Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • wtorek, 29 stycznia 2013
    • Pani Walewska

       

      Do upieczenia tego ciasta zbierałam się i zbierałam, oczywiście zachęcona wieloma bardzo pozytywnymi opiniami. Teraz mogę przedstawić swoją :) Ciasto bardzo dobre aczkolwiek chyba w związku z tym, że tyle o nim słyszałam, mnie nie powaliło. Robiłam dla znajomych i im smakowało bardzo, doszły mnie nawet słuchy, że była kłótnia o ostatni kawałek, więc pewnie przesadzam:)

      PS. Krem mi się zważył, ale to w niczym nie zmieniło jego smaku, zapewne za sprawą nieodpowiedniego masła.

      Przepis oczywiście od Dorotki z moimi zmianami.

      Pani Walewska

       

      Składniki na ciasto:

      • 500 gr mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół szklanki cukru pudru
      • 200 gr masła lub margaryny
      • 6 żółtek (białka odkładamy na później)

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół.

      Składniki na bezę:

      • 6 białek
      • 1,5 szklanki cukru
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypywać cukier oraz mąkę ziemniaczaną

      Dodatkowo:

      • słoik dżemu śliwkowego (450 gr)
      • 200 gr orzechów włoskich

      Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć rozwałkowaną połowę ciasta, posmarować połową dżemu, wyłożyć połowę piany z białek, posypać połową orzechów. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią (można również obydwie upiec równocześnie w termoobiegu i pod warunkiem, że mamy 2 formy). Jeśli pieczemy osobno, warto składniki na bezę podzielić na pół i ubijać przed samym włożeniem do piekarnika. Obydwa placki ostudzić.

      Masa kremowa:

      • 2 szklanki mleka
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 żółtka
      • 3 łyżki cukru
      • 200 gr masła
      • kilka kropel ekstraktu z wanilii

      Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą roztrzepać z żółtkami i mąkami i wlać do gotującego mleka. Mieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować, przykryć folią (jeśli folia będzie dotykała budyniu nie zrobi się kożuch), ostawić do wystudzenia.

      Miękkie masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać budyń, dodać ekstrakt, utrzeć.

      Ostudzone placki przełożyć kremem, schłodzić minimum 3 godziny w lodówce.

      Smacznego :)

      Pani Walewska

       

      Pani Walewska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 stycznia 2013 19:34
  • czwartek, 24 stycznia 2013
  • niedziela, 20 stycznia 2013
    • Sernik waniliowy najlepszy

       

      Moim zdaniem to najlepszy sernik pod każdym względem :) Idealnie biały i nie opada. Wiem jednak, że każdy po serniku oczekuje czegoś innego. Zapraszam jeśli kochacie smak wanilii, lekkość i puszystość.

      Inspiracją do upieczenia był sernik waniliowy z Kwestii Smaku.

      Sernik waniliowy

      Składniki na kruche ciasto:

      • 2 szklanki mąki
      • 3/4 kostki masła
      • 1 jajko
      • 3 łyżki cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Formę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać, dodać pokrojone masło, żółtko. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować placek, włożyć do formy i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Piec 15 - 20 minut do zarumienienia cista. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Składniki na masę serową:

      • 1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki (ja od jakiegoś czasu używam sera z Lidla firmy Pilos - najlepszy wiaderkowy ser
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 5 jajek
      • 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
      • cukier z prawdziwą wanilią + 2 łyżki ekstraktu z wanilii

      Do misy miksera włożyć ser, cukier, cukier waniliowy mąkę, miksować na średnich obrotach, dodawać po jednym jajku, miksując ok. 30 sek. po każdym dodanym. Dodać śmietankę kremową, ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia składników.

      Masę wlać do formy z podpieczonym spodem, piec w temp. 175ºC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1,5 godziny (masa serowa mu się ściąć).

      Składniki na wierzch ze śmietany:

      • 250 ml (250 g) śmietany kwaśnej i gęstej 18%
      • 3 łyżki drobnego cukru

      Sernik wyjąć, polać śmietaną i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.

      Sernik studzić przez pierwsze 15 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i poczekać kolejne 15 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

      Schłodzić, najlepiej przez noc, w lodówce.

      Smacznego :)

      Sernik waniliowy


      Sernik waniliowy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowy najlepszy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 stycznia 2013 16:04
  • piątek, 18 stycznia 2013
    • Tarta Tatin

       

      Francuski specjał. Zrobiłam raczej z ciekawości no i braku czasu na coś bardziej wymyślnego. Jednak stwierdzam, że to zupełnie nie moje klimaty. Pozostanę fanką naszej polskiej szarlotki :) Podkreślam, że to moja subiektywna opinia, bo bratu i mamie smakowało, więc jeśli macie ochotę na szybkie jabłkowe ciasto to polecam.

      Tartę najlepiej piec w patelni, ewentualnie w okrągłym naczyniu żaroodpornym. Niestety takiego nie posiadam, więc tartę przełożyłam do tortownicy.

      Za to w niedzielę powinien pojawić się przepis na najlepszy sernik, więc serdecznie zapraszam:)

      Tarta Tatin

      Składniki:

      • 5 - 6 jabłek (w Polsce najlepsza Szara Reneta)
      • 200 g cukru
      • 50 ml wody
      • 50 g masła
      • ok. 375 g ciasta francuskiego (najlepsze na maśle)

      Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć. Wodę i cukier umieścić w patelni o średnicy ok.23 cm lub okrągłym naczyniu żaroodpornym (będziemy musieli włożyć później to do piekarnika) podgrzewać do rozpuszczenia cukru na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć płomień i gotować do złotego koloru, pamiętając że karmel bardzo łatwo się przypala.

      Zdjąć karmel z palnika, natychmiast dodać masło, aby karmel się nie spalił. Na karmel wyłożyć połówki jabłek, w szczeliny które zostaną upchnąć kawałki jabłek. Ponownie postawić na palniku i gotować na małym ogniu 5 minut. Wystudzić.

      Ciasto francuskie rozwałkować na wielkość patelni i położyć na ostudzonych jabłkach. Wepchnąć w szczelinę między patelnią a jabłkami. Lekko naciąć na środku aby nie popękało.

      Piec w temperaturze 210ºC przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać 5 minut i przełożyć na paterę, spodem (ciastem) do góry.

      Smacznego :)

      Tarta Tatin

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 18 stycznia 2013 12:26
  • poniedziałek, 14 stycznia 2013
    • Drożdżowe bułeczki z makiem

       

      Nawet nie macie pojęcia, jakie mam wyrzuty sumienia, że ostatnio tak zaniedbałam blog :( Niestety z powodu braku czasu przed świętami nie udało mi się nic upiec, a same święta były tak zabiegane, że wypieków nie sfotografowałam. Obiecuję poprawę ;)

      Poniżej przepis na bułeczki, które zrobiłam natchniona świątecznym makowcem, który wyszedł wyborny, mimo pierwszej próby. Bułeczki może nie są idealne w kształcie (również moje pierwsze bułeczki), ale ich smak jest w stanie zrekompensować wszystko. Bardzo długo zostają świeże, dziś mija trzeci dzień od ich upieczenia i wciąż są mięciutkie i pyszne. Naprawdę polecam! Przepis oczywiście od Dorotki.

       

      Drożdżowe bułeczki z makiem

      Składniki na ciasto:

      • 75 g margaryny lub masła
      • 250 ml mleka
      • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
      • szczypta soli
      • 70 g cukru
      • 50 dag mąki pszennej

      Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).

      Nadzienie:

      • 250 g maku (ja używam gotowego maku zmielonego firmy BackMit, który świetnie się sprawdza)
      • 100 g cukru
      • 50 g rodzynków
      • 25 g orzechów włoskich posiekanych
      • 1 łyżka miodu
      • olejek migdałowy do smaku
      • szczypta cynamonu
      • 2 skórki skórki pomarańczowej
      • 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny

      Mak zalać 250 ml gorącej wody, dodać pozostałe składniki, wymieszać. 

      Ciasto po wyrośnięciu dokładnie wyrobić (po przekrojeniu nie powinno być widać żadnych pęcherzyków). Rozwałkować na placek o wymiarach około 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce.

      Smacznego :)

      Drożdżowe bułeczki z makiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe bułeczki z makiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 stycznia 2013 18:12

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa