Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • sobota, 14 grudnia 2013
    • Pierniczki

      Niby pierniki otaczają nas z każdej strony. Nie ma chyba szanującej się blogerki, która nie ma ich na swoim blogu ;) Jednak muszę przyznać, że gdy sama zaczynałam, to miałam problem ze znalezieniem pewnych informacji, np. jak ładnie rozprowadzić lukier na całym pierniczku?! Dlatego podjęłam decyzję, że wpis pojawi się i u mnie. I mam nadzieję, że pojawi się kilka osób, którym okaże się pomocny.

       

      Pierniczki

       

      Składniki:

      • 1/4 szklanki miodu
      • 5 łyżek miękkiego masła
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1 jajko
      • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka sody
      • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie ciemniejsze pierniczki)

      Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Wałkować i wykrawać pierniki odpowiednimi foremkami. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut (w zależności od wielkości). Dekorować wystudzone, przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby zmiękły.

       

      Pierniczki

       

      Lukier królewski:

      • 1 białko
      • cukier puder (zacznijcie od 1 szklanki, w miarę konieczności dosypując)

      Białko utrzeć w misie miksera razem z cukrem pudrem do całkowitej gładkości.Lukier powinien być zupełnie gładki i lśniący, nie może być zbyt lejący jeśli chcecie dekorować za pomocą woreczków. Nie bez znaczenia jest również cukier jakiego użyjecie, na razie zdecydowanie nie polecam cukru Sweet Family Promyk, jest zdecydowanie zbyt grubo zmielony, za to ostatnio świetnie się sprawdził Cukier Królewski.

      Ja pierniki dekoruję za pomocą worków dekoratorskich z odciętą końcówką. Wiem też, że można użyć zwykłych woreczków śniadaniowych, ale sama nie próbowałam.

      Jeśli chcecie cały piernik pokryć lukrem, musi on mieć odpowiednią konsystencję (lukier oczywiście ;)) Ja tym razem do właściwego lukru, dolewałam po kilka kropli gorącej wody i na bieżąco sprawdzałam konsystencję, która powinna być dość lejąca. Lukier nakładałam również za pomocą worka, tym razem z większym otworem, należy jednak pamiętać o wcześniejszym zrobieniu kontur. Lukier możecie oczywiście barwić w dowolnych kolorach.

      Udanego pierniczenia :)

       

      Pierniczki

       

      Pierniczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 14 grudnia 2013 17:27
  • czwartek, 12 grudnia 2013
    • Zimowe muffiny

      Podjęłam niedawno współpracę z tortytorty.pl. Do przetestowania dostałam wykrawaczkę z tłoczkiem w kształcie śnieżynki oraz 2 brokatowe posypki. Od razu wpadł mi do głowy pomysł w sam raz na obecną porę roku. Śnieżynka, złota i czerwona posypka, to musiała być tematyka świąteczna :) I tak właśnie powstały zimowe muffinki, czyli waniliowe babeczki z kremem mocno czekoladowym. Przepis na krem od Dorotki, robiłam go pierwszy raz i naprawdę polecam, bo świetnie utrzymuje kształt.

       

      Zimowe muffiny

       

      Składniki na 12 muffinek:

      • 1 jajko
      • 1/2 szklanki oleju
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
      • 2 szklanki mąki
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

       

      W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.

      W drugiej misce umieścić jajko, olej, mleko, ekstrakt, roztrzepać.

      Połączyć składniki obu misek, wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Ciasto przełożyć do papilotek.

      Piec 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Odstawić do ostudzenia.

       

      Składniki na krem:

      • 250 g śmietanki 30%
      • 250 g czekolady mlecznej lub deserowej (użyłam deserowej)

      Czekoladę posiekać. Śmietankę umieścić w garnuszku i mocno podgrzać, zdjąć z palnika przed samym zagotowaniem. Dodać czekoladę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzić do momentu aż czekoladę będzie można wyciskać rękawem cukierniczym. Przed samym przełożeniem do rękawa, ubić chwilę końcówką do ubijania białek. Dekorować za pomocą tylki Wilton 1M.  Babeczki odstawić do lodówki.

       

      Dodatkowo potrzebne będą:

      • 50 g masy cukrowej w kolorze białym
      • wykrawaczka z tłoczkiem w kształcie śnieżynki
      • brokat w kolorze czerwonym i złotym

       

      Zimowe muffiny

       

      Masę cukrową rozwałkować. Za pomocą wykrawaczki wycisnąć 12 śnieżynek. Śnieżynki odłożyć na papier do pieczenia do obeschnięcia (staną się sztywne i nie będą tracić kształtu).

       

      Zimowe muffiny

       

      Zimowe muffiny

       

      Babeczki obsypać brokatem (ja połowę obsypałam czerwonym i połowę złotym), na czubku ułożyć śnieżynkę, delikatnie docisnąć.

      Smacznego :)


      Ps. Tak jak napisałam we wstępie, wykrawaczkę i brokaty otrzymałam od sklepu tortytorty.pl i muszę przyznać, że każdy z produktów świetnie się sprawdził. Śnieżynki odciskało się naprawdę łatwo i nie było problemu z oderwaniem ich od reszty masy, a brokaty ładnie utrzymały swoją konsystencją do następnego dnia (zapewne dłużej, ale po muffinkach na 3 dzień nie było śladu ;)), więc z czystym sumieniem polecam.

       

      Zimowe muffiny

       

      Zimowe muffiny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zimowe muffiny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 grudnia 2013 15:38
  • sobota, 07 grudnia 2013
    • Styropian czy śmietanowiec?

      Chciałam to ciasto upiec od dawna. I wreszcie nadarzyła się okazja. Uznałam, że wizyta teściów będzie najlepszą okazją :) Ciasto robi się dość szybko, nie jest skomplikowane, a smakuje jak sernik, jaki najbardziej lubię, lekki, puszysty. Także Kochani do roboty, może zdążycie na niedzielę upiec :)

      Przepis ze strony caketime.blox.pl

       

      Styropian

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 5 żółtek
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 250 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (dałam domowej roboty)

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną trochę większą i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny (ja zostawiłam na całą noc).

      Składniki na masę śmietanową (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej):

      • 5 białek
      • 1 i 1/4 szklanki cukru
      • 1200 g kwaśnej śmietany 12%
      • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (opakowanie 40g)

      Dodatkowo:

      • 400 g owoców: mogą być brzoskwinie z puszki, wiśnie mrożone lub z kompotu, ja użyłam mrożonych borówek

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier aż do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dodać budyń, delikatnie wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia składników.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.

      Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta, wyłożyć masę śmietanową, owoce i zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec 50 - 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Styropian

       

      Styropian

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Styropian czy śmietanowiec?”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 07 grudnia 2013 20:49
  • wtorek, 03 grudnia 2013
    • Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami i bitą śmietaną

      Czytałam ostatnio wywiad z panem Tomaszem Dekerem, w którym to tak bardzo zachwalał wspomniany sernik. Poszperałam w internecie i znalazłam coś na jego podobieństwo na MojeTworyPrzetwory. Zrobiłam, ale gdy spróbowałam samej masy serowej wydała mi się zdecydowanie za słodka, a cynamon za bardzo dominujący. Już się zmartwiłam, że z ciasta do teściów nici :(  Przeszukałam lodówkę i zamrażarkę przy okazji, wpadłam na mrożone wiśnie, potem na pomysł z frużeliną. I tak oto powstało jedno z lepszych ciast w moim repertuarze. Kochani polecam, jest genialne!

       

      Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami

       

      Składniki na ciasteczkowy spód:

      • 300 g ciasteczek cynamonowych, można również użyć herbatników maślanych
      • 100 g rozpuszczonego masła

      Ciasteczka pokruszyć na konsystencję piasku za pomocą wałka lub blendera. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Chłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.

      Składniki na masę serową:

      • 200 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
      • 500 g serka mascarpone
      • 100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, ostudzonej
      • 2 płaskie łyżki cynamonu
      • 6 łyżek płynnego miodu lipowego
      • 2,5 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, ostudzonej

      Śmietankę ubić na sztywną pianę, następnie dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, nadal miksując. Dodać czekoladę, zmiksować. Dodać miód, cynamon, zmniejszyć obroty miksera i powoli wlać żelatynę. Wymieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki, na całą noc lub na co najmniej 3 godziny.

      Składniki na frużelinę wiśniową:

      • 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
      • 80 g cukru
      • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powoli wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, odstawić do ostudzenia.

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki 30%
      • 2 czubate łyżeczki cukru

      Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

      Na ściśniętą masę serową wyłożyć frużelinę, następnie ubitą śmietankę.

      Smacznego :)

       

      Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami

       

      Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami i bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 grudnia 2013 17:46

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa