Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • wtorek, 30 kwietnia 2013
    • Tort na 18-stkę

      Zamówienie na ten tort dostałam już ze 3 miesiące temu. Przedsięwzięcie ucieszyło mnie ogromnie, bo wreszcie mogłam poćwiczyć swoje umiejętności. Czasu było dużo, więc wszystko na spokojnie zaplanowałam, a na youtube obejrzałam chyba z milion filmików ;) Tort musiał być "z jajem", a torty z biustem wydały mi się trochę za bardzo oklepane, dlatego padło na pupę :) Stresowałam się okropnie, ale potwierdziło się, że dobry plan to połowa sukcesu. I powiem Wam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jak nigdy mogę powiedzieć, że prawie nic bym nie zmieniła :) Goście byli zachwyceni, a ja chyba nabrałam większego przekonania do tortów z masy cukrowej. Polecam Wam serdecznie :)

      Do wypieku będzie Wam potrzebna blacha o wymiarach 25x40 cm oraz stalowe miseczki o średnicy 12 cm (ja swoje kupiłam już jakiś czas temu w Ikeii, ale przed chwilą sprawdzałam na stronie i nie widzę tego rozmiaru)

       

      Składniki na biszkopt:

      • 12 jajek
      • 470 g cukru
      • 470 g mąki pszennej
      • 157 g mąki ziemniaczanej

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Cukier powinien być rozpuszczony, a piana lśniąca i gładka. Stopniowo dodać żółtka, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Mąki przesiać, wsypać do masy i bardzo delikatnie wymieszać (ja zrobiłam to na najwolniejszych obrotach miksera, bo masy będzie naprawdę sporo).

      Piekarnik nagrzać do temperatury 160ºC. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a miseczki wysmarować masłem, wylać masę, do miseczek na 3/4 wysokości. Piec ok. 50 minut z termoobiegiem (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości ok. 60 cm, wystudzić.

      Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, bo świeży ciężko jest przekroić.

      Biszkopt oddzielić od papieru do pieczenia, przekroić na 3 części, a pośladki z miseczek na 2. Wykroić talię i pośladki z prostokątnego biszkoptu, ja ułożyłam biszkopty z miseczek i kroiłam dookoła.

       

      Tort na 18-stkę

       

      Składniki do przełożenia tortu:

      • 1200 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
      • 60 g cukru
      • 450 g ulubionego dżemu (ja użyłam malinowego)

      Do nasączenia:

      • sok wyciśnięty z 1 cytryny
      • 2 szklanki przegotowanej wody

      Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Pierwszy blat nasączyć, posmarować dżemem, śmietaną, czynność powtórzyć z kolejnym blatem, ostatni tylko nasączyć. Tort włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.

       

      Tort na 18-stkę

       

      Składniki na krem maślany (ja przygotowałam krem na bezie szwajcarskiej, ma zdecydowanie lepszy smak, ale i pracy przy nim więcej, możecie obłożyć tort zwykłym kremem maślanym)

      • 230 g masła w temperaturze pokojowej
      • 3 białka
      • 3/4 szklanki cukru

      Białka delikatnie roztrzepać, wsypać cukier i umieścić w stalowej misce nad kąpielą wodną. Podgrzewać, mieszając rózgą aż do całkowitego rozpuszczenia cukru (najlepiej sprawdzać czy cukier się rozpuścił rozcierając białka pomiędzy palcami). Jeśli białka bardzo się zagrzały, odstawić do lekkiego ostudzenia. Ubić sztywną pianę, może to zająć nawet 10 minut. Dodawać po kawałku masła, po chwili może się wydawać, że krem się zważył, ale tak ma być, miksować do uzyskania właściwej konsystencji.

      Gotowym kremem dokładnie obsmarować przełożony tort. Śmietana nie może dotykać masy cukrowej, bo ją rozpuści.

       

      Tort na 18-stkę

       

      Dodatkowo:

      • 1250 g masy cukrowej w kolorze cielistym
      • 750 g masy cukrowej w kolorze niebieskim

      Masę cukrową wyrobić, aby miała konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt twarda, podgrzać w mikrofalówce. Rozwałkować, podsypując cukrem pudrem, na średnicę o kilka centymetrów większą niż tort, aby móc dokładnie ją wygładzić. Masę przełożyć na tort, wygładzać ręcznie do uzyskania zadowalającego efektu, odciąć brzegi. Rozwałkować masę w kolorze niebieskim, od dłuższego boku odciąć kawałek, aby uzyskać linię prostą, ręce zwilżyć wodą, posmarować pośladki (delikatnie, aby nie rozpuścić masy), przykleić masę na spodnie. Z pozostałej masy wyciąć paski, na których za pomocą wykałaczki zrobić szwy, przykleić. Tak samo postąpić z kieszeniami.

      Lukier na stringi:

      • 1 białko
      • cukier puder

      Białko zmiksować, stopniowo dodawać cukier puder aż do uzyskania właściwej konsystencji. Lukier nie może być leisty. Przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką i narysować 2 poziome linie na każdym z pośladków. Wykończyć zawijasami.

      Tort schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

      Smacznego :)

       

      Tort na 18-stkę

       

      Tort na 18-stkę

       

      Tort na 18-stkę

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort na 18-stkę”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 kwietnia 2013 15:30
  • poniedziałek, 29 kwietnia 2013
  • piątek, 26 kwietnia 2013
  • piątek, 19 kwietnia 2013
    • Drożdżówki z budyniem

      Sama nie wiem czemu do tej pory nie upiekłam żadnych bułeczek na słodko??!! Uwielbiam świeże bułeczki, chyba właśnie najbardziej z budyniem. I jagodzianki oczywiście :) Tak się składa, że w pobliżu nie mam żadnej fajnej cukierni, więc świeże, pyszne bułeczki jadam naprawdę sporadycznie. I powiem Wam jeszcze coś :) Zostało mi kilka skrawków ciasta, które wypełniłam konfiturą borówkową i były równie pyszne :) Wiem na pewno, że jak tylko rozpocznie się sezon na owoce, na pewno znajdzie się na blogu więcej tego typu przepisów.

      Przygotowałam również relację fotograficzną z zawijania bułeczek, mam nadzieję, że Wam się przyda.

      Przepis z bloga wypiekizpasja.blox.pl

       

      Drożdżówki z budyniem

       

      Składniki na 12 bułeczek:

      • 3 - 3,5 szklanki mąki
      • 250 ml ciepłego mleka
      • 1 jajko
      • 2 żółtka
      • 7 g drożdży suszonych
      • 5 łyżek cukru
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 80 g rozpuszczonego masła

      Mąkę przesiać, dodać drożdże, mleko, jajko, żółtka i cukier. Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie delikatnie podsypując mąką. Na koniec wgnieść w ciasto rozpuszczone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut. Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

      Dodatkowo:

      • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy + 1,5 szklanki mleka
      • na lukier: 1 szklanka cukru pudru + kilka łyżeczek wody (lukier powinien mieć konsystencję jogurtu naturalnego)

      Budyń przygotować wg wskazówek na opakowaniu, ale używając tylko 1,5 szklanki mleka. Odstawić do wystudzenia.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części formować prostokąt, naciąć nożem, wyłożyć budyń, przełożyć boki na krzyż, wkładając w rozcięcia.

       

      Drożdżówki z budyniem

      Drożdżówki z budyniem

      Drożdżówki z budyniem

       

      Uformowane bułeczki wykładać na blachę do pieczenia w sporych odstępach, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175ºC, ja piekłam w 160ºC z termoobiegiem przez ok.20 minut. Bułeczki muszą być rumiane.

      Lekko przestudzone bułeczki polukrować.

      Smacznego :)

       

      Drożdżówki z budyniem

       

      Drożdżówki z budyniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 19 kwietnia 2013 17:44
  • środa, 17 kwietnia 2013
    • Sernik na zimno

      Aż nie mogę uwierzyć, że ja, która piekę od kilku dobrych lat, nie robiłam nigdy dotąd sernika na zimno. Ale to chyba dlatego, że byłam do nich trochę zrażona, bo nie ukrywam, że nie znoszę wszelkiego rodzaju serników na serkach homogenizowanych. Nie i koniec ;) Przepis znaleziony na blogu Margarytki i okazał się dokładnie taki jakiego szukałam. Mimo, że zmuszona byłam użyć owoców mrożonych, wyszedł idealny (za sernikami z ananasami i brzoskwiniami też nie przepadam ;)). Zresztą musiał taki być, bo w końcu zrobiony prosto z serca dla męża, z okazji imienin.

       

      Sernik na zimno

       

      Składniki na tortownicę 24cm:

      • 150 g herbatników
      • 75 g stopionego masła
      • 1 kg sera ( u mnie już tradycyjnie ser Pilos z Lidla)
      • 250 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
      • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
      • 4 pełne łyżeczki żelatyny
      • 120 ml gotującej się wody

      Dodatkowo:

      • truskawki (mogą być mrożone), dodałam również kilka borówek
      • galaretka (ja użyłam z owoców leśnych)

      Składniki na sernik wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej, muszą nabrać temperatury pokojowej, aby żelatyna się nie zważyła.

      Herbatniki rozdrobnić, wymieszać z masłem, wyłożyć na dno tortownicy, włożyć do lodówki.

      Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszając do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia (powinna być letnia). Ser delikatnie zmiksować ze śmietaną i cukrem. Wlać bardzo powoli żelatynę, miksując na niskich obrotach. Masę serową wlać na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w wodzie (wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/4). Owoce wyłożyć na masę serową, delikatnie dociskając, wylać ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę.

      Smacznego :)

      Sernik na zimno

      Sernik na zimno

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 17 kwietnia 2013 21:28
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
    • Tartaletki z ciasta francuskiego

      Już od kilku dni leżał u mnie w lodówce płat ciasta francuskiego. Myślałam, myślałam co z niego zrobić, i tak oto powstał ten przepis. Tartaletki wyszły bardzo dobre, przepis bardzo nieskomplikowany, więc jednym słowem polecam :)

       

      Tartaletki z ciasta francuskiego

       

      Składniki na 12 sztuk:

      • płat ciasta francuskiego
      • 125 ml śmietany 18%
      • 1 jajko
      • 1 płaska łyżka mąki pszennej
      • 2 łyżki cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć i poczekać, żeby nabrało temperatury pokojowej. Posypać 1 łyżką cukru, zwinąć w bardzo luźny rulon i pokroić na 12 części. Pokrojone kawałki ciasta układać w formie na muffiny, wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 20 min (do zrumienienia ciasta).

      Śmietanę, jajko, cukier, mąkę oraz ekstrakt dokładnie wymieszać w miseczce. Tartaletki wyjąć z piekarnika i zrobić w nich wgłębienia przy pomocy łyżeczki, wypełnić masą ze śmietany. Ja dodatkowo do każdej tartaletki włożyłam po jednej borówce. Piec kolejne 10 minut.

      Smacznego :)

       

      Tartaletki z ciasta francuskiego

       

      Tartaletki z ciasta francuskiego

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tartaletki z ciasta francuskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 kwietnia 2013 16:59
  • wtorek, 09 kwietnia 2013
    • Deserowe babeczki czekoladowe

      Ostatnio królują u mnie desery :) Dzisiaj wreszcie coś czekoladowego, bo na blogu czekoladowych przepisów ,,jak na lekarstwo". Pewnie dlatego, że czekoladę lubię (chociaż mogę bez niej żyć), a za wszelkimi wyrobami czekoladowymi raczej nie przypadam. Budynie, lody, to zdecydowanie nie moje smaki. Ale sernik z musem czekoladowym szalenie mile mnie zaskoczył. Deser szybki i właściwie prosty, jedyna trudność polega na wyczuciu piekarnika, bo jeśli tylko przetrzymacie babeczki w piekarniku odrobinę za długo z deseru wyjdzie po prostu babeczka, a chodzi o to, żeby wypływała z niej czekolada :) Polecam!

       

      Deserowe babeczki czekoladowe

       

      Składniki na 6 kokilek o średnicy 6cm:

      • 100 g masła
      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • 150 g cukru pudru
      • 100 g mąki pszennej

      Czekoladę razem z masłem rozpuścić nad kąpielą wodną, odstawić do przestygnięcia na 10 minut. Jajka i żółtka umieścić w misie miksera, dodać cukier, zmiksować na puszystą masę, stopniowo dodać roztopioną czekoladę. Dodać przesianą mąkę i wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC przez 12 - 14 minut. Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

      Smacznego :)

      Deserowe babeczki czekoladowe

       

      Deserowe babeczki czekoladowe

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 kwietnia 2013 19:33
  • niedziela, 07 kwietnia 2013
    • Deser ala szarlotka

      W sumie deser ten, z szarlotką ma niedużo wspólnego, ale mimo wszystko jest pyszny :) Nadszedł weekend, a ja nie zaplanowałam sobie żadnego ciasta, więc przepis powstał bardzo spontanicznie. Tym bardziej, że mój mąż jest z tych: ,,Jak to, to dzisiaj niedziela i nie ma żadnego ciasta?" Dla mnie nie ma to znaczenia, ale czego nie robimy dla swoich ukochanych?! Deser bardzo szybki, może nawet okaże się, że wszystkie składniki macie w lodówce, więc naprawdę polecam :)

       

      Deser ala szarlotka

       

      Składniki na 5 porcji:

      • 4 średnie jabłka, najlepiej kwaskowe (np. Szara Reneta)
      • 4 żółtka
      • 4 łyżki cukru (ja użyłam domowego cukru waniliowego)
      • 250 g serka mascarpone
      • 400 g jogurtu greckiego
      • cynamon do smaku
      • 70 g kruchych ciasteczek z żurawiną

      Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody, doprawić cynamonem i dusić do momentu aż będą się rozpadać, odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodać serek i jogurt, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wyłożyć do szklanki lub pucharka do 1/3 wysokości, wyłożyć masę jabłkową, potem znowu krem. Na wierzch posypać pokruszone ciastka żurawinowe.

      Smacznego :)

       

      Deser ala szarlotka

       

      Deser ala szarlotka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Deser ala szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 kwietnia 2013 14:09
  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Tort Roże - Rose Cake

      O zrobieniu tego tortu marzyłam od bardzo dawna, jednak wciąż nie było okazji. A właściwie urodzin kobitki z zapotrzebowaniem na piękny tort :) Ale nareszcie. Powiem Wam, że miałam strasznie dużo radochy przy wykonywaniu tortu :) A potem nie mogłam się na niego napatrzeć. Tort naprawdę nietrudny w wykonaniu, wystarczy tylko odrobina wprawy w dekorowaniu szprycą. Krem z przepisu Dorotki, idealny do dekorowania tylką jeśli chodzi o konsystencję, mało tego, to najlepszy krem maślany jaki jadłam (zresztą to nie tylko moja opinia). Naprawdę polecam, niedużo pracy, a można komuś sprawić wiele radości :)

       

      Rose Cake

       

      Składniki na biszkopt:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na trzy części.

      Składniki na przełożenie:

      • 500 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
      • 4 łyżki cukru ( ja dałam domowy cukier waniliowy)

      Dodatkowo:

      • sok wyciśnięty z połowy cytryny wymieszany z 3/4 szklanki przegotowanej wody
      • słoiczek konfitury( u mnie borówkowa, ale możecie dać swoją ulubioną)

      Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

      Pierwszy blat położyć na paterze, nasączyć go wodą z sokiem, posmarować konfiturą i wyłożyć połowę śmietany, to samo zrobić z drugim blatem, przykryć trzecim i wstawić do lodówki.

      Składniki na krem maślany na bezie szwajcarskiej:

      • 6 białek
      • 1,5 szklanki cukru
      • szczypta soli
      • 460 g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego na kawałki
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • odrobina żółtego barwnika w proszku (na czubku łyżeczki)

      Misę z białkami wymieszanymi z cukrem ustawić nad garnkiem z wodą. Podgrzewać mieszając rózgą aż do całkowitego rozpuszczenia cukru (najlepiej sprawdzić rozcierając białka miedzy dwoma palcami). Jeśli białka zbyt mocno się zagrzeją, odstawić do lekkiego przestudzenia.

      Białka ubić bardzo dokładnie na sztywną pianę, może to potrwać nawet 10 minut (białek nie da się przebić, więc lepiej ubijać dłużej niż za krótko). Zmienić końcówkę miksera na mieszającą i dodawać po kawałku masła (krem po chwili zrobi się zdecydowanie rzadszy i może sprawiać wrażenie zważonego, ale nie należy się tym przejmować) cały czas ucierać aż do uzyskania dość gęstej konsystencji, pod koniec dodać barwnik i ekstrakt, wymieszać do połączenia.

      Tort wyjąć z lodówki i rozsmarować na nim cienką warstwę kremu maślanego. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką Wilton 1M, wyciskać na torcie róże (najpierw zrobić gwiazdkę, potem wyciskać krem dookoła), udekorować srebrnymi perełkami.

      Smacznego :)

       

      Rose Cake

       

      Rose Cake

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Tort Roże - Rose Cake”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 19:41
  • wtorek, 02 kwietnia 2013
    • Sernik z borówkami na kruchym spodzie

      Borówek wciąż mam sporo, stąd decyzja o serniku z ich udziałem. I właściwie nie ma tu co pisać, jest idealny i na pewno upiekę go jeszcze nie raz, może następnym razem z malinami. Naprawdę polecam!!!

      Przepis od Dorotki z moimi zmianami.


      Sernik z borówkami na kruchym spodzie

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 150 g mąki pszennej
      • 2 łyżki cukru
      • 100 g zimnego masła
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka zimnej wody

      Z podanych składników zagnieść ciasto, na koniec dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i chłodzić pół godziny w lodówce.

      Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 25cm i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 15 - 20 minut lub do zezłocenia w temperaturze 190ºC. Wyjąć, wystudzić.

      Składniki na masę serową:

      • 1 kg sera na serniki zmielonego co najmniej dwukrotnie
      • 100 ml śmietany 30% lub 36%
      • 5 dużych jajek
      • 200 g cukru
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 300 g borówek
      • 3/4 szklanki płatków migdałowych

      Jajka rozbić do miski, dodać cukier, roztrzepać trzepaczką.

      W misie umieścić twaróg, śmietanę, jajka roztrzepane z cukrem, obie mąki. Wszystkie składniki zmiksować, niezbyt długo, tylko do połączenia. Masę serową wylać na podpieczony spód.

      Na masę wyłożyć borówki, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 150ºC 1 godzinę i 15 minut lub do momentu aż środek sernika będzie sprężysty. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Schłodzić kilka godzin w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Sernik z borówkami na kruchym spodzie

       

      Sernik z borówkami na kruchym spodzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z borówkami na kruchym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 kwietnia 2013 23:20

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa