Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • niedziela, 16 marca 2014
    • Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

      Jadłam taką bezę podczas jednego z targów regionalnych i to mnie zainspirowało do stworzenia własnego przepisu. To zdecydowanie tort dla fanów wszystkiego co czekoladowe, a mimo iż my nimi nie jesteśmy, to smakuje nam naprawdę bardzo :) Zresztą połączenie kremu czekoladowego i wiśni musiało zaiskrzyć ;) Ostatnio zasypuję Was przepisami na bezy, ale tak ze mną niestety czasami jest!!!

      Tym razem blaty bezowe piekłam inaczej niż zwykle, bo zależało mi na osiągnięciu białego koloru, ale wybór należy do Was.

       

      Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

       

      Składniki na 2 blaty bezowe:

      • 6 białek
      • 260 g cukru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      Piekarnik nagrzać do temperatury 120ºC, używając funkcji termoobiegu.

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Prawidłowo ubita piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy 24-25cm. Ubitą pianę rozdzielić na dwie porcje. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

       

      Składniki na frużelinę wiśniową:

      • 250g wiśni (użyłam mrożonych)
      • 60g cukru
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powoli wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, odstawić do ostudzenia. 

       

      Składniki na krem czekoladowy:

      • 60g mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
      • 60g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
      • 250g serka mascarpone
      • 200g śmietanki 30%

      Serek mascarpone oraz śmietankę umieścić w misie miksera. Zmiksować na sztywną pianę. Dodać przestudzoną czekoladę gorzką i mleczną, wymieszać.

      Jeden z blatów bezowych posmarować frużeliną wiśniową, wyłożyć krem czekoladowy, przykryć drugim blatem. Podawać odrazu.

      Smacznego :)

       

      Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

       

      Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 marca 2014 12:31
  • poniedziałek, 10 marca 2014
    • Gniazdka bezowe z owocami leśnymi

      Inspiracją do upieczenia gniazdek były oczywiście gniazdka Doroty. Śnieżnobiałe, delikatne, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. W związku z tym, że beza jest bardzo słodka, dodałam do nich owoce lasu i pomysł, nieskromnie przyznam, okazał się genialny :) Musicie je zrobić, bo niebo w gębie to mało powiedziane!!!

       

      Gniazdka bezowe

       

      Składniki na 10 gniazdek:

      • 4 białka
      • 220g cukru

      Piekarnik nagrzać do temperatury 100ºC. Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i zmiksować na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Piana na bezy jest gotowa jak będzie bardzo sztywna i lśniąca. Gniazdka wyciskać za pomocą szprycy z tylką Wilton 1M, formując najpierw podstawę o średnicy ok. 10cm, potem wyciskać pianę dookoła podstawy, tworząc gniazdko. Gniazdka piec 2 godziny (jeśli chcecie, żeby były ciągnące) lub 2,5 jeśli mają być bardziej kruche (najlepiej w trakcie próbować, bo wiele zależy od piekarnika). Wyjąć ostudzić na kratce.

       

      Składniki na frużelinę z owoców leśnych:

      • 350g mrożonych owoców leśnych (dostępne w Lidlu)
      • 80 g cukru
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobione w minimalnej ilości wody

      Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać wodę z mąką ziemniaczaną cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić do ostudzenia.

      Dodatkowo:

      • 350g dobrze schłodzonej śmietanki 36%
      • 1 łyżeczka cukru

      Śmietankę umieścić w misie miksera, zmiksować na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Wypełnić gniazdka za pomocą szprycy. Na śmietanę wyłożyć frużelinę owocową.

      Smacznego :)

       

      Gniazdka bezowe

       

      Gniazdka bezowe

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Gniazdka bezowe z owocami leśnymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 marca 2014 17:47
  • wtorek, 04 marca 2014

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa