Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • wtorek, 25 lutego 2014
    • Pączki hiszpańskie

      Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Tym razem proponuję Wam przepis na inny rodzaj pączków niż te polskie standardowe, które zazwyczaj goszczą w polskich domach. Pączki hiszpańskie, zwane też wiedeńskimi, to ciasto parzone smażone na oleju. Na pewno nie są mniej kaloryczne, ale ja wychodzę z założenia, że skoro Tłusty Czwartek jest raz w roku, to nie ma co sobie żałować :) Kochani polecam jako alternatywę, bo wiadomo, że z naszymi pączkami nic się nie równa :)

      Przepis od Słodkiej Babeczki.

       

      Pączki hiszpańskie

       

      Składniki na ok. 20-25 pączków:

      • 100g masła
      • 1 szklanka wody
      • 200g mąki
      • 4 jajka

      Masło zagotować w garnuszku razem z wodą. Zestawić z ognia i dodać przesianą mąkę, cały czas mieszać, najlepiej drewnianą łyżką zakończoną kulką. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

      Do ostudzonego ciasta wbijać jajka, po każdym miksując do połączenia z ciastem. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskać gniazdka o średnicy ok. 7cm na papier do pieczenia. Papier z gniazdkami pociąć na kwadraty. Olej rozgrzać do temperatury 180ºC. Pączka położonego na kwadracie z papieru wkładać do garnka z olejem, papierem do góry. Po ok. 1 minucie zdjąć papier. Pączki smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

      Składniki na lukier:

      • 200g cukru pudru
      • 2 łyżki wrzącej wody
      • 1 łyżka soku z cytryny

      Cukier puder umieścić w misie miksera, dodać wrzącą wodę i sok z cytryny, utrzeć na gładką masę. Polukrować pączki.

      Smacznego :)

       

      Pączki hiszpańskie

       

      Pączki hiszpańskie

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lutego 2014 15:51
  • sobota, 15 lutego 2014
    • Tort z brzoskwiniami

      Dzisiaj zapraszam Was na tort z brzoskwiniami. Przeglądałam ostatnio bloga i doszłam do wniosku, że muszę popracować nad przepisami na torty ;) Robię ich niemało, ale zawsze dla kogoś, więc na blogu zazwyczaj się tylko zdjęcia pojawiają. Tort lekki, nieprzesłodzony, taki jak lubimy najbardziej.

       

      Tort z brzoskwiniami

       

      Składniki na biszkopt o śr. 24cm:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić na kratce.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, odkroić chrupiącą skórkę z góry biszkoptu (odstawić i rozdrobnić w palcach), przekroić na trzy części.

       

      Składniki do przełożenia tortu:

      • 500 g serka mascarpone
      • 600 g śmietanki 30%
      • 4 łyżeczki cukru
      • duża puszka brzoskwiń w syropie

      Brzoskwinie odsączyć, pozostały syrop przelać do szklanki (u mnie było to 3/4 szklanki, resztę uzupełniłam wodą). Dwie połówki brzoskwiń pokroić na plasterki i odłożyć. Resztę pokroić w kostkę. Śmietankę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

      Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć syropem, wyłożyć część masy śmietanowej, połowę brzoskwiń, przykryć drugim blatem, czynności powtórzyć, znowu przykryć blatem, nasączyć. Cały tort posmarować cienką warstwą masy śmietanowej. Boki obsypać okruszkami, wierzch udekorować za pomocą szprycy i brzoskwiń. Wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 2 godziny.

      Smacznego :)

       

      Tort z brzoskwiniami

       

      Tort z brzoskwiniami

       

      Tort z brzoskwiniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 15 lutego 2014 14:04
  • czwartek, 13 lutego 2014
    • Czekoladowe muffiny z malinami

      Kochani, na wstępie chciałabym Wam podziękować za to, że jesteście i cierpliwie czekacie. Za mną trudny okres w życiu zawodowym, ale póki co wszystko zmierza w dobrym kierunku i mam nadzieję, że już wkrótce będę mogła zajmować się tym co najbardziej kocham :)

      W związku ze zbliżającymi się Walentynkami proponuję Muffiny z malinami, przepis łatwy i szybki do zrealizowania, więc jeszcze zdążycie. A są naprawdę pyszne!!!

       

      Muffiny z malinami

       

      Składniki:

      • 300 g mąki pszennej
      • 100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
      • 3 łyżki kakao
      • 1 szklanka cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 roztopionego, ostudzonego masła
      • 3/4 szklanki mleka
      • 2 jajka
      • 1 szklanka malin (użyłam mrożonych)

      Składniki suche, czyli: mąkę, posiekaną czekoladę, kakao, cukier i proszek do pieczenia umieścić w misce i wymieszać, w drugiej misce umieścić składniki mokre: masło, mleko, jajka, również wymieszać. Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać niezbyt dokładnie, najlepiej widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. pół godziny.

      Smacznego :)

       

      Muffiny z malinami

       

      Muffiny z malinami

       

      Muffiny z malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe muffiny z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 lutego 2014 16:10

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa