Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • piątek, 25 kwietnia 2014
  • środa, 16 kwietnia 2014
    • Baba piaskowa

      Wstyd się przyznać, ale bloga prowadzę już tyle czasu, a przepisu na babę wciąż brak. Dlatego nadrabiam zaległości ;) Zaczynam od baby piaskowej. Jest naprawdę pyszna, delikatna i bardzo szybka w przygotowaniu. Naprawdę polecam!

      Przepis z bloga wypiekizpasja.blox.pl

       

      Babka piaskowa

       

      Składniki:

      • 150g masła
      • 130g cukru
      • 3 jajka
      • 150g mąki pszennej
      • 100g mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • kilka kropli ekstraktu waniliowego

      Masło ucieramy z cukrem na biały puch. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy maślanej, miksując po dodaniu każdego z nich. W oddzielnej misce umieszczamy obie mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Stopniowo dodajemy do masy maślanej. Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do dość gęstej masy maślanej i bardzo delikatnie mieszamy (piana nie może opaść).

      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC. Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 45 minut.

      Smacznego :)

       

      Babka piaskowa

       

      Babka piaskowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 16 kwietnia 2014 16:51
  • niedziela, 13 kwietnia 2014
    • Pascha

      Moja pierwsza Pascha. Jednej próbowałam, ale było to wiele lat temu i szczerze powiedziawszy niewiele z tego smakowania zapamiętałam :) Sposób przygotowania okazał się naprawdę prosty, niezbyt czasochłonny. Sama okazała się dla mnie trochę zbyt mdła, ale już z dodatkiem truskawek naprawdę genialna. Myślę, że super pomysłem byłoby połączenie paschy z sosem malinowym. 

       

      Pascha

       

      Składniki:

      • 2 litry mleka
      • 1 laska wanilii
      • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
      • 6 jaj
      • 250 g masła w temperaturze pokojowej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 100 g rodzynek
      • 100 g posiekanych orzechów włoskich

      Mleko zagotować z przekrojoną na pół laską wanilii. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać śmietankę, wymieszać. Do gotującego się mleka wlać śmietanę z jajkami, gotować, mieszając do oddzielenia serwatki od sera. Ser przełożyć do sita wyłożonego gazą. Zostawić, najlepiej na całą noc, do odsączenia. Rano ser docisnąć, zostawić na kilka godzin. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ser. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, dodać bakalie. Krem przełożyć do formy na paschę wyłożonej gazą ( u mnie była to plastikowa doniczka z otworem). Chłodzić do stężenia (zostawiłam na noc). Wyjąć z foremki na talerz, udekorować np. truskawkami.

      Smacznego :)

       

      Pascha

       

      Pascha

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 kwietnia 2014 17:16

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa