Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • wtorek, 28 stycznia 2014
    • Cytrynowy tort bezowy

      Beza dla wszystkich miłośników Lemon Curd, a wiem, że jest ich naprawdę dużo :) Dla mnie jest to zaskoczenie, bo to zdecydowanie nie moje klimaty. To samo dotyczy męża, ale już moja mama i przyjaciółka uwielbiają. Zrobienie go planowałam już od jakiegoś czasu, bo lubię jak beza w miarę możliwości nie jest bardzo słodka i w tym przypadku tak właśnie jest. Zatem Kochani, jeśli tylko uwielbiacie Lemon Curd, to koniecznie musicie go zrobić.

       

      Cytrynowy tort bezowy

       

      Składniki na 2 blaty bezowe:

      • 6 białek
      • 280 g cukru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC, używając funkcji termoobiegu.

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Prawidłowo ubita piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy 24-25cm. Ubitą pianę rozdzielić na dwie porcje. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150ºC i piec kolejne 1,5 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Składniki na krem cytrynowy:

      • 250 g serka mascarpone
      • 250 śmietanki dobrze schłodzonej 30%
      • 200 g Lemon Curd z tego przepisu

      Serek mascarpone wymieszać z Lemon Curd, umieścić w misie miksera, dodać śmietankę, miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe, wierzch udekorować, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać Lemon Curd, tworząc zygzaki.

      Smacznego :)

       

      Cytrynowy tort bezowy

       

      Cytrynowy tort bezowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowy tort bezowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 stycznia 2014 17:16
  • sobota, 25 stycznia 2014
  • czwartek, 23 stycznia 2014
    • Tort bezowy daquas

      Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego ja tyle czekałam z przygotowaniem tego przepisu?? Nawet ostatnimi dniami mi było nie po drodze. Daktyle kupiłam już jakiś czas temu, ale ciągle coś mi stawało na drodze...Ale do rzeczy, tort mimo iż bardzo słodki, to jak dla mnie genialny w smaku. I podkreślam nie lubię bardzo słodkich ciast, ale ten tort zaliczam do wyjątków. Musicie go zrobić.

      Przepis od Margarytki z moimi drobnymi zmianami.

       

      Tort daquas

      Składniki na bezę:

      • 6 białek
      • 270 g cukru
      • 8 daktyli bardzo drobno pokrojonych
      • 1 łyżeczka octu winnego

      Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce. Piana z białek musi być bardzo sztywna, lśniąca, a cukier rozpuszczony. Na koniec dodać ocet i daktyle. Miksować jeszcze chwilę do połączenia składników.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. 

      Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy 24-26cm. Pianę z białek podzielić na dwie części i rozprowadzić na rozrysowanych okręgach. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 140ºC i piec kolejne 1,5h. Blaty można piec równocześnie na dwóch poziomach pod warunkiem, że piekarnik ma termoobieg. Studzić w zamkniętym piekarniku. Dlatego blaty najlepiej piec na noc.

      Składniki na krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 300 g śmietanki 30%
      • 10 daktyli drobno pokrojonych + kilka do dekoracji
      • 150 g masy kajmakowej
      • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich + kilka całych do dekoracji
      • kakao do dekoracji

      Śmietankę razem z serkiem umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę. Dodać kajmak, zmiksować na niskich obrotach, dodać bakalie, wymieszać.

      Papier do pieczenia delikatnie oderwać od blatów bezowych, na jednym rozsmarować krem, przykryć drugim. Posypać kakao, udekorować bakaliami.

      Smacznego :)

       

      Tort daquas

       

      Tort daquas

       

      Tort daquas

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy daquas”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 stycznia 2014 19:26
  • poniedziałek, 20 stycznia 2014
    • Kruche ciasteczka z witrażykami

      Co myślicie o podarowaniu takich ciasteczek ukochanej osobie na Walentynki? Ciasteczka z pewnością wyglądają słodko. A udało mi się je stworzyć dzięki współpracy z tortytorty.pl i sześciu foremkom w różnych rozmiarach firmy Wilton. Same ciasteczka w smaku wyszły bardzo dobre, kruche, pachnące wanilią. Polecam, bo to fajna zabawa.

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Składniki:

      • 250 g mąki pszennej
      • 120 g masła
      • 60 g cukru
      • 1 żółtko
      • 16 cukru z prawdziwą wanilią
      • ewentualnie 1-2 łyżki śmietany
      • landrynki w kolorze czerwonym

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 0,5h. Landrynki potłuc bardzo drobno za pomocą młotka w zawiniętej ściereczce (uwaga, landrynki są na tyle ostre, że mogą ją podziurawić).

      Piekarnik nagrzać do temperatury 160ºC z termoobiegiem. 

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Kruche ciastka z witrażykami

      Ciasto wałkować na grubość 3-5 mm, wykrawać ciasteczka a w środku mniejsze serduszka na witrażyki (wg uznania). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7 minut, blachę wyjąć, otwory na witrażyki wypełnić pokruszonymi landrynkami. Piec kolejne 8 minut. Ciasteczka mają się delikatnie zarumienić. Ostudzone ciastka delikatnie odrywać od papieru.

      Smacznego :)

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Kruche ciastka z witrażykami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka z witrażykami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 stycznia 2014 18:32
  • sobota, 18 stycznia 2014
    • Ciasto drożdżowe

      Nawet nie macie pojęcia ile ja się zbierałam, żeby upiec ciasto drożdżowe. Wiedziałam, że nie może to być nic trudnego, ale wciąż nie było okazji. Aż wstyd, żeby blog z wypiekami był tyle czasu w sieci i nie było na nim przepisu na tradycyjne ciasto drożdżowe ;) Upiekłam i co najlepsze, kilka na raz!! Kochani polecam, ciasto jest delikatne, puszyste, cudownie wyrasta (te ze zdjęcia aż popękało). No i czy może być coś lepszego na pierwsze śniadanie niż pajda ciacha z masłem?? Mhmmm, to zdecydowanie jedno z najpiękniejszych wspomnień z wakacji u mojej babci.

      W związku z tym, że ciasto robiłam po raz pierwszy, przepis zaczerpnęłam od Dorotki, ale dodałam troszkę więcej cukru.

       

      Ciasto drożdżowe

       

      Składniki na keksówkę o wymiarach 13x27cm:

      • 300 g maki pszennej
      • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (6g)
      • 0,5 szklanki letniego mleka
      • 1 jajko
      • 50 g roztopionego masła
      • 60 g cukru
      • szczypta soli

      Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników, bardzo starannie zagnieść ciasto, pod koniec dodając roztopione przestudzone masło.  Przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości (ok.1,5h). Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie wyrobić, przełożyć do formy, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Przykryte ciasto odstawić do ponownego wyrastania na 30 do 40 minut.

      Składniki na kruszonkę:

      • 50 g miękkiego masła
      • 10 płaskich łyżek mąki
      • 4 łyżki cukru
      • 8 g opakowanie cukru waniliowego

      Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić między palcami kruszonkę.

      Kruszonką obsypać wyrośnięte ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 35 minut, studzić na kratce.

      Smacznego :)

       

      Ciasto drożdżowe

       

      Ciasto drożdżowe

       

      Ciasto drożdżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 18 stycznia 2014 10:30
  • piątek, 10 stycznia 2014
    • Eklerki

      Ciastko, które zna każdy. My uwielbiamy ciasto parzone, więc sprawą oczywistą jest, że i Eklery :) Nie zamierzam się tym razem rozpisywać, przepis jest naprawdę banalny, a te ciastka to niebo w gębie. Nie czekajcie zbyt długo z wykorzystaniem przepisu ;)

      U nas Eklerki zostały podane z cukrem pudrem, bo tak bardziej lubimy, jednak Wam podaję również przepis na polewę czekoladową.

       

      Eklerki

       

      Składniki na ciasto (12 sztuk):

      • 125 g masła
      • 1 szklanka wody
      • 1 szklanka mąki
      • 4 jajka

      Masło zagotować z wodą w garnuszku, dodać mąkę, energicznie mieszać (najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki zakończonej kulką). Ciasto jest gotowe, gdy konsystencją przypomina ubite ziemniaki i odchodzi od boków garnuszka. Odstawić do ostudzenia.

      Piekarnik nagrzać do temp. 190ºC.

      Do ostudzonego ciasta dodawać jajka, miksując po dodaniu każdego z nich.

      Ciasto wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą worka cukierniczego lub nakładać łyżką. Piec ok. 25 minut.

      Ciastka wyjąć, ostudzić. Następnie przekroić każde z nich na pół.

       

      Składniki na krem patissiere:

      • 600 ml mleka
      • ziarenka wyjęte z 1 laski wanilii
      • 6 dużych żółtek
      • 100 g cukru
      • 40 g mąki pszennej
      • 40 g mąki ziemniaczanej

      Mleko zagotować razem z ziarenkami wanilii (ja gotowałam razem z laskami, które po zagotowaniu wyjęłam). Żółtka ucierać mikserem razem z cukrem aż do białości. Dodać wymieszane wcześniej ze sobą mąki. Zmiksować na gładką masę. Zagotowane mleko zdjąć z palnika, dodać masę jajeczną, wymieszać, postawić na palnik, gotować do zgęstnienia. Gotowy krem odstawić do ostudzenia, w trakcie nie mieszać!!

      Składniki na polewę czekoladową:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 40 g masła

      Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z masłem. Odstawić do przestudzenia.

      Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać na spodnią część ciastek, przykrywać górną, obsypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

      Smacznego :)

       

      Eklerki

       

      Eklerki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Eklerki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 10 stycznia 2014 17:22
  • sobota, 04 stycznia 2014
    • Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

      Murzynek, ciasto uwielbiane przez mojego męża :) I powiem Wam, że jestem bardzo ciekawa, co powie na tą wersję?! Dostałam od teściowej pyszną konfiturę z czarnej porzeczki, a wariacja na temat Murzynka chodziła za mną od jakiegoś czasu. A tym bardziej, że ciągle słyszę: "Kiedy będzie Murzynek?" :) A ja w związku z prowadzeniem bloga wciąż wypróbowuję nowe przepisy, na stare ciągle czasu brak, a ciasto i tak gości na naszym stole jakby trochę za często ;) Kochani ja naprawdę polecam, ciasto super!!!

       

      Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

       

      Składniki:

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 4 jajka
      • 20 dag masła lub margaryny (u mnie zawsze Kasia)
      • 1,5 szklanki cukru
      • 4 łyżki mleka
      • 4 łyżki kakao
      • cukier waniliowy
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masło zagotować z mlekiem, kakao i cukrem. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i starannie wymieszać.

      Ubić pozostałe białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z resztą masy.

      Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę, piec w temperaturze 180°C przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Dodatkowo:

      • 500 g śmietanki 36%
      • 3 łyżeczki cukru
      • słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

      Na polewę:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 50 g masła

      Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.

      Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Blat ciasta posmarować konfiturą, wyłożyć ubitą śmietanę, przykryć drugą częścią ciasta, polać ostudzoną czekoladą, odstawić w chłodne miejsce do stężenia polewy.

      Smacznego :)

       

      Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

       

      Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 04 stycznia 2014 16:17

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa