Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • piątek, 22 marca 2013
    • Tarta z budyniowym kremem z kwaśnej śmietany

       

      W związku z tym, że brat był nad morzem na łowieniu dorszy i los mu sprzyjał, musiałam zrobić porządek w zamrażalniku ;) Ku memu zdziwieniu okazało się, że mam w nim dużo owoców. Znajomi zaproszeni na zupę rybną, więc mogłam poszaleć. Pojawił się kompot i w ostatniej chwili wpadł mi w oko ten właśnie przepis na tartę. Super szybka, banalnie prosta i po prostu boska. Krem ze śmietany smakuje jak masa serowa i każdy się na to nabrał ;) Naprawdę polecam!!!


      Przepis od Dorotki.

       

      Tarta z budyniowym kremem z kwaśną śmietaną

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 10 min. Ciasto wyjąć z piekarnika.

      Dodatkowo:

      • 350 g kwaśnej śmietany 18%
      • 130 g cukru
      • 3 średnie jajka
      • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
      • 2 garści mrożonych borówek amerykańskich lub innych owoców (wiśnie, truskawki należy wcześniej rozmrozić na bibule)

      Wszystkie składniki, oprócz owoców zmiksować. Krem wylać na podpieczony spód, wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 190ºC przez 20 - 25 minut.

      Smacznego :)

       

      Tarta z budyniowym kremem z kwaśną śmietaną

       

      Tarta z budyniowym kremem z kwaśną śmietaną

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z budyniowym kremem z kwaśnej śmietany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 22 marca 2013 20:33
  • niedziela, 17 marca 2013
    • Chleb pszenno-żytni drożdżowy

       

      Moja przygoda z pieczeniem chleba rozkwita :) Tym razem całkiem przypadkiem odkryłam w Lidlu gotową mieszankę do wypieku chleba pszenno-żytniego, cena 5zł, wystarcza na upieczenie 2 chlebów. Niedużo, więc postanowiłam wypróbować, tym bardziej że mieszanka nie zawiera konserwantów. Pracy przy tym bardzo niewiele, mieszankę zalewamy jedynie letnią wodą, wyrabiamy ciasto i czekamy aż urośnie, więc to kolejny plus. Ogólnie polecam, chleb dobry i na pewno wypróbuję jeszcze inne wersje, na razie upiekłam jeden, ale do drugiego na pewno dodam jakieś ziarna.

       

      Chleb pszenno-żytni

       

      Składniki na jeden chleb ok.750 g:

      • 500 g mieszanki pszenno-żytniej Bauernbrot
      • 350 ml letniej wody

      Mieszankę wsypać do miski zalać letnią wodą wyrobić za pomocą miksera, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem, wygładzić mokrą łyżką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Piec w temperaturze 200ºC z termoobiegiem lub 230ºC bez termoobiegu.

      Smacznego :)

       

      Chleb pszenno-żytni

       

      Chleb pszenno-żytni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenno-żytni drożdżowy”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 marca 2013 20:28
  • czwartek, 14 marca 2013
    • Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną

       

      Wiem jedno, znalazłam wreszcie idealne ciasto do tarty, idealnie kruche, delikatne. Powstała tarta wyszła bardzo smaczna, chociaż byłaby lepsza, gdyby banany były bardziej dojrzałe. Połączenie bananów z karmelem idealne, ale mimo wszystko zastanawiam się nad połączeniem z innymi owocami. Przychodzi Wam coś do głowy? Karmel można oczywiście zastąpić masą kajmakową. Naprawdę polecam :)

      Przepis pochodzi ze strony malacukierenka.pl, przepis na kruchy spód z  moich zbiorów.

      Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną

       

      Składniki na spód:

      • 200 g mąki
      • 100 g masła
      • 1 łyżka cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki (dobrze schłodzone ciasto jest twarde, nie ugina się pod wpływem nacisku palcem, dzięki czemu spód nie skurczy się podczas pieczenia). Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Składniki na karmel:

      • 120 g cukru
      • 250 ml śmietanki kremówki

      Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać aż się zrumieni, w tym samym czasie delikatnie podgrzewać śmietankę. Gdy cukier będzie brązowy (nie za mocno, żeby się nie przypalił), dodać podgrzaną śmietankę i gotować do zgęstnienia. Powstałą masę lekko przestudzić.

      Dodatkowo:

      • 4 średnie dojrzałe banany
      • sok wyciśnięty z połowy cytryny
      • 250 ml śmietanki kremówki + 4 czubate łyżeczki cukru
      • wiórki czekoladowe do posypania

      Banany pokroić w plasterki, maczać w soku z cytryny, i układać blisko siebie na ostudzonym spodzie, zalać przestudzonym karmelem, wstawić do lodówki na 2 godziny.

      Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier, posypać wiórkami.

      Smacznego :)

       

      Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną

       

      Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 marca 2013 15:50
  • wtorek, 12 marca 2013
    • Chleb na drożdżach

       

      Wczoraj upiekłam pierwszy w życiu chleb. Zamieszczam tylko zdjęcia, bo uważam, że przepis wymaga dopracowania. W każdym razie pierwsze koty za płoty :) I na pewno nie ostatnie, bo wierzę, że można upiec w domu chleb idealny. Ten mi niestety troszkę opadł i jak na mój gust za bardzo wyczuwalne są w nim drożdże, ale i tak jestem z siebie dumna :)

       

      Chleb na drożdżach

       

      Chleb na drożdżach

       

      Chleb na drożdżach

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 marca 2013 12:08
  • sobota, 09 marca 2013
    • Sernik z musem czekoladowym

       

      Już jakiś czas temu kupiłam wiaderko sera z myślą o serniku. I tak szukałam i szukałam inspiracji, jednak wciąż gdzieś się pojawiała myśl o serniku z musem czekoladowym. Nie byłam do końca pewna, bo w domu z wypieków czekoladowych lubimy jedynie Murzynka... I tak: mi naprawdę smakuje, dla brata za dużo czekolady, a mąż jeszcze nie spróbował ;) Na pewno jest fajną alternatywą dla tradycyjnego sernika. A ja już się zastanawiam do czego mogłabym wykorzystać mus :) Naprawdę polecam.

      Przepis z Kwestii Smaku.

       

      Sernik z musem czekoladowym

       

      Składniki na sernik:

      • 1kg sera trzykrotnie mielonego (ja używam sera Pilos z Lidla)
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
      • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530g)
      • 2 duże białka, żółtka odłożyć
      • sok z 1 cytryny
      • aromat: 3-4 łyżki likieru pomarańczowego (u mnie ekstrakt waniliowy)

      Dodatkowo:

      • 200g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
      • 2 łyżki cukru

      Piekarnik nagrzać do temperatury 175ºC. W misie miksera umieścić ser, mąkę, mleko, białka, sok z cytryny oraz aromat. Zmiksować na gładką masę. Wysoką, okrągłą formę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam niższej formy o średnicy 26cm), wlać masę serową. Piec 30-35 minut, aż sernik będzie prawie zastygły, wyjąć rozprowadzić śmietanę wymieszaną z cukrem, piec przez kolejne 10-15 minut. Przez pół godziny studzić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wyjąć i studzić na kratce.

      Składniki na mus czekoladowy:

      • 100g cukru
      • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) i pozostałe 2 żółtka
      • 1 łyżka kakao
      • 200 ml śmietany kremówki 30%
      • 100g masła
      • 250g gorzkiej czekolady

      Do metalowej miski włożyć 6 żółtek i śmietankę, miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub zgęstnieje, w połowie podgrzewania dodać kakao i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło i połamaną czekoladę, mieszać aż wszystko się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, ubijać dłużej niż zwykle, piana musi być naprawdę sztywna. Ubitą pianę stopniowo dodawać do masy czekoladowej i bardzo delikatnie mieszać.

      Gotowy mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do stężenia musu.

      Przed podaniem posypać wiórami z czekolady.

      Smacznego :)

       

      Sernik z musem czekoladowym

       

      Sernik z musem czekoladowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z musem czekoladowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 09 marca 2013 16:24
  • wtorek, 05 marca 2013
    • Ciasteczka maślane

       

      Przyjaciółka zaklepała sobie wczoraj porcję budyniu z malinami :) Niestety budyń nie doczekał, brat nie oparł się pokusie.. Dlatego musiałam wymyślić coś szybkiego w zamian. Udało się, ciasteczka są mega szybkie do zrobienia, bo razem z pieczeniem ich wykonanie zajmuje ledwie pół godziny. Osobiście chyba najbardziej lubię ciasteczka maślane, więc to strzał w dziesiątkę. I tak się zastanawiam i zastanawiam i nie potrafię opisać jak bardzo są pyszne :) A ten maślany zapach unoszący się po domu...uwielbiam. I powtórzę się, nigdy więcej nie kupię ciastek maślanych w sklepie!

      Przepis ze strony mojegotowanie.blogerki.pl


      Ciasteczka maślane

       

      Składniki na ok. 40 ciasteczek:

      • 200 g miękkiego masła
      • 5 czubatych łyżek cukru
      • łyżka ekstraktu waniliowego lub olejek waniliowy
      • 300 - 400 g mąki pszennej

      Z podanych składników zagnieść ciasto w razie konieczności podsypując mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Z ciasta formować kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać za pomocą widelca, jednocześnie robiąc wzorek. Piec przez 15 - 20 minut, studzić na kratce.

      Smacznego :)

       

      Ciasteczka maślane

       

      Ciasteczka maślane

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 marca 2013 17:46
  • poniedziałek, 04 marca 2013
    • Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym

       

       

      Po wczorajszym cieście zostało mi trochę malin i właściwie już od wczoraj intensywnie myślałam do czego mogłabym ich użyć :) Pierwszym moim pomysłem była waniliowa kaszka manna, ale skończyło się na budyniu. I wiecie co? Nigdy już nie zjem budyniu z torebki! Smak bosko waniliowy do tego maliny, no po prostu niebo w gębie. Naprawdę polecam!

      Przepis na budyń ze strony kotlet.tv

       

      Domowy budyń waniliowy

       

      Składniki na sos malinowy:

      • 200g malin (mogą być mrożone)
      • 3 łyżeczki cukru

      Maliny włożyć do garnuszka, dodać cukier, gotować do rozpadnięcia malin, odstawić do ostygnięcia.

      Składniki na budyń:

      • 2 szklanki mleka (500ml)
      • 2 żółtka
      • 4 łyżki cukru
      • 1 laska wanilii
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki masła

      W garnuszku zagotować połowę mleka z masłem oraz ziarenkami z laski wanilii. Do litrowego słoika wlać resztę mleka, dodać cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, wymieszać potrząsając. Gdy mleko w garnuszku się zagotuje wlać stróżką zawartość słoika, cały czas mieszać. Gdy budyń zacznie gęstnieć, chwilę gotować, mieszać, żeby się nie przypalił.

      Część budyniu przełożyć do szklanki lub pucharka, wyłożyć warstwę malin, znowu budyniu. Wierzch polać sosem malinowym.

      Smacznego :)


      Domowy budyń waniliowy

       

      Domowy budyń waniliowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 marca 2013 16:28
  • niedziela, 03 marca 2013
    • Ciasto z malinami i budyniową pianką

       

       

      Podchodziłam do tego ciasta już od jakiegoś czasu :) Przekonał mnie chyba jego piękny wygląd oraz mnóstwo pochlebnych komentarzy na blogu Dorotki. Ach i oczywiście dodatek malin, które uwielbiam. Nadarzyła się okazja, więc upiekłam. Mnie osobiście nie zachwyciło, ale ostatnio dość często jest tak, że wszyscy wkoło się zajadają, a mi pozostaje lekki niedosyt. Tak było również w tym wypadku. Ciasto smaczne, wszyscy spałaszowali więcej niż jeden kawałek, a dla mnie uratowały go maliny :) Polecam w imieniu 6 osób, które się nim dzisiaj zajadały :)

       

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 250 g zimnego masła lub margaryny
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru
      • 5 żółtek (białka odstawiamy)

      Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić w proporcji 40 i 60%, włożyć do zamrażalnika na co najmniej godzinę.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 190ºC. Formę o wymiarach 33 x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na grubej tarce większą część ciasta, lekko docisnąć. Zapiekać w piekarniku ok. 20 minut.

      Wyjąć, ostudzić, zacząć przygotowywać budyniową piankę.

      Składniki na piankę:

      • 5 białek
      • 1 szklanka cukru do wypieków
      • 1 opakowanie cukru waniliowego 16g (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
      • 2 opakowania niesłodzonego budyniu waniliowego po 40g
      • 0,5 szklanki oleju

      Dodatkowo:

      • 500 g malin (mi spokojnie wystarczyło 400)

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukry. Dodać budyń i miksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników, stróżką wlać olej i delikatnie wymieszać.

      Pianę wyłożyć na upieczony spód, układać maliny, otworem do góry, na wierzch zetrzeć resztę kruchego ciasta.

      Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190ºC.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 marca 2013 20:43

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa