Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • czwartek, 28 listopada 2013
  • poniedziałek, 25 listopada 2013
    • Sernik z żurawiną

      Święta Bożego Narodzenia, bez dwóch zdań, kojarzą mi się z żurawiną. Dlatego wiedziałam, że w tym roku muszę upiec z nią sernik. Co prawda nie wiem czemu ubzdurało mi się, że dodaje się do niego suszone owoce?! Takie właśnie dodałam, ale teraz wiem, że lepsza by była żurawina świeża lub mrożona. Sernik wyszedł taki jak lubię najbardziej, czyli delikatny, mazisty, nie za słodki, po prostu pyszny. Koniecznie upieczcie i raczej nie czekajcie do świąt :)

      Przepis z moimi zmianami od mojej szwagierki, która z kolei wzięła go z jakiejś gazety, ale nie pamiętam nazwy.

       

      Sernik z żurawiną

       

      Składniki na spód:

      • 300 g herbatników maślanych
      • 100 g rozpuszczonego masła

      Herbatniki zblendować lub utłuc tłuczkiem na konsystencję mokrego piasku, dodać masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 - 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Spód i boki do połowy wyłożyć masą ciasteczkową, wstawić do lodówki na pół godziny.

       

      Składniki na masę serową:

      • 1kg twarogu do serników (może być wiaderkowy)
      • 150 cukru
      • 4 jajka
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 150 g białej czekolady rozpuszczonej nad kąpielą wodną i ostudzonej
      • 250 g żurawiny suszonej (jeśli jest twarda, to namoczyć)

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Ser razem z cukrem umieścić w misie miksera, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać jajka, po każdym miksować ok. 30 sekund, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować  do połączenia składników. Masę serową wlać na ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć żurawinę.Wstawić do piekarnika, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120º i piec 1,5 godziny. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

       

      Sernik z żurawiną

       

      Sernik z żurawiną

       

      Sernik z żurawiną

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 listopada 2013 17:03
  • sobota, 23 listopada 2013
  • wtorek, 19 listopada 2013
    • Tort orzechowy

      Wszyscy w domu bez wyjątków kochamy orzechy. I właściwie nie wiem czemu taki tort powstał dopiero teraz?! Szkoda zbędnych słów, bo jest naprawdę pyszny, delikatny, lekki, mocno orzechowy. Polecam bardzo :)

       

      Tort orzechowy

       

      Składniki na biszkopt:

      • 8 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 150 g zmielonych orzechów włoskich
      • szczypta soli

      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, miksować do całkowitego rozpuszczenia. Dodawać żółtko po żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać ze zmielonymi orzechami, dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą szpatułki. Okrągłą formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę na biszkopt. Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170ºC. Po upieczeniu formę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 60cm. Odstawić do ostudzenia.

      Wystudzony biszkopt delikatnie oddzielić nożykiem od formy. Przeciąć na 3 części.

      Składniki na przełożenie:

      • 400 g śmietanki 30 lub 36%
      • 500 g serka mascarpone
      • 4 czubate łyżeczki cukru
      • słoiczek konfitury (użyłam z czarnej porzeczki)

      Dodatkowo:

      • szklanka bardzo mocnej herbaty
      • 100 g posiekanych orzechów włoskich

      Śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem. Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć herbatą, rozsmarować połowę konfitury, wyłożyć 1/3 masy śmietanowej, czynność powtórzyć z kolejnym blatem, ostatni blat nasączyć herbatą, posmarować śmietaną. Boki tortu również posmarować masą śmietanową, obłożyć posiekanymi orzechami. Wierzch udekorować wg uznania, ja napis zrobiłam z czekolady.

      Smacznego :)

       

      Tort orzechowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tort orzechowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 listopada 2013 16:25
  • czwartek, 14 listopada 2013
    • Pavlova z frużeliną wiśniową i czekoladą

      Z pewnością inspiracją do tego deseru był blog Dorotki. Jednak u niej przepis pojawił się dość dawno, a ja fanką bezy jestem, ale do dzisiejszego dnia wydawało mi się, że tylko w wersji ze świeżymi owocami. Frużelinę w słoiczkach zrobiłam, chociaż przyznam Wam się, że to ostatni raz, bo mrożone wiśnie są ogólnodostępne, zrobienie frużeliny, to chwila, więc doszłam do wniosku, że nie ma sensu tracić miejsca. Więc do dzieła! I wiecie co? To połączenie jest genialne, kwaskowa frużelina, niesłodka śmietana, gorzka czekolada i beza...Mhmm naprawdę niebo w gębie :)

       

      Pavlova z frużeliną wiśniową

       

      Składniki na bezę:

      • 6 białek
      • 280 g cukru
      • 1 łyżeczka octu innego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, powoli łyżka po łyżce, następnie mąkę ziemniaczaną i ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim odrysować okrąg od spodu tortownicy, wystarczy 23-24cm. Wyłożyć masę białkową, wyrównać, ale niezbyt starannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem) i po 5 min. zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w zamkniętym piekarniku, najlepiej całą noc.

       

      Składniki na frużelinę wiśniową:

      • 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
      • 80 g cukru
      • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powoli wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, odstawić do ostudzenia.

       

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki 30%
      • 1 łyżka cukru'
      • 80 g gorzkiej czekolady

       

      Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, rozsmarować na papierze i zrobić wióry za pomocą ostrego noża (zeskrobywać), można również czekoladę zetrzeć na tarce.

      Kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.

      Z bezy zdjąć papier, położyć na paterze, wyłożyć śmietanę, frużelinę i posypać wiórami czekoladowymi.

      Smacznego :)

      

      Pavlova z frużeliną wiśniową

       

      Pavlova z frużeliną wiśniową

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pavlova z frużeliną wiśniową i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 listopada 2013 17:05
  • wtorek, 12 listopada 2013
    • Syrop piernikowy

      Do zrobienia tego syropu natchnęła mnie Madame Edith. Uwielbiam piernikową kawę z jednej z sieciówek, ale po co płacić za nią 15zł skoro taką samą możemy sobie zrobić w domu? Najpierw zrobiłam syrop wg przepisu Madame Edith, ale powiem szczerze, że dla mnie był zdecydowanie za mało intensywny w smaku i trzeba było go nalać naprawdę sporo, żeby był wyczuwalny w smaku. Niestety wtedy, kawa była dla mnie zbyt słodka. Dlatego podjęłam własną próbę i wyszło to czego oczekiwałam :) Naprawdę polecam :)

       

      Syrop piernikowy

       

      Składniki:

      • 1 szklanka wody
      • 1 szklanka cukru
      • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Wodę, cukier oraz przyprawę do piernika umieścić w rondelku, zagotować. Delikatnie zmniejszyć ogień, gotować jeszcze ok. 15 minut do zgęstnienia, dodać ekstrakt, wystudzić.

      Ja swoją kawę przygotowuję z ekspresu do kawy. Jednak jeśli go nie posiadacie można użyć do tego celu innej kawy (rozpuszczalnej, parzonej po turecku itp.) Jeśli zależy Wam na piance, to polecam ubijak do mleka: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=ubijak+do+mleka Kiedyś sama z niego korzystałam i pianka wychodziła o naprawdę fajnej konsystencji.

      Smacznego :)

       

      Syrop piernikowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Syrop piernikowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 listopada 2013 16:14
  • sobota, 09 listopada 2013
    • Misiankowa szarlotka

      Co najmniej od roku myślałam nad upieczeniem tej szarlotki. Wciąż kusiły mnie zdjęcia i opinie, że jest taka pyszna. Upiekłam ją dopiero teraz, bo pewnie gdzieś w głowie siedział mi ten niedobry tort bezowy, który kupiliśmy właśnie w Misiance. Co do szarlotki, to jest genialna, pokuszę się o stwierdzenie, że najlepsza jaką jadłam :) Muszę jednak zrobić do niej drugie podejście, bo nie wiem czy to kwestia tego, że na szarlotkę miałam wielką ochotę czy faktycznie jest taka pyszna. W każdym razie polecam :)

       

      Misiankowa szarlotka

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 500 g mąki pszennej
      • 200 g masła
      • 200 g cukru
      • 2 żółtka
      • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
      • szczypta soli
      • 1 białko do posmarowania ciasta

      Dodatkowo:

      • 1 kg jabłek (użyłam Szarej Renety)'
      • cynamon do smaku
      • cukier z wanilią
      • skórka otarta z 1 cytryny (następnym razem odrobinę zmniejszę jej ilość)

      Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Zasypać cukrem (wg uznania i kwaśności jabłek), doprawić cynamonem, dodać skórkę z cytryny. Odstawić na 2 godziny, odsączyć z soku.

      Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, chłodzić w lodówce przez 2 godziny.

      Jedną część ciasta rozwałkować i włożyć do formy od tarty (27cm) wysmarowanej masłem, spód i boki ponakłuwać widelcem, posmarować białkiem. Podpiekać w temperaturze 160ºC przez 15 minut.

      Spód wyjąć, ułożyć na nim odsączone z soku jabłka, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować białkiem. Piec kolejną godzinę. Podawać na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych.

      Smacznego :)

       

      Misiankowa szarlotka

       

      Misiankowa szarlotka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Misiankowa szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 09 listopada 2013 10:43
  • piątek, 08 listopada 2013
    • Tarta limonkowa

      Jak wynika z przepisów jakiś czas temu robiłam krem na bezie szwajcarskiej, w związku z czym zostało mi dużo żółtek. I co tu zrobić? Jak mam nadmiar żółtek zawsze do głowy przychodzą mi faworki, ale teraz robić faworki? Nie... ;) Z pomocą przyszedł mi blog Dorotus. W ten oto sposób zrodził się pomysł na tartę limonkową. Pora może nie ta, ale tak ponuro się zrobiło, że musiałam sobie jakoś przypomnieć lato :)

       

      Tarta limonkowa

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić ok. godziny w lodówce, wyjąć, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, ponownie schłodzić w lodówce ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 20 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 5 min. Ciasto nie może być bardzo zrumienione, ale spód nie powinien być już miękki.

       

      Składniki na mus:

      • 5 żółtek
      • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 500 g
      • 1 łyżka otartej skórki z limonki
      • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z limonki (3-5 sztuk, mi wystarczyły 4)

      Żółtka ubić na puszystą masę, dodać mleko, skórkę oraz sok z limonki, wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Zapiekać 12 - 15 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć, wystudzić, chłodzić w lodówce ok. 3 godzin.

       

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki 30%
      • 1 łyżka cukru
      • łyżka otartej skórki z limonki

      Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier oraz startą skórkę z limonki. Wyłożyć na mus.

      Smacznego :)

      Tarta z limonką

       

      Tarta z limonką

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta limonkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 08 listopada 2013 16:23
  • poniedziałek, 04 listopada 2013

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa