Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • czwartek, 23 maja 2013
    • Tarta z rabarbarem i kruchą bezą

      Do upieczenia tej tarty zbierałam się jak tylko pierwszy raz zobaczyłam na straganie rabarbar. Bo co może być lepszego niż połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i kwaśnego rabarbaru? Beza w przeciwieństwie do innych tego rodzaju wypieków jest chrupiąca i dokładnie o taki efekt mi chodziło. Bardzo Wam polecam, u nas tarta zniknęła za jednym zamachem i mam nakazane piec ją jeszcze raz ;)

       

      Tarta rabarbarowa z kruchą bezą

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Dodatkowo:

      • 500 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki i zasypanego 3 łyżkami cukru
      • 3 białka
      • 150 g cukru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki bułki tartej

      Białka ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając cukier, łyżka po łyżce. Na koniec dodać mąkę, ocet i wymieszać. Na ostudzony spód wyspać bułkę tartą (zapobiegnie to wsiąkaniu soku w ciasto), wyłożyć rabarbar, potem pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC na 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kolejne 20 minut. Beza powinna być chrupka z zewnątrz i piankowa w środku.

      Smacznego :)

       

      Tarta z rabarbarem i kruchą bezą

       

      Tarta rabarbarowa z kruchą bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z rabarbarem i kruchą bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 maja 2013 21:20
  • poniedziałek, 20 maja 2013
    • Jagodzianki

      Poniżej obiecany przepis na jagodzianki. Ja użyłam do niego gotowego dżemu borówkowego, ale na pewno będą jeszcze pyszniejsze z jagodami :) Po prostu nie mogłam się doczekać!!! Bułeczki są mięciutkie, puszyste, na pewno zjecie nie jedną i nie dwie ;)

       

      Jagodzianki

       

      Składniki na ok. 12 bułeczek:

      • 500 g mąki pszennej
      • 21 g suchych drożdży
      • 20 g miodu
      • 50 g cukru
      • 2 jajka
      • 250 ml mleka
      • szczypta soli
      • 75 g miękkiego masła

      Dodatkowo:

      • słoiczek dżemu borówkowego

      Mleko, miód, cukier oraz jajka roztrzepać w miseczce. Dodać mąkę przesianą wraz z drożdżami, zagnieść ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i delikatnie się kleić. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

      Składniki na kruszonkę:

      • 35 g mąki
      • 25 g cukru
      • 20 g masła

      Z podanych składników wyrobić między palcami kruszonkę.

      Z  wyrośniętego ciasta formować bułeczki, każdą o wadze mniej więcej 60g. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na ok. 20-30 minut. W bułeczkach robić wgłębienie za pomocą szklanki (mocno docisnąć) i nakładać dżem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.

       

      Jagodzianki

       

      Jagodzianki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Jagodzianki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 maja 2013 17:27
  • niedziela, 19 maja 2013
    • Sernik na zimno z rabarbarem

      Dopiero w tym roku przekonałam się do rabarbaru. Wcześniej pływał u nas tylko w kompocie i jakoś nie ciągnęło mnie, żeby zatapiać go w ciastach czy sernikach. W tym roku postanowiłam, że na blogu będą pojawiać się przepisy z produktami sezonowymi, więc nie mogło zabraknąć i rabarbaru. I wiem, że na pewno to nie ostatni rok z tym warzywem, bo w wszelkiego rodzaju ciastach sprawdza się znakomicie :)

      Przepis na sernik znalazłam na stronie Kwestii Smaku, a że dodatkowo, sernik wykonujemy z serków mascarpone, to musiałam przepis wypróbować. Wypróbujcie i Wy, a ja obiecuję, że nie będziecie żałować :)

       

      Sernik na zimno z rabarbarem

       

      Składniki na galaretkę rabarbarową:

      • 7 pałek rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki
      • 2 galaretki o smaku malinowym (ja dałam z owoców leśnych)
      • 0,5 szklanki cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      Rabarbar włożyć do garnka zasypać cukrem, gotować kilka minut aż delikatnie zmięknie. Zalać 3 szklankami, zagotować. Wsypać galaretkę i delikatnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do ostudzenia.

      Składniki na masę serową:

      • 500 g serka mascarpone
      • 300 ml śmietanki 30%
      • 0,5 szklanki cukru
      • cukier waniliowy
      • żelatyna do serników na zimno (użyłam Dr Oetkera)
      • 50 ml zimnej wody + 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

      Dodatkowo:

      • 120 g okrągłych biszkoptów

      Serek zmiksować w misce z cukrami, dodać śmietankę, ubijać do momentu aż masa stanie się sztywniejsza i bardziej puszysta. Żelatynę rozpuścić w wodzie i wlewać powoli do masy serowej, cały czas miksując.

      Tortownicę o średnicy 26-27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć biszkopty, na nie wylać masę serową. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wylać wystudzoną galaretkę. Chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

      Smacznego :)


      Sernik na zimno z rabarbarem

       

      Sernik na zimno z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 maja 2013 18:35
  • czwartek, 16 maja 2013
    • Lody truskawkowe

      Jest maszynka, są lody :) Nie ma co się rozpisywać lody bardzo dobre, a z hiszpańskich truskawek, więc nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak będą smakowały z polskich :) Polecam!!!

       

      Lody truskawkowe

       

      Składniki na ok. 1 litr lodów:

      • 2 żółtka
      • 200 ml mleka
      • 70 cukru
      • 500 g truskawek
      • 200 ml śmietanki 30%

      Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać zimne mleko. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera, dodać do masy, wymieszać.

      Jeśli lody robimy za pomocą maszynki, to przygotowaną masę należy schłodzić min. 2 godz. w lodówce, następnie postępować wg instrukcji producenta. Jeśli nie korzystamy z maszynki, to gotową masę włożyć do zamrażalnika i co godzinę miksować aż do uzyskania właściwej konsystencji.

      Smacznego :)

       

      Lody truskawkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Lody truskawkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 maja 2013 13:52
  • wtorek, 14 maja 2013
    • Lody waniliowe z musem truskawkowym

       

      Sezon lodowy rozpoczęty, na wielu blogach przepisy. Na zamówienie robiłam torty bezowe, więc pozostało mi sporo żółtek. Stąd powstał przepis :) Lody wyszły bardzo kremowe z wyraźnie wyczuwalną nutą wanilii. O takich marzyłam. Zrobiłam je bez maszynki do lodów, ale ich smak mnie tak zachwycił, że dzisiaj zakupiłam maszynkę, więc przepisów na pewno będzie znacznie więcej :)

       

      Lody waniliowe z musem truskawkowym

       

       

      Składniki:

      • 500 ml mleka
      • 125 g cukru
      • nasionka z 1 laski wanilii
      • 6 żółtek
      • 100 m kremówki

      Mleka wlać do garnuszka, dodać 2/3 cukru, nasionka z wanilii oraz pozostałą laskę, zagotować. W międzyczasie żółtka roztrzepać z pozostałym cukrem dla uzyskania puszystości, wlać mleko (wcześniej wyjąć laskę wanilii). Wymieszać. Masę ponownie przelać do garnuszka, gotować na małym ogniu, mieszając. Uwaga! Masa nie może się zagotować, bo krem się zważy, musicie wyczuć odpowiedni moment. Zdjąć z palnika, odstawić do ostudzenia.

      Do zimnej masy wlać śmietankę, wymieszać.

      Jeśli przygotowujecie lody bez maszyny, to należy je włożyć do zamrażalnika, wyjmować co godzinę i miksować. Czynność powtarzać aż lody będą na tyle gęste aż nie będzie to możliwe.

      Składniki na mus truskawkowy:

      • 350 ml soku truskawkowego (ja użyłam soku, który mi pozostał po odsączeniu owoców z tortu bezowego)
      • 2 łyżki galaretki (użyłam z owoców leśnych)
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Sok zagotować, zdjąć z ognia, wmieszać galaretkę, aż do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, wlać do sosu. Schłodzić.

      Smacznego :)

       

      Lody waniliowe z musem truskawkowym

       

      Lody waniliowe z musem truskawkowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 maja 2013 16:10
  • środa, 08 maja 2013
    • Tort bezowy z bitą śmietaną, rabarbarem i truskawkami

      Inspiracja zaciągnięta z bloga Dorotus. I powiem Wam, że jak tylko zobaczyłam wpis, to wiedziałam, że muszę zrobić ten torcik :) Co prawda miałam czekać do sezonu truskawkowego, ale truskawki w Lidlu wyglądały i pachniały tak bosko, że się nie oparłam :) Tort wygląda bardzo elegancko, ale smakuje jeszcze lepiej, bo co może być lepszego od połączenia kwaskowatego rabarbaru, soczystych truskawek i bezy??!! Moi Drodzy polecam bardzo serdecznie :)

       

      Tort bezowy z truskawkami i rabarbarem

       

      Składniki na bezę:

      • 6 białek
      • szczypta soli
      • 280 g drobnego cukru
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka octu winnego

       Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Białka ubić na puszystą pianę, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Na koniec dodać mąką oraz ocet. Konsystencja białek musi być bardzo zwarta, sztywna i lśniąca (drobinki cukru nie mogą być widoczne). Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia odrysować okręgi o średnicy 23 cm.Ubitą pianę podzielić na 2 części, rozsmarować na okręgach i wstawić do piekarnika. Piec 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 140ºC i piec przez 1,5 godziny. Upieczone bezy najlepiej zostawić do ostygnięcia, na noc w piekarniku.

      Składniki na sos:

      • 500 g rabarbaru pokrojonego na nieduże kawałki
      • 300 g przepołowionych truskawek
      • 4 łyżki cukru
      • 5 łyżek wody

      Rabarbar, truskawki cukier oraz wodę umieścić w rondelku, gotować na niedużym ogniu do momentu aż rabarbar zacznie się delikatnie rozpadać, odcedzić sok na sitku, pozostawić do ostudzenia.(pozostały sok można użyć do polania tortu)

       Dodatkowo:

      • 600 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
      • 2 łyżki cukru pudru
      • kilka truskawek do dekoracji

      Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.

      Pierwszy z upieczonych blatów bezowych położyć na paterze, posmarować połową sosu, wyłożyć połowę śmietany i przykryć drugim blatem bezowym, czynności powtórzyć. Udekorować świeżymi truskawkami.

      Uwaga!! Tort najlepszy jest świeży, blaty bezowe miękną w lodówce, więc najlepiej jest je upiec dzień wcześniej, a przekładać przed podaniem.

      Smacznego :)

       

       

      Tort bezowy z truskawkami i rabarbarem

       

       

      Tort bezowy z truskawkami i rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z bitą śmietaną, rabarbarem i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 08 maja 2013 17:33
  • piątek, 03 maja 2013
    • Karpatka

      Przeglądałam ostatnio wpisy na blogu i doszłam do wniosku, że zdecydowanie za mało u mnie tradycyjnych, prostych wypieków. Taka właśnie jest Karpatka. Zapewne pod warunkiem, że mamy dobry przepis, ale ten na pewno taki jest. Robiłam ją już nie jeden raz, ale nigdy nie mogła doczekać się zdjęć :) I to już świadczy o jej wyjątkowości. Fale zawsze wyrastają piękne, krem jest nie za słodki i utrzymuje sztywną konsystencję. Przepis na pewno wart wypróbowania, bo kto nie lubi Karpatki??!!

      Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki.

       

      Karpatka

       

      Składniki na ciasto:

      • 1 i 1/5 szklanki wody
      • 180 g masła lub margaryny
      • 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
      • 6 jajek
      • szczypta soli
      • szczypta proszku do pieczenia

      Wodę zagotować z masłem, garnek zdjąć z palnika, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Ponownie postawić na palnik i gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe jak zaczyna odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać jajka jedno po drugim i miksować, na koniec dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia, chwilę wymieszać.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC, ciasto podzielić na pół i wyłożyć do blachy o wymiarach 25x40 cm (blachę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec 30 minut (ciasto powinno być rumiane). Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Jeśli macie 2 formy, ciasto można upiec równocześnie, korzystając z funkcji termoobiegu.

      Składniki na krem:

      • 900 ml mleka
      • 200 g cukru
      • 5 łyżek mąki pszennej
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 3 żółtka
      • 3 łyżeczki cukru waniliowego
      • 300 g masła w temperaturze pokojowej

      W garnku zagotować 3 szklanki mleka razem z cukrami. W słoiku umieścić resztę mleka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Dokładnie wymieszać, potrząsając. Wlać do zagotowanego mleka, zagotować, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.

      Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać budyń, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.

      Wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem, schłodzić w lodówce, co najmniej kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Karpatka

       

      Karpatka

       

      Karpatka

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Karpatka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 03 maja 2013 21:28

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa