Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • niedziela, 23 czerwca 2013
    • Tarta z kremem waniliowym i truskawkami

      Weekend na wsi. Kawa na trawie, zdjęcia na łonie natury :) To jest to co kocham najbardziej!!! Drugie podejście do tej tarty. Wcześniej była na czekoladowym spodzie, ale stwierdziłam, że to jednak nie to co uwielbiam. Tym razem wyszła znakomita, krem idealny i te truskawki!!! Czego chcieć więcej? Polecam przepis.

      PS. Krem wyszedł naprawdę zwarty, tarta ładnie się kroi, czego niestety nie widać na zdjęciu, ale to wpływ zbyt dużego słońca :)

      Przepis na krem z bloga Kwestia Smaku.

       

      Tarta z kremem waniliowym i truskawkami

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować, włożyć do formy wysmarowanej masłem i ponownie wstawić do lodówki na 0,5 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Składniki na krem:

      • 375 g mleka 3,2%
      • 125 g śmietanki kremówki
      • 150 g cukru
      • 6 żółtek
      • 35 g mąki pszennej
      • 1 laska wanilii

      Mleko podgrzać ze śmietanką i ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii (nie doprowadzić do wrzenia, mleko ma być dobrze ciepłe). W tym czasie żółtka utrzeć mikserem z cukrem, na koniec dodać mąkę, zmiksować do połączenia składników. Mleko wlać do żółtek drobnym strumieniem, cały czas mieszając rózgą. Masę przelać ponownie do garnka, zagotować, cały czas mieszając, aby krem się nie przypalił. Odstawić do ostudzenia.

      Dodatkowo:

      • 500 g truskawek pokrojonych na grubsze plasterki

      Zimny krem wylać na upieczony spód. Rozłożyć truskawki. Schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Tarta z kremem waniliowym i truskawkami

       

      Kocham te klimaty :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z kremem waniliowym i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 czerwca 2013 19:55
  • niedziela, 16 czerwca 2013
    • Tort z truskawkami

      Ale jestem z niego dumna :) Tort został zrobiony na urodziny brata, może mało męski, ale jak smakował! I po spróbowaniu pierwszego kawałka od razu pomyślałam czemu go zrobiłam w mniejszej tortownicy?! Impreza była nieduża, więc zjedliśmy po 2 kawałki, ale mimo wszystko chyba wszyscy czuli niedosyt :) Polecam Wam przepis, dla mnie na pewno do powtórzenia.

       

      Tort z truskawkami

       

      Składniki na biszkopt:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na 2 części. Blat, który znajdzie się na górze powinien mieć średnicę ok. 1cm mniejszą, ja do wykrojenia użyłam talerza.

      Składniki na krem:

      • 400 ml śmietanki 30%
      • 500 g serka mascarpone
      • 6 łyżeczek cukru

      Składniki do nasączenia:

      • 250 ml przegotowanej, wystudzonej wody wymieszanej z sokiem z połowy cytryny

      Dodatkowo:

      • 750 truskawek

      Śmietankę ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone wmiksować na najniższych obrotach miksera, aby śmietana nie opadła.

      Na paterze położyć jeden z blatów,nasączyć, wyłożyć 3/4 kremu, udekorować naokoło połówkami truskawek, delikatnie je dociskając, a na kremie ułożyć truskawki pokrojone na drobne części (kilka zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem, ponownie nasączyć, posmarować cienką warstwą kremu, dookoła zrobić gwiazdki z kremu za pomocą szprycy (Wilton 1M), udekorować truskawkami.

      Smacznego:)

       

      Tort z truskawkami

       

      Tort z truskawkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 czerwca 2013 21:49
  • środa, 12 czerwca 2013
    • Crumble z truskawkami

      Już dawno planowałam ten deser, ale wciąż mi brakowało pomysłu w czym zapiec owoce. Wczoraj dostałam olśnienia :) Co tu dużo pisać. To musi być pyszne :)

      Crumble z truskawkami

       

      Składniki:

      • 1kg truskawek

      Dodatkowo na kruszonkę:

      • 150 g mąki
      • 100 g cukru
      • 80 masła

      Z mąki, cukru oraz masła zrobić kruszonkę, rozcierając składniki między palcami. Formę o średnicy 27cm wysmarować masłem, wyłożyć pokrojonymi truskawkami, posypać obficie kruszonką. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.

      Gdyby zostało Wam kruszonki, możecie ją zamrozić.

      Smacznego :)

       

      Crumble z truskawkami

       

      Crumble z truskawkami

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 12 czerwca 2013 19:56
  • piątek, 07 czerwca 2013
    • Rolada z truskawkami

      Mam w laptopie plik z ciastami, które zamierzam zrobić. Powstał, bo sama za sobą nie nadążam :) Tak jak ostatnio, kupiłam truskawki i zastanawiałam się do czego je wykorzystać, zaczęłam ubijać pianę z białek jak mi się przypomniało, że przecież już tyle czasu marzy mi się rolada z truskawkami. Ale co się odwlecze to nie uciecze :) Rolada wbrew pozorom naprawdę prosta w przygotowaniu, a oderwać się od niej nie można. Polecam :)

       

      Rolada z truskawkami

       

      Składniki na biszkopt:

      • 4 jajka
      • 60 g cukru
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
      • 50 g mąki pszennej
      • 50 mąki ziemniaczanej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukry. Miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać żółtko po żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.

      Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę. Piec ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia.

      Upieczony biszkopt wyjąć, położyć na wilgotnej, lnianej ściereczce do góry pergaminem, delikatnie oderwać papier, położyć na wierzch drugą wilgotną ścierkę (dzięki temu biszkopt będzie się łatwiej zwijało). Zostawić do ostudzenia.

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki kremówki
      • 250 g serka mascarpone
      • 8 łyżeczek cukru
      • 500 g truskawek pokrojonych na drobne kawałki
      • cukier puder do obsypania

      Śmietankę ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Wmiksować serek. Masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, zostawiając ok. 2,5 cm odstępu od dłuższego boku na którym będziemy kończyć zwijanie. Posypać truskawkami. Delikatnie zwinąć, pomagając sobie ścierką. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, udekorować truskawkami.

      Smacznego :)

       

      Rolada z truskawkami

       

      Rolada z truskawkami

       

      Rolada z truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 07 czerwca 2013 20:35
  • wtorek, 04 czerwca 2013
    • Czekoladowa Pavlova

      Moje drugie podejście :) Pierwszą piekłam u teściowej, może nie okazała się kompletną klapą, bo mimo iż wyszła mega płaska, to w smaku naprawdę niczego sobie:) To zresztą skłoniło mnie do kolejnej próby. Teraz też nie jestem w 100% usatysfakcjonowana, ale w przypadku bezy trzeba wyczuć piekarnik, a ja do swojego kilkakrotnie zaglądałam i beza troszkę opadła. W każdym razie przepis sprawdzony, beza pyszna i jestem pewna, że kolejnym razem wyjdzie idealna :)

       

      Czekoladowa Pavlova

       Składniki:

      • 6 białek
      • 280 g cukru
      • 3 łyżki przesianego kakao
      • 1 łyżeczka octu winnego

      Dodatkowo:

      • 500 g śmietany kremówki
      • 2 łyżki cukru
      • 500 g dowolnych owoców sezonowych

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Dobrze ubita piana powinna być gęsta i lśniąca. Dodać ocet i bardzo delikatnie wmieszać kakao szpatułką. Pianę wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec kolejne 90 minut. Idealna beza powinna być chrupka z zewnątrz z delikatną pianką w środku. Bezę najlepiej upiec wieczorem i pozostawić do ostudzenia na noc w piekarniku.

      Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Przełożyć na bezę, udekorować truskawkami. Od razu podawać.

      Smacznego :)

       

      Czekoladowa Pavlova

       

      Czekoladowa Pavlova

       

      Czekoladowa Pavlova

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa Pavlova”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 czerwca 2013 19:08
    • Nominacja do Liebster Blog

      Nawet nie wiecie jak się cieszę, wczoraj mój blog obchodził pierwsze urodziny, a dzisiaj dostałam nominację do Liebster Blog :) Nominacja od Madlene17, za którą bardzo dziękuję!

      Libster blog to wyróżnienie otrzymywane od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Osoba z wyróżnionego bloga odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. Następnie również nominuje 11 osób (informuje je o tym na ich blogu) i zadaje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, z którego otrzymało się wyróżnienie.

      Poniżej pytania od Madlene i moje odpowiedzi:


      1. Do jakiego kraju chciałabyś odbyć podróż kulinarną?

      Zdecydowanie chciałabym pojechać do Włoch, bo oprócz kuchni polskiej, to właśnie kuchnia włoska jest mi najbliższa. Kocham wszelkiego rodzaju makarony, a że mój blog dotyczy słodkości, to marzę, aby spróbować właśnie tam, Tiramisu czy Pannę Cottę.

      2. Czy uprawiasz jakiś sport?

      Sporadycznie tak, ale że od zawsze mam problem z mobilizacją, to raz na jakiś czas sobie przypominam jak fajnie jest się tak zdrowo zmęczyć, obiecuję, że będę to powtarzać, ale nigdy nic z tego nie wynika :)

      3. Kawa czy herbata?

      Kawa i herbata :) Nie potrafię wskazać konkretnej, herbata dobra jest na wszystko, zimą gorąca, aromatyczna, w lecie mrożona z dużą ilością cytryny. Życia bez choć jednej latte dziennie też sobie nie wyobrażam :)


      4. Co Cię inspiruje w wymyślaniu nowych potraw?

      Najczęściej inspirują mnie sezonowe produkty, dopiero rabarbar, teraz truskawki. Ale bardzo często również rodzina i znajomi, którzy podpowiadają na co mają ochotę.


      5. Jestem szczęśliwa gdy...

      Widzę uśmiech na twarzy rodziny i przyjaciół po spróbowaniu moich słodkości ;)


      6. Zdarza Ci się w czasie bezsennych nocy tworzyć coś w kuchni?

      Nie zdarzają mi się bezsenne noce.


      7. Masz jakieś plany na wakacje?

      Kocham podróże, ale w tym roku możliwe, ze będę to tylko Mazury.


      8. Co Cię najbardziej relaksuje?

      Odpowiedź jest oczywista, tworzenie nowych słodkości :)


      9. Ulubione warzywo to?

      W tym roku rabarbar, ale kobieta zmienną jest :)


      10. Masz jakąś ulubioną książkę kucharską?

      Nie, głównie czerpię inspirację z internetu.


      11. Co lubisz robić poza gotowaniem?

      Podróżowanie i fotografowanie.

       

      Poniżej moje pytania:

      1. Jakie jest Twoje ulubione ciasto lub deser?

      3. Morze czy góry...

      3. Twoje największe marzenie to...

      4. Jak powstał pomysł o stworzeniu bloga?

      5. Jakie są Twoje ulubione owoce sezonowe i do czego najchętniej je wykorzystujesz?

      6. Twój smak dzieciństwa to...

      7. Jaka jest Twoje ulubiona pora roku i dlaczego?

      8. Twój popisowy deser to...

      9. Jesteś szczęśliwa/y bo...

      10. Najbardziej nie lubię....

      11. Kiedy zasypiasz myślisz o...

       

      I lista blogów nominowanych przeze mnie:

      http://rustykalnakuchnia.blogspot.com/

      http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/

      http://czekolada-utkane.pl/

      http://kraina-sosny.blogspot.com/

      http://ania-gotuje.blog.pl/

      http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/

      http://bazyliowymus.blogspot.com/

      http://pass-the-food.blogspot.com/

      http://ratunkuobiad.blogspot.com

      http://www.rynek.webd.pl/

      http://ulagotuje.blogspot.com

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 czerwca 2013 14:47
  • niedziela, 02 czerwca 2013
    • Sernik na zimno z domowego twarogu

      Ale mam wenę na serniki :) Ale ze mną tak zawsze, jak się na coś uprę, to nie ma przebacz!!! Dlatego proponuję Wam kolejną jego odmianę, tym razem na domowym twarogu. Szczerze mówiąc nie myślałam, że jego przygotowanie jest tak proste, bo na pewno spróbowałabym dużo wcześniej. Przy okazji mojego pierwszego sernika na zimno, wspominałam, że nigdy wcześniej takowego nie robiłam, a to dlatego, że kojarzyły mi się z serkami homogenizowanymi, moje są na twarogu, serkach mascarpone i wreszcie na domowym twarogu. Kochani polecam, ten jest chyba najsmaczniejszy, no i jaka satysfakcja :)

      Przepis z bloga Madame Edith.

       

      Sernik na zimno z domowego twarogu

       

      Składniki:

      • 2 litry mleka (nie UHT)
      • 4 jajka
      • 500 ml śmietany 18%
      • 200 g masła w temperaturze pokojowej
      • 3/4 szklanki cukru
      • łyżka ekstraktu z wanilii
      • 2 ulubione galaretki (u mnie z owoców leśnych)
      • owoce sezonowe ok. 400g

      Mleko gotować w garnku, w międzyczasie jajka roztrzepać ze śmietaną, masę wlać do ciepłego (nie gotującego się) mleka. Zmniejszyć płomień palnika do minimum, co jakiś czas bardzo delikatnie zamieszać. Kiedy ser zacznie oddzielać się od serwatki, masę przelać na sitko z dość małymi oczkami (większe sitko możecie wyłożyć gazą). Odcedzać ok. pół godziny.

      W międzyczasie przygotować galaretkę wg instrukcji na opakowaniu, ja odrobinę zmniejszyłam ilość wody.

      Masło zmiksować razem z cukrami i ekstraktem na puszystą masę, łyżka po łyżce dodawać ser, miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Ja na koniec pomogłam sobie blenderem, żeby masa była idealnie gładka.

      Masę serową wyłożyć do tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia), na wierzchu ułożyć owoce, wstawić do lodówki, aby ser lekko stężał. Wylać ostudzoną galaretkę. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

      Smacznego :)

       

      Sernik na zimno z domowego twarogu

       

      Sernik na zimno z domowego twarogu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z domowego twarogu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 czerwca 2013 18:38

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa