Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • czwartek, 22 maja 2014
    • Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

      Dużo u mnie ostatnio propozycji bezowych, ale po pierwsze ostatnio nastała na nie wielka moda, po drugie kto nie uwielbia bez? :) Tym razem to tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami i powiem Wam, że nie myślałam, że to może tak smakować :) Bo wydawałoby się, że jak biała czekolada to koniecznie maliny. Otóż nie, mówię Wam, to połączenie jest równie genialne!! Dlatego musicie spróbować :)

       

      Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

       

       

      Składniki na 2 blaty bezowe:

      • 6 białek
      • 260 g cukru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      Piekarnik nagrzać do temperatury 140ºC, używając funkcji termoobiegu.

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Prawidłowo ubita piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy 24-25cm. Ubitą pianę rozdzielić na dwie porcje. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Składniki na krem z białej czekolady:

      • 200g białej czekolady
      • 300g śmietanki 30%
      • 250g serka mascarpone

      Dodatkowo:

      • 350 g truskawek pokrojonych na plasterki

      Śmietankę wlać do garnuszka, gotować, ale nie doprowadzić do wrzenia, zdjąć przed zagotowaniem. Dodać czekoladę połamaną na małe kawałki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Schłodzoną masę przelać do misy miksera, dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania sztywnej konsystencji. 

      Blat bezowy posmarować kremem, wyłożyć truskawki, przykryć drugim blatem, udekorować wierzch kilkoma plasterkami truskawek.

      Smacznego :)

       

      Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

       

      Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z kremem z białej czekolady i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 maja 2014 14:27
  • piątek, 16 maja 2014
    • Sernik tradycyjny

      Ile czasu ja szukałam takiego przepisu....Przepisu na idealny, tradycyjny sernik. Gdy pytałam przyjaciół i rodziny, odkryłam, że dla każdego oznacza to co innego. Dla mnie to delikatny, puszysty i mocno waniliowy sernik, dla innych ciężki, mazisty. Ten pyszny sernik spróbowałam podczas jednego ze spotkań rodzinnych i całe szczęście, bo nie wiem ile by jeszcze czasu minęło zanim trafiłabym na ten przepis. Sernik mocno wyrasta, potem trochę opada, ale taki jego urok. Musicie go obserwować podczas pieczenia, gdyby za bardzo się rumienił, należy go przykryć folią aluminiową.

       

      Sernik tradycyjny

       

      Składniki:

      • 1kg twarogu dwukrotnie mielonego (tradycyjnie użyłam wiaderkowego z Lidla)
      • 200 g masła
      • 10 jajek 
      • 300 g cukru
      • budyń waniliowy bez cukru
      • ziarenka z jednej laski wanilii
      • sok z całej pomarańczy (pominęłam)
      • 2 łyżki przyprawy Dr Oetkera Serniks
      • rodzynki

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Żółtka oddzielić od białek, umieścić w misie miksera u utrzeć z cukrem na kogel mogiel. Stopniowo dodawać masło. Następnie w misie miksera umieścić resztę składników i ucierać do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, mieszać, za pomocą szpatułki, aby piana z białek nie opadła. Tortownicę o średnicy 27cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez godzinę. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce. Gotowy można posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Sernik tradycyjny

       

      Sernik tradycyjny

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik tradycyjny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 16 maja 2014 18:52
  • niedziela, 04 maja 2014
    • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie to z owocami, choć rabarbar to akurat warzywo ;) Nie zamierzam się tym razem rozpisywać, przepis polecony przez szwagierkę z bloga W kuchni Danusi. Zróbcie bo warto :)

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Składniki:

      • 600 g mąki pszennej
      • 1/2 szklanki cukru
      • 100 g masła
      • 3 żółtka
      • 14 g suchych drożdży
      • 1 i 1/2 szklanki mleka
      • szczypta soli
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

      Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże. W oddzielnej misce umieścić żółtka, cukier, roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Utrzeć za pomocą rózgi. Mleko delikatnie podgrzać. Do miski z mąką dodać masę jajeczną oraz mleko, wymieszać, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, lekko podsypując mąką. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

      Dodatkowo:

      • 600 g rabarbaru pokrojonego w kostkę

      Składniki na kruszonkę:

      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 100 g masła

      Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Kruszonkę wyrobić między palcami.

      Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość formy 25x40 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Rozłożyć na nim pokrojony w kostkę rabarbar, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC bez termoobiegu przez ok. 40 minut.

      Smacznego :)

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

       

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 maja 2014 12:24

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa