Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • czwartek, 21 czerwca 2012
    • Pavlova

       

      Nie ukrywam, że inspiracją do upieczenia Pavlovej był jej cudny wygląd. Nie przepadam za bezą, w każdym razie do dzisiaj tak myślałam :D Moim zdaniem połączenie składników wręcz idealne i wbrew pozorom ciasto wcale nie jest bardzo słodkie. Przepis z bloga Dorotus, choć nie byłabym sobą, gdybym go troszkę nie zmodyfikowała ;) Polecam, bo ciasto robi się bardzo szybko, czasu wymaga tylko pieczenie i stygnięcie, ale my w tym czasie możemy zająć się czymś zupełnie innym ;)

       

      Pavlova

       

      Składniki:

      • 6 białek
      • 280 gr cukru
      • 1 łyżeczka octu
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 500 ml śmietany kremówki
      • owoce sezonowe

      Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim odrysować okrąg od spodu tortownicy, wystarczy 23-24cm (ja odrysowałam od tortownicy o średnicy 27 cm i dlatego beza jest dość niska). Wyłożyć masę białkową, wyrównać, ale niezbyt starannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem) i po 5 min. zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić pierwsze 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki.

      Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier.

      Kremówkę ubić z 2 łyżeczkami cukru i 3 łyżeczkami soku z cytryny. (Wg oryginalnego przepisu ubijamy bez dodatków, ja dodałam dla przełamania smaku).

      Ubitą śmietanę wyłożyć na bezę, niedbale posypać owocami.

      Smacznego :)

       

      Pavlova

       

      Pavlova

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 czerwca 2012 17:13
  • poniedziałek, 18 czerwca 2012
    • Tort z bitą śmietaną

       

      Robienie tortów to coś co kocham :) Jednak zawsze brakowało mi okazji do ich przygotowania. Pierwsza pojawiła się w styczniu, moje 30 urodziny. Goście bardzo zachwalali tort, a ja byłam dumna ;) Tort ze zdjęć robiłam z kolei na urodziny brata, fana piłki nożnej.
      Dla mnie torty istnieją jedynie w wydaniu z bitą śmietaną, ewentualnie z mascarpone, kremy są zdecydowanie za ciężkie. Bardzo ważne jest również wyważenie ilości cukru i o tym pamiętajcie. Jeśli konfitura jest bardzo słodka, dajcie mniejszą ilość cukru do śmietany. Natomiast nasączenie w moim wykonaniu zawsze jest bardzo kwaśne, co równoważy smaki. Serdecznie polecam ;)

       

      Tort z bitą śmietaną

       

      Składniki:

      • 3 blaty biszkoptowe
      • słoiczek konfitury malinowej
      • 1l śmietany 36% zmrożonej pół godziny w zamrażalce
      • 2 małe Śmietan Fixy
      • 8 łyżek cukru (proponuję próbować podczas ubijania, śmietana nie może być za słodka, ale każdy lubi co innego)
      • 3/4 szklanki wody
      • sok z połowy cytryny + pół łyżki cukru

       

      Przegotowaną wodę, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, odstawić do ostygnięcia.

      Ubić śmietaną, stopniową dodając cukier, na końcu śmietan fixy.

      Na spodzie od tortownicy ułożyć pierwszy blat, dokładnie nasączyć. Sprawdzać palcami czy woda z cytryną wszędzie dotarły.

      Wysmarować konfiturą, następnie ubitą śmietaną.

      Czynności powtórzyć z każdym blatem, udekorować.

       

      UWAGA!!!

      Pamiętajcie, aby zostawić śmietany do dekoracji. Jeśli konfitura jest bardzo słodka, proponuję przełożyć tort tylko raz. Jeśli chodzi o dekorację mojego tortu, to wycięłam szablon z brystolu, napisy zrobiłam z pisaków, które dostaniecie w każdym markecie, świeczki też powinniście bez problemu kupić. Napisy róbcie niedługo przed podaniem, żeby się nie rozpłynęły.

      Smacznego :)

      Tort z bitą śmietaną

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 czerwca 2012 16:16
  • wtorek, 05 czerwca 2012
    • Kruche babeczki z budyniem

       

      Od kiedy pamiętam, zawsze uwielbiałam babeczki z budyniem. Delikatne, chrupiące.... Dlatego wiedziałam, że muszę je zrobić. Wyszły tak jak sobie wyobrażałam, więc gorąco polecam :) 

       

      Kruche babeczki z budyniem

       

      Składniki:

      • 150 gr mąki
      • 50 gr cukru
      • 50 gr masła
      • szczypta soli
      • jajo
      • budyń śmietankowy (mleko wg instrukcji na opakowaniu)
      • cukier puder do posypania

      Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 min. do zamrażarki.

      Następnie wałkować, nie za cienko i wycinać okręgi za pomocą szklanki*.

      Foremki nasmarować masłem i wykleić ciastem.

      Przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu, można dać troszkę mniej mleka, będzie bardziej gęsty, odstawić do wystygnięcia.

      Chłodny budyń nakładać do babeczek i zaklejać drugim krążkiem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec 15-20 min. aby babeczki były ładnie zrumienione. 

      Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      * okręgi powinny być trochę większe niż foremki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 czerwca 2012 13:17
  • niedziela, 03 czerwca 2012

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa