Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • środa, 28 listopada 2012
    • Muffiny cytrynowe

       

      Rewelacyjne!!! Myślałam o nich już od dłuższego czasu, wczoraj zrobiłam i okazało się, że to najlepsze jak dotąd muffiny! Idealnie wyczuwalna cytryna, ale nie za bardzo dominująca. Koniecznie muszę pomyśleć o połączeniu ich z jakimś kremem, bo mam idealnie pasującą posypkę :) Naprawdę polecam!!!

       

      Muffiny cytrynowe

       

      Składniki:

      • 1 jajko
      • 1/2 szklanki oleju
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1/2 szklanki cukru
      • skórka starta z jednej cytryny
      • sok wyciśnięty z 1 cytryny
      • 2 szklanki mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.

      W drugiej misce umieścić jajko, olej, mleko, skórkę oraz sok z cytryny, roztrzepać.

      Połączyć składniki obu misek, wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Ciasto przełożyć do papilotek.

      Piec 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

      Smacznego :)

       

      Muffiny cytrynowe

       

      Muffiny cytrynowe

       

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 28 listopada 2012 16:34
  • sobota, 24 listopada 2012
    • Ciasto marchewkowe

      Nie ukrywam, że inspiracją do upieczenia tego ciasta był blog Dorotus. Zresztą chyba dzięki niej pokochałam wszystko co ze słodkościami w kuchni związane. Przepis bardzo podobny, ale nie byłabym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała.
      W każdym razie to jedno z naszych ulubionych ciast, może nie na tą porę roku, bo jak dla mnie jego aromaty kojarzą się z Bożym Narodzeniem, ale kto by tyle czekał :) 

       


      Ciasto marchewkowe

       

       Składniki:

      • 2/3 szklanki maki pszennej
      • pół szklanki drobnego cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
      • 2 jajka, roztrzepane
      • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
      • pół szklanki drobno pokrojonych, odsączonych ananasów
      • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki


      W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, przyprawy.

      W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

       Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. 

      Formę o średnicy 23cm wyłożyć papierem. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić.

      

      Krem z serka mascarpone:

       

      • serek mascarpone 250gr
      • serek President naturalny 200gr
      • 3 żółtka
      • 3 łyżki cukru

       

      Żółtka ucierać z cukrem na gładką masę, dodać serek mascarpone, wciąż ucierając. Dodać serek President i ucierać na gładką masę.

      Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, przyozdobić orzechami i cynamonem, schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

      Ciasto marchewkowe

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 24 listopada 2012 12:49
  • wtorek, 20 listopada 2012
    • Sernik z musem malinowym

       

      Specjalnej okazji nie było, kocham serniki, więc nikt nie musiał mnie do pieczenia namawiać. Mnie osobiście sernik nie zachwycił, ale znajomi się zajadali, więc może się nie znam ;) W każdym razie przekonałam się, że mleko skondensowane, to nie coś co lubię. W imieniu znajomych i męża, polecam :)

      Inspiracja zaczerpnięta z Kwestii Smaku.

       

      Sernik z musem malinowym

       

      Składniki na ciasto:

      • 200 g mąki pszennej
      • 80 g mąki ziemniaczanej
      • szczypta soli
      • 2 łyżki cukru
      • 170 g zimnego masła
      • ok. 5 - 6 łyżek zimnej wody

      Mąki wymieszać, dodać sól, cukier i pokrojone na kawałki masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając po łyżce zimnej wody. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na co najmniej 0,5h.

      Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, włożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 23cm. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrać do temp. 180ºC, piec ciasto do lekkiego zezłocenia przez ok. 25min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

      Składniki na mus malinowy:

      • 200 g malin (poza sezonem mogą być mrożone)
      • 3 łyżki cukru

      Maliny podgrzewać w garnuszku aż się rozpadną, dodać cukier. Przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek.

      Składniki na masę serową:

      • 250 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego
      • 250 g serka mascarpone
      • 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego (ok.400 g)
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Do misy miksera włożyć twaróg i ucierać na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty, aż będzie miał gładką konsystencję. Dodać ser mascarpone i dalej miksować przez około 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo, po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbijać po jednym jajku, ciągle miksując na małych obrotach miksera. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.

      Masę serową wylać na upieczony kruchy spód. Łyżeczką od herbaty wyłożyć mus malinowy, starając się "kłaść" go na powierzchni, a nie zanurzać w masie serowej. Wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus po całej powierzchni, tworząc wzorki.

      Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec przez 30 minut, aż masa zastygnie i nieco podniesie się na bokach i zrumieni. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki a po 5 minutach otworzyć cały piekarnik i wysunąć sernik. Całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

      Smacznego :)

      Sernik z musem malinowym

       

      Sernik z musem malinowym

      PS. Zastawa użyczona przez Iwonkę ;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z musem malinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 listopada 2012 19:41
  • środa, 07 listopada 2012
    • Muffiny marchewkowe z mascarpone

      Najpierw miały być po prostu muffiny. Coś na szybko, bo nie było nic słodkiego. Ale nie byłabym sobą, gdybym na tym poprzestała. Miałam w lodówce trochę mascarpone i śmietany i wyszedł pyszny krem, przy okazji poćwiczyłam dekorowanie rękawem. Naprawdę polecam :)

      PS. I wiecie co?? Chcę już wiosnę :( Bo zdjęcia w świetle dziennym są o wiele ładniejsze :)

       

      Muffiny marchewkowe z mascarpone

       

      Składniki na 12 dużych babeczek:

      • 300 gr mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 150 gr jasnego, brązowego cukru
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 3 jaja
      • 100 gr roztopionego masła
      • 80 ml śmietany
      • 300 gr startej marchewki
      • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

      W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia przyprawy. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 3 minuty, dodać roztopione masło, śmietanę, wymieszać.  Dodać marchewkę, skórkę z cytryny, wymieszać.

      Masę z jajami wlać do miski ze składnikami sypkimi, niedbale wymieszać.

      Ciasto przełożyć do papilotek, piec w temperaturze 170°C przez 25 minut. Wyjąć na kratkę, ostudzić.


      Składniki na krem z mascarpone:

      • 2 żółtka
      • 3 płaskie łyżki cukru
      • 250 gr mascarpone
      • 100 gr śmietany 18%

      Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone i ucierać do gładkości, wlać śmietanę i chwilę jeszcze ucierać.

      Muffiny dekorować za pomocą rękawa cukierniczego i tylki w kształcie dużej gwiazdki.

      Smacznego :)

      Muffiny marchewkowe z mascarpone

       

      Muffiny marchewkowe z mascarpone

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 07 listopada 2012 20:17
  • niedziela, 04 listopada 2012
    • Tradycyjna szarlotka

      Długo szukałam przepisu idealnego i wreszcie znalazłam, oczywiście na blogu Dorotus. Upiekłam z 1,5 porcji, bo z oryginalnego przepisu jak dla mnie ciasto było zbyt cienkie. Szarlotka pyszna i cieszę się, że moje poszukiwania wreszcie zakończyły się sukcesem.

      Tradycyjna szarlotka

       

      Składniki:

      • 750 gr mąki krupczatki
      • 1,5 margaryny/masła (375 g)
      • 3/4 szklanki cukru pudru
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 żółtka
      • 3 łyżki kwaśnej śmietany (min. 18%)

      Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto. Odciąć 2/3 ciasta i wyłożyć nim spód blachy o wymiarach 25x40, ponakłuwać i włożyć do lodówki, resztę ciasta włożyć do zamrażalnika.

      Składniki na masę jabłkową:

      • 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety (im więcej, tym lepiej)
      • cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
      • cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie; dałam około 1/4 szklanki)
      • bułka tarta do podsypania spodu

      Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem, wymieszać. Schłodzone ciasto podpiec w temperaturze 180°C 10-15 minut, wyjąc z piekarnika i obsypać spód bułką tartą (nie pochłonie wtedy wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka, zetrzeć resztę ciasta, pokrywając jabłka. Piec ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

      

      Tradycyjna szarlotka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjna szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 listopada 2012 11:44
  • sobota, 03 listopada 2012
    • Ciastka owsiane

      Naprawdę pyszne. Jakiś czas temu piekłam je naprawdę często, zamykałam w pudełku i potem dla gości były jak znalazł ;) Bardzo zdrowe, naprawdę polecam :) Przepis standardowo już z bloga Dorostus.

       

      Ciastka owsiane

       

      Składniki:

      • 200 g miękkiego masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
      • 1 duże jajko
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2,5 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)

      Masło utrzeć na puch, dodać cukier biały i brązowy, porządnie zmiksować. Dodać jajo i po chwili miksowania resztę składników, zmiksować.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować kulki, spłaszczać i układać obok siebie. Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć i ostudzić.

      Smacznego :)

       

      Ciastka owsiane

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 03 listopada 2012 19:32
    • Tort bezowy z kremem kawowym

      Zrobiłam na urodziny teściowej. Moim zdaniem bardzo smaczny, ale podkreślam, że to tort dla osób, które lubią ekstremalną słodycz. Krem prawie niesłodki, ale to jednak wciąż za mało do złamania słodyczy. Ja jednak wolę bezę z owocami, choćby to miało być kiwi :)

      Obawiałam się pieczenia wszystkich blatów naraz, ale niepotrzebnie, upiekły się idealnie. Tort będzie wyśmienity jak podacie go odrazu, po nocy w lodówce mniej chrupiący, ale wciąż pycha!

       

      Tort bezowy z kremem kawowym


      Składniki:

      • 6 białek
      • 250 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

      Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dosypywać cukier, mąkę oraz dolać ocet. Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy 20-21cm. Masę podzielić na 3 części, rozłożyć na narysowanych okręgach, piec w temperaturze 140°C z termoobiegiem przez godzinę. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Studzić przez godzinę w zamkniętym piekarniku, potem uchylić drzwiczki.

      Składniki na krem kawowy:

      • 400 gr śmietany kremówki
      • 250 gr serka mascarpone
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w łyżce ciepłej wody
      • 2 łyżki cukru

      Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Delikatnie, na niskich obrotach wmiksować serek, dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać.

      Każdy blat oddzielnie posmarować kawową masą, złożyć. Ja wierch obsypałam kakao.

      Smacznego :)

       

      Tort bezowy z kremem kawowym

       

      Tort bezowy z kremem kawowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 03 listopada 2012 18:03

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa