Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • czwartek, 18 grudnia 2014
    • Makowiec

      Nareszcie obiecany przepis :) Oczywiście od mojej ciastowej góru Dorotki ;) Makowiec zawsze się udaje i co najważniejsze, nie pęka. Musicie tylko pamiętać, że przy zawijaniu w pergamin należy zostawić max. 2 cm luzu. Naprawdę polecam, makowiec z ogromną ilością maku, wilgotny, po prostu pyszny :)

      

      Składniki na ciasto:

      • 3 szklanki mąki
      • 180 ml letniego mleka
      • 150 g roztopionego, przestudzonego masła
      • 6 żółtek (białka zostawić do masy makowej)
      • 21 g suchych drożdży
      • 6 łyżek cukru
      • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

      Drożdże wymieszać z mąką, dodać cukier, żółtka, mleko oraz ekstrakt waniliowy, wyrobić. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.

       

      Składniki na masę makową:

      • 500 g maku (ja używam zmielonego, suchego maku firmy Backmit)
      • 170 g brązowego cukru
      • 100 g rodzynków
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich
      • 3 łyżki miodu
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
      • 6 białek

      Jeśli nie macie gotowego maku, należy zalać go wrzątkiem, poczekać aż ostygnie, a następnie odsączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce. Jeśli mak jest już zmielony, należy go zalać wrzątkiem, poczekać aż ostygnie, a następnie odsączyć. Dodać resztę składników, a na sam koniec pianę z białek.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Wałkować na prostokąty o długości nie większej niż Wasza blacha z piekarnika. Nałożyć 1/3 masy makowej, zwinąć jak roladę, końce podłożyć pod spód. Zawinąć w pergamin, pozostawiając max. 2 cm luzu. Boków nie podkładać pod spód. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. Gotowe makowce odstawić do ponownego wyrośnięcia na max. 30 minut.

      Piec 35 minut w temperaturze 190ºC.

       

      Makowiec

       

      Lukier:

      • szklanka cukru pudru
      • 3 - 4 łyżki gorącej wody

      Cukier puder umieścić w miseczce, dodać wodę, rozetrzeć łyżką. Lukrem polać ostudzone makowce.

      Smacznego :)

       

      Makowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec”
      Tagi:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 grudnia 2014 18:36

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa