareszcie obiecany przepis :) Oczywiście od mojej ciastowej góru Dorotki ;) Makowiec zawsze się udaje i co najważniejsze, nie pęka. Musicie tylko pamiętać, że przy zawijaniu w pergamin należy zostawić max. 2 cm luzu. Naprawdę polecam, makowiec z ogromną ilością maku, wilgotny, po prostu pyszny :)

      

      Składniki na ciasto:

      • 3 szklanki mąki
      • 180 ml letniego mleka
      • 150 g roztopionego, przestudzonego masła
      • 6 żółtek (białka zostawić do masy makowej)
      • 21 g suchych drożdży
      • 6 łyżek cukru
      • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

      Drożdże wymieszać z mąką, dodać cukier, żółtka, mleko oraz ekstrakt waniliowy, wyrobić. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.

       

      Składniki na masę makową:

      • 500 g maku (ja używam zmielonego, suchego maku firmy Backmit)
      • 170 g brązowego cukru
      • 100 g rodzynków
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich
      • 3 łyżki miodu
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
      • 6 białek

      Jeśli nie macie gotowego maku, należy zalać go wrzątkiem, poczekać aż ostygnie, a następnie odsączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce. Jeśli mak jest już zmielony, należy go zalać wrzątkiem, poczekać aż ostygnie, a następnie odsączyć. Dodać resztę składników, a na sam koniec pianę z białek.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Wałkować na prostokąty o długości nie większej niż Wasza blacha z piekarnika. Nałożyć 1/3 masy makowej, zwinąć jak roladę, końce podłożyć pod spód. Zawinąć w pergamin, pozostawiając max. 2 cm luzu. Boków nie podkładać pod spód. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. Gotowe makowce odstawić do ponownego wyrośnięcia na max. 30 minut.

      Piec 35 minut w temperaturze 190ºC.

       

      Makowiec

       

      Lukier:

      • szklanka cukru pudru
      • 3 - 4 łyżki gorącej wody

      Cukier puder umieścić w miseczce, dodać wodę, rozetrzeć łyżką. Lukrem polać ostudzone makowce.

      Smacznego :)

       

      Makowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec”
      Tagi:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 grudnia 2014 18:36
  • wtorek, 09 września 2014
    • Domowa szarlotka

      Jedna z najlepszych szarlotek "ever" ;) Przepis od mamy mojej przyjaciółki, trochę czasu minęło nim go zdobyłam, bo Pani Jagoda piecze szarlotkę "na oko". Nic dodać nic, nic ująć. Musicie ją upiec.

       

      Domowa szarlotka

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 750 g mąki
      • 200 g dobrego masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
      • 3 żółtka
      • 2 jajka
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Dodatkowo:

      • 2,5-3 kg jabłek (dałam antonówkę, może być również Szara Reneta)
      • szklanka cukru
      • cynamon

      Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, jedną część odłożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika. 

      Jabłka obrać, pokroić na plasterki i udusić razem z cukrem (próbujcie w trakcie, mi jabłka trafiły się wyjątkowo kwaśne i musiałam dosłodzić).

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Blachę o wym. 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć spód blachy. Podpiec w piekarniku 15 minut. Wyjąć, na spód wyłożyć uduszone jabłka, oprószyć cynamonem, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny. Wyjąć, ostudzić. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Domowa szarlotka

       

      Domowa szarlotka

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 18:53
  • poniedziałek, 18 sierpnia 2014
    • Sernikobrownies z malinami

      Mój wielki powrót do blogowania :) Niestety ostatnimi czasy moje życie układało się tak, że czasu na blogowanie wciąż brakowało... Ale dzięki pewnej osobie, której zresztą jestem bardzo wdzięczna, przypomniałam sobie, że wszystko co z blogowaniem związane, kocham najbardziej :) Ala, wielkie dzięki :) 

      Zacznę od przepisu na sernikobrownies, przepis dla wszystkich, którzy czekoladę uwielbiają. Ciasto na pewno każdemu znane, więc dużego wstępu nie potrzeba. Ja polecam, bo połączenie czekolady, sernika i malin musi dobrze smakować!!!

      Przepis od Babeczki Zuzki. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

       

      Sernikobrownies

      Składniki:

      • 200 g gorzkiej czekolady
      • 200 g masła
      • 270 g cukru pudru
      • 5 jajek
      • 110 g mąki pszennej
      • 400 g sera kremowego (można użyć sera twarogowego wcześniej zmielonego)
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 120 g malin

      Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, ostudzić. Masło utrzeć z 200 g cukru pudru, dodać 3 jajka, miksując po każdym, dodać czekoladę, wymieszać, dodać mąkę, dokładnie zmiksować. W osobnym naczyniu utrzeć ser z resztą cukru, ekstraktem waniliowym i  pozostałymi dwoma jajkami.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC. Blaszkę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 masy czekoladowej, następnie masę serową, a na niej tworzyć kleksy z pozostałej masy czekoladowej i delikatnie rozsmarować. Rozłożyć maliny, delikatnie wciskając. Piec 45 do 60 minut.

      Smacznego :)

       

      Sernikobrownies

       

      Sernikobrownies

       

      Sernikobrownies

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownies z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 sierpnia 2014 17:14
  • piątek, 20 czerwca 2014
    • Ciasto maślankowe

      Nareszcie znalazłam przepis idealny na tego typu ciasto, a uwierzcie zajęło mi to trochę czasu. Bo niby wydawałoby się, że nic prostszego, to w moim wypadku jak do tej pory pieczenie takiego ciasta kończyło się zakalcem?! Aż do momentu kiedy okazało się, że Babeczka Zuzka ma taki sam problem, a lekarstwem okazał się przepis Margarytki :) Także Kochani nareszcie, ciasto banalnie proste, można je upiec ze świeżymi owocami, ale również mrożonymi i smakuje wybornie. Przepis cytuję za dziewczynami.

       

      Ciasto maślankowe

       

      Składniki:

      • 350 g mąki pszennej
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
      • 2 duże jajka
      • 1 szklanka maślanki (podobno również może być mleko, ale tego nie sprawdziłam)
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szklanki oleju

      Przygotować 2 miski, w jednej umieścić składniki suche i wymieszać, w drugiej mokre, roztrzepać trzepaczką. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać widelcem niezbyt dokładnie. Masę umieścić w formie o wym. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypać owocami.

      Dodatkowo:

      • ok. 350 g wybranych owoców, najlepiej sezonowych, ale mogą być też mrożone

      Składniki na kruszonkę:

      • 150 g mąki pszennej
      • 100 g cukru
      • 80 g zimnego masła

      Składniki wyrobić między palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC z termoobiegiem przez 40-50 minut (do suchego patyczka).

      Smacznego:)

       

      Ciasto maślankowe

       

      Ciasto maślankowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 20 czerwca 2014 17:57
  • piątek, 06 czerwca 2014
    • Tort truskawkowy

      Tak się pięknie złożyło, że tort zbiegł się w czasie z 600 fanem na blogu. Nie było to zamierzone, ale okazja do świętowania jest niewątpliwa :) Dlatego nie zamierzam się wcale rozpisywać, tort super, więc musicie wypróbować. A ja się Wam ślicznie kłaniam i dziękuję raz jeszcze :)

       

      Tort truskawkowy

       

      Składniki na biszkopt o śr. 22cm:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić na kratce.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, odkroić chrupiącą skórkę z góry biszkoptu (odstawić i rozdrobnić w palcach), przekroić na trzy części. 

       

      Do nasączenia:

      • szklanka mocnej herbaty

      Składniki na krem truskawkowy:

      • 400g truskawek
      • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody 
      • pół szklanki cukru
      • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • 400g śmietanki 30%

      Truskawki zagotować w garnuszku razem z cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w minimalnej ilości wody (zawsze to robię w małym słoiczku), powoli wlać do truskawek cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, dodać żelatynę. Ostudzić.

      Truskawki zmiksować z mascarpone na gładką masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbatą, posmarować kremem, czynność powtórzyć z drugim blatem. Przykryć następnym blatem, nasączyć.

      Smacznego :)

      Dodatkowo na zewnętrzną warstwę:

      • 250g serka mascarpone
      • 200 g śmietanki kremówki
      • 2 łyżeczki cukru

      Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać.

      Kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Udekorować.

      Smacznego :)

       

      Tort truskawkowy

       

      Tort truskawkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 06 czerwca 2014 19:29
  • czwartek, 22 maja 2014
    • Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

      Dużo u mnie ostatnio propozycji bezowych, ale po pierwsze ostatnio nastała na nie wielka moda, po drugie kto nie uwielbia bez? :) Tym razem to tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami i powiem Wam, że nie myślałam, że to może tak smakować :) Bo wydawałoby się, że jak biała czekolada to koniecznie maliny. Otóż nie, mówię Wam, to połączenie jest równie genialne!! Dlatego musicie spróbować :)

       

      Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

       

       

      Składniki na 2 blaty bezowe:

      • 6 białek
      • 260 g cukru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      Piekarnik nagrzać do temperatury 140ºC, używając funkcji termoobiegu.

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Prawidłowo ubita piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy 24-25cm. Ubitą pianę rozdzielić na dwie porcje. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Składniki na krem z białej czekolady:

      • 200g białej czekolady
      • 300g śmietanki 30%
      • 250g serka mascarpone

      Dodatkowo:

      • 350 g truskawek pokrojonych na plasterki

      Śmietankę wlać do garnuszka, gotować, ale nie doprowadzić do wrzenia, zdjąć przed zagotowaniem. Dodać czekoladę połamaną na małe kawałki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Schłodzoną masę przelać do misy miksera, dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania sztywnej konsystencji. 

      Blat bezowy posmarować kremem, wyłożyć truskawki, przykryć drugim blatem, udekorować wierzch kilkoma plasterkami truskawek.

      Smacznego :)

       

      Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

       

      Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 maja 2014 14:27
  • piątek, 16 maja 2014
    • Sernik tradycyjny

      Ile czasu ja szukałam takiego przepisu....Przepisu na idealny, tradycyjny sernik. Gdy pytałam przyjaciół i rodziny, odkryłam, że dla każdego oznacza to co innego. Dla mnie to delikatny, puszysty i mocno waniliowy sernik, dla innych ciężki, mazisty. Ten pyszny sernik spróbowałam podczas jednego ze spotkań rodzinnych i całe szczęście, bo nie wiem ile by jeszcze czasu minęło zanim trafiłabym na ten przepis. Sernik mocno wyrasta, potem trochę opada, ale taki jego urok. Musicie go obserwować podczas pieczenia, gdyby za bardzo się rumienił, należy go przykryć folią aluminiową.

       

      Sernik tradycyjny

       

      Składniki:

      • 1kg twarogu dwukrotnie mielonego (tradycyjnie użyłam wiaderkowego z Lidla)
      • 200 g masła
      • 10 jajek 
      • 300 g cukru
      • budyń waniliowy bez cukru
      • ziarenka z jednej laski wanilii
      • sok z całej pomarańczy (pominęłam)
      • 2 łyżki przyprawy Dr Oetkera Serniks
      • rodzynki

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Żółtka oddzielić od białek, umieścić w misie miksera u utrzeć z cukrem na kogel mogiel. Stopniowo dodawać masło. Następnie w misie miksera umieścić resztę składników i ucierać do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, mieszać, za pomocą szpatułki, aby piana z białek nie opadła. Tortownicę o średnicy 27cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez godzinę. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce. Gotowy można posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Sernik tradycyjny

       

      Sernik tradycyjny

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik tradycyjny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 16 maja 2014 18:52
  • niedziela, 04 maja 2014
    • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie to z owocami, choć rabarbar to akurat warzywo ;) Nie zamierzam się tym razem rozpisywać, przepis polecony przez szwagierkę z bloga W kuchni Danusi. Zróbcie bo warto :)

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Składniki:

      • 600 g mąki pszennej
      • 1/2 szklanki cukru
      • 100 g masła
      • 3 żółtka
      • 14 g suchych drożdży
      • 1 i 1/2 szklanki mleka
      • szczypta soli
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

      Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże. W oddzielnej misce umieścić żółtka, cukier, roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Utrzeć za pomocą rózgi. Mleko delikatnie podgrzać. Do miski z mąką dodać masę jajeczną oraz mleko, wymieszać, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, lekko podsypując mąką. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

      Dodatkowo:

      • 600 g rabarbaru pokrojonego w kostkę

      Składniki na kruszonkę:

      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 100 g masła

      Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Kruszonkę wyrobić między palcami.

      Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość formy 25x40 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Rozłożyć na nim pokrojony w kostkę rabarbar, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC bez termoobiegu przez ok. 40 minut.

      Smacznego :)

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 maja 2014 12:24
  • piątek, 25 kwietnia 2014
  • środa, 16 kwietnia 2014
    • Baba piaskowa

      Wstyd się przyznać, ale bloga prowadzę już tyle czasu, a przepisu na babę wciąż brak. Dlatego nadrabiam zaległości ;) Zaczynam od baby piaskowej. Jest naprawdę pyszna, delikatna i bardzo szybka w przygotowaniu. Naprawdę polecam!

      Przepis z bloga wypiekizpasja.blox.pl

       

      Babka piaskowa

       

      Składniki:

      • 150g masła
      • 130g cukru
      • 3 jajka
      • 150g mąki pszennej
      • 100g mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • kilka kropli ekstraktu waniliowego

      Masło ucieramy z cukrem na biały puch. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy maślanej, miksując po dodaniu każdego z nich. W oddzielnej misce umieszczamy obie mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Stopniowo dodajemy do masy maślanej. Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do dość gęstej masy maślanej i bardzo delikatnie mieszamy (piana nie może opaść).

      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC. Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 45 minut.

      Smacznego :)

       

      Babka piaskowa

       

      Babka piaskowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 16 kwietnia 2014 16:51

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa