Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • wtorek, 26 lutego 2013
    • Tarta cytrynowa

       

      Tartę upiekłam na specjalne życzenie :) Mam na nią zamówienie i chciałam wypróbować przepis. Tarta wyszła bardzo smaczna z bardzo wyraźną nutą cytrynową, więc jeśli lubicie te owoce, to będziecie zachwyceni.

      Planuję jeszcze upiec bezę osobno, aby wyszła bardziej chrupka i na pewno dam Wam znać, którą wersję bardziej polecam :)

      Przepis od Dorotki.

       

      Tarta cytrynowa z bezą

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Składniki masę cytrynową:

      • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
      • 200 g cukru
      • skórka otarta z 2 cytryn
      • sok wyciśnięty z 2 cytryn
      • sok wyciśnięty z 1 niedużej pomarańczy
      • 85 g masła
      • 4 żółtka (białka zachować do bezy)

      Mąkę ziemniaczaną wymieszać w słoiczku z pokrywką z sokiem cytryny (nie jest to konieczne, ale ja zawsze tak robię, żeby nie powstały kluski). Wlać do garnuszka z grubym dnem, dodać cukier, skórkę z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do pojemności 200 ml, wlać do garnuszka. Zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, od razu zdjąć z palnika, dodać masło, mieszać do rozpuszczenia, następnie żółtka, dokładnie wymieszać. Ponownie podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Gorącą masę wlać na wystudzony spód, odczekać aż stężeje.

      Składniki na bezę:

      • 4 pozostałe białka
      • 200 g cukru
      • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Białka ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę rozprowadzić na tarcie (ja zrobiłam to za pomocą tylki, ale nie jest to konieczne), piec dodatkowe 20 minut w 180ºC. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Tarta będzie najlepsza pierwszego dnia.

      Smacznego :)

       

      Tarta cytrynowa z bezą

       

      Tarta cytrynowa z bezą

       

      Tarta cytrynowa z bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 lutego 2013 18:11
  • niedziela, 24 lutego 2013
    • Ptysie z bitą śmietaną

       

      Bardzo lubię ptysie, ale wydawało mi się, że zrobienie ciasta parzonego jest bardziej skomplikowane, a okazało się banalnie proste :) Przepis bardzo szybki i naprawdę nie wymaga dużych umiejętności. Rodzince bardzo smakowały, więc polecam.

      Przepis pochodzi z ilovebake.pl

       

      Ptysie z bitą śmietaną

       

      Składniki na 10 średnich ptysi:

      • 1 szklanka wody
      • 125 g masła
      • 1 szklanka mąki
      • 4 jajka

      W rondelku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę bardzo energicznie mieszając. Podgrzewać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od boków rondelka. Odstawić do ostudzenia.

      Dodać jajka, zmiksować na jednolitą masę.

      Ptysie wyciskać za pomocą szprycy z końcówką dużej gwiazdki lub nakładać łyżką i układać na papierze do pieczenia.

      Piec w temperaturze 200ºC, 25-30 min. Ptysie ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietany 36% (ja od jakiegoś czasu używam śmietany Piątnicy - wydaje mi się, że sztywniej się ubija)
      • 5 czubatych łyżeczek cukru

      Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.

      Ubitą śmietanę wyciskać za pomocą tej samej końcówki na spodnią część ptysia, przykrywać górną.

      Smacznego :)

       

      Ptysie z bitą śmietaną

       

      Ptysie z bitą śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 lutego 2013 14:52
  • czwartek, 21 lutego 2013
    • Tort Tiramisu

       

      Moi teściowie kochają Tiramisu, a w szczególności teść. Zresztą znacie kogoś kto go nie lubi? Stąd też mój pomysł, dawno wpadł mi do głowy, ale wciąż nie było okazji do realizacji. Idealnym momentem okazała się rocznica ślubu teściów. Jeszcze go nie próbowałam, ale jak nigdy, jestem przekonana, że będzie pyszny :)

      Przepis na biszkopt ze strony Dorotus.

       

      Tort Tiramisu

       

      Składniki na biszkopt:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na trzy części.

      Składniki na nasączenie:

      • niecała szklanka gorącej wody
      • łyżka kawy rozpuszczalnej

      Kawę wymieszać z wodą, odstawić do ostygnięcia.

      Składniki na krem:

      • 500 g serka mascarpone
      • 250 g śmietany kremówki
      • 5 czubatych łyżeczek cukru

      Dodatkowo:

      • wiórki gorzkiej czekolady do obsypania tortu
      • łyżka kakao

      Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Dodać serek, zmiksować do połączenia składników.

      Położyć pierwszy z blatów, nasączyć kawą, rozsmarować krem, posypać kakao, tak samo postępować z pozostałymi blatami, ostatniego nie posypywać.

      Boki biszkoptu posmarować kremem, całość obsypać wiórkami czekolady. Udekorować. Schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Tort Tiramisu

       

      Tort Tiramisu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort Tiramisu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 lutego 2013 00:17
  • niedziela, 17 lutego 2013
    • Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

       

       

      Do zrobienia tortu zostałam natchniona :) Blaty bezowe piekłam już wcześniej, jednak to co znalazło się w środku powstało w mojej głowie. Wiedziałam, że połączenie kremówki, mascarpone i pomarańczy będzie genialne. Do tego na wierzch bita śmietana i na to pomarańcze. Całość ogólnie jak dla mnie za słodka mimo, że do mas dałam bardzo mało cukru, ale wiem, że i ta wersja znajdzie swoich zwolenników. My po prostu lubimy mało słodkie ciasta :)

       

      Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

       

      Składniki na blaty bezowe:

      • 6 białek
      • 250 g cukru
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka octu winnego

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo, łyżka, po łyżce cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok. 24cm. Ubitą pianę podzielić na dwie części i rozłożyć na narysowanych okręgach. Wstawić do piekarnika, piec 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150ºC i piec jeszcze 1,5 godz. 

      Blaty najlepiej piec na noc i zostawić do ostudzenia w piekarniku (nie opadną).

      Składniki na krem pomarańczowy:

      • 200 g Orange Curd
      • 250 g śmietany kremówki
      • 125 g serka mascarpone

      Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i Orange Curd, wmieszać w śmietanę na niskich obrotach.

      Dodatkowo:

      • 250 g śmietanany kremówki
      • 125 g serka mascarpone
      • 1 łyżeczka cukru
      • kilka kropli soku z cytryny
      • 2 pomarańcze

      Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i cytrynę.

      Z blatów bezowych delikatnie usunąć papier do pieczenia, położyć jeden z nich na paterze, wyłożyć krem pomarańczowy, przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć kremówkę, udekorować cząstkami pomarańczy.

      Blaty bezowe możemy upiec wcześniej, jednak najlepiej przekładać je masami niedługo przed podaniem.

      Smacznego :)

       

      Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

      Tort bezowy z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lutego 2013 17:42
    • Orange Curd

       

      Jak tylko zrobiłam Lemon Curd wiedziałam, że musi również powstać wersja pomarańczowa. I to był strzał w dziesiątkę. Swój wykorzystałam do kremu, ale na pewno się sprawdzi do naleśników, ciasteczek i wszystkiego na co będziecie mieli ochotę. Jeśli tak jak ja kochacie pomarańcze, to naprawdę polecam :)

      Przepis powstał analogicznie do przepisu na Lemon Curd.


      Orange Curd

      Składniki:

      • skórka otarta z 3 pomarańczy i sok z nich wyciśnięty
      • 90 g cukru
      • 2 żółtka
      • 1 jajko
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka oliwy z oliwek

      Sok z pomarańczy wlać do słoiczka, wsypać mąkę ziemniaczaną, zakręcić pokrywkę i dokładnie wymieszać, potrząsając. Wlać do rondelka, wsypać startą skórkę, cukier, dodać jajka i żółtka, gotować do zgęstnienia, pod koniec dodając oliwę. Odstawić do ostudzenia.

      Jeśli tak jak ja chcecie użyć go np. do kremu, to warto go zmiksować za pomocą blendera, żeby był gładki.

      Przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

      Smacznego :)


      Orange Curd

      Orange Curd

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lutego 2013 16:34
  • czwartek, 14 lutego 2013
    • Kanapeczki walentynkowe

       

      Piekłam dzisiaj tort dla męża i tyle kombinowałam, że został mi jeden biszkopt. Przepis powstał bardzo spontanicznie, ale okazał się znakomity. Naprawdę polecam :)

      Przepis na biszkopt z bloga Dorotus.

       

      Kanapeczki walentynkowe

       

      Składniki na biszkopt:

      • 2 duże jajka
      • 100 g cukru
      • 100 g mąki
      • 30 g mąki ziemniaczanej

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodać barwnik. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nam nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na dwie części. Wycinać serca mocno przyciskając wykrawaczkę.

      Składniki na krem:

      • 150 g serka mascarpone
      • 150 g śmietany kremówki 36%
      • 2 łyżki cukru
      • lemon curd do przełożenia
      • 40 ml barwnika w płynie

      Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier, wmieszać serek na najniższych obrotach miksera.

      Wykrojone serduszko posmarować lemon curd i bitą śmietaną, przyłożyć drugie serduszko i posmarować śmietaną.

      Smacznego :)

       

      Kanapeczki walentynkowe

       

      Kanapeczki walentynkowe

       

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kanapeczki walentynkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 lutego 2013 18:53
    • Torcik walentynkowy

       

      Walentynki!!! Postanowiłam, że tym razem będzie to tort, a właściwie torcik (ze względu na rozmiary), bo tak mało mam okazji do ich pieczenia. Pracy przy nim niedużo, biszkopt można upiec dzień wcześniej, a efekt (moim skromnym zdaniem) naprawdę fajny. Torcik upiekłam mężowi, trzymajcie kciuki, żeby smakował :)

      Torcik walentynkowy

       

      Składniki na biszkopt:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 60 ml barwnika w płynie

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodać barwnik. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nam nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na dwie części. Z papieru wyciąć okrąg o średnicy formy do pieczenia, a potem kształt serca. Papier w kształcie serca przyłożyć do obydwu blatów (położonych jeden na drugim) i wyciąć z nich serce (najlepiej za pomocą noża z ząbkami), pozostałości z biszkoptu odłożyć do miseczki.

      Składniki na nasączenie:

      • 3/4 szklanki wody
      • sok z połowy cytryny

      Wodę wymieszać z sokiem z cytryny.

      Składniki na krem:

      • 300 ml słodkiej śmietanki 36%
      • 300 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru
      • kilka kropli soku z cytryny

      Dodatkowo:

      • kilka łyżek ulubionej konfitury (u mnie borówkowa)

      Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Mikserem o niskich obrotach delikatnie wmieszać serek mascarpone, dodać cytrynę.

      Przygotowany biszkopt nasączyć, posmarować konfiturą, posmarować masą (trochę mniej niż połową, bo musi Wam jeszcze zostać na boki tortu), przykryć drugim biszkoptem, ponownie nasączyć i posmarować masą. Masą posmarować również boki tortu, wyrównać.

      Pozostałości z blatów pokruszyć palcami lub blenderem. Obłożyć nimi boki tortu. Pozostałe okruszki wykorzystać do serca na wierzchu.

      Smacznego :)

      Torcik walentynkowy

      Torcik walentynkowy

      Torcik walentynkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik walentynkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 lutego 2013 17:00
  • poniedziałek, 11 lutego 2013
    • Rolada bezowa z lemon curd

       

      Po pieczeniu faworków zostało mi 12 białek :) Musiałam je jakoś wykorzystać, a że rolada wyglądała tak smakowicie, postanowiłam spróbować. To moja pierwsza rolada i muszę powiedzieć, że o ile Pavlovą ubóstwiam, to ten wypiek nie znajdzie się na czele mojej listy. Ogólnie bardzo dobra jednak wolę chrupiącą bezę. Zdecydowanie lepiej smakowała po nocy w lodówce. I wiem teraz na pewno, że lemon curd i bita śmietana stanowią duet doskonały :)

       

      Rolada bezowa z lemon curd

       

      Składniki:

      • 3 białka
      • 120 g cukru
      • szczypta soli
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka cukru pudru

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodając cukier. Na koniec delikatnie wmieszać łyżeczkę mąki. Formę o wymiarach 27 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ubitą pianę. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. 

      Przygotować ręcznik lniany, który oprószyć łyżką cukru pudru. Upieczoną bezę położyć na ręczniku papierem do góry i delikatnie go usunąć. Poczekać aż ostygnie.

      Składniki do wypełnienia rolady:

      • 250 g śmietanki 36%
      • 2 łyżki cukru
      • lemon curd

      Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Na ostudzoną bezę posmarować cienką warstwę lemon curd i wyłożyć śmietanę. Zawijać od krótszego boku. Schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

      Rolada bezowa z lemon curd

      Rolada bezowa z lemon curd

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada bezowa z lemon curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 lutego 2013 15:52
  • piątek, 08 lutego 2013
    • Lemon Curd

       

      Tyle dobrego się o nim naczytałam, że postanowiłam spróbować. Uwielbiam smak cytryn, więc byłam niemal pewna, że będzie mi smakował. Mi wyszedł naprawdę kwaśny (taki, że aż mi szczęki ściska :)), ale mimo to nie mogę się mu oprzeć, co jest dla mnie nieco zaskakujące :) Przygotowałam go do rolady cytrynowej, którą Wam zaprezentuję, ale dopiero po weekendzie. Jeśli tak jak ja kochacie cytryny, to naprawdę polecam :) Przepis z bloga Dorotus.

      Ps. Z podanego przepisu wychodzi słoiczek ok. 400g, mi niestety pozostało tylko tyle ;)

       

       

      Lemon Curd

       

      Składniki:

      • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • 200 gr cukru (próbujcie podczas gotowania, jeśli okaże się za mało, można dosłodzić)
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka oliwy (zapomniałam i w ogóle nie dałam)

      Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i zagotować na koniec dodając oliwę, chwilę pogotować aż sos zgęstnieje, ostudzić.

      Jeśli oczekujecie gładkiej konsystencji, użyjcie blendera.

      Smacznego :)

       

      Lemon Curd

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 08 lutego 2013 21:13
  • czwartek, 07 lutego 2013
    • Faworki

       

      Przepis na te faworki jest u mnie w domu odkąd pamiętam. I przyznam Wam się szczerze, że to moja mama jest od nich specjalistką. Umieszczam dla Was przepis, ale przyznaję, że faworki jak co roku robiła moja mama :) Polecam, są wyśmienite!

       

      Faworki

       

      Składniki:

      • 20 dag mąki
      • 3 dag masła lub smalcu
      • 6 żółtek
      • 20 dag cukru pudru
      • 2 opakowania cukru waniliowego
      • 1 łyżka spirytusu
      • 75 dag smalcu do smażenia
      • cukier puder do posypania

      Masło posiekać z mąką. W środek wbić żółtka, dodać spirytus, szczyptę soli i wyrobić ciasto nożem, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Gdy jajka połączą się z mąką, wyrabiać ciasto tak aby było jednolite i lśniące. Dobrze wyrobione ciasto po przekrojeniu powinno mieć dużo małych otworków. Rozwałkować jak najcieniej, podsypując możliwie mało mąki. Pokroić na paski szerokości 2-3cm, długości 12-15cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż i przewinąć przez otwór. Smażyć z obu stron w dużym, płaskim rondlu, nie wrzucając zbyt wiele na raz.  Usmażone faworki wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć. Usmażone faworki posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Faworki

       

      Faworki

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lutego 2013 18:03

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa