Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • piątek, 20 czerwca 2014
    • Ciasto maślankowe

      Nareszcie znalazłam przepis idealny na tego typu ciasto, a uwierzcie zajęło mi to trochę czasu. Bo niby wydawałoby się, że nic prostszego, to w moim wypadku jak do tej pory pieczenie takiego ciasta kończyło się zakalcem?! Aż do momentu kiedy okazało się, że Babeczka Zuzka ma taki sam problem, a lekarstwem okazał się przepis Margarytki :) Także Kochani nareszcie, ciasto banalnie proste, można je upiec ze świeżymi owocami, ale również mrożonymi i smakuje wybornie. Przepis cytuję za dziewczynami.

       

      Ciasto maślankowe

       

      Składniki:

      • 350 g mąki pszennej
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
      • 2 duże jajka
      • 1 szklanka maślanki (podobno również może być mleko, ale tego nie sprawdziłam)
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szklanki oleju

      Przygotować 2 miski, w jednej umieścić składniki suche i wymieszać, w drugiej mokre, roztrzepać trzepaczką. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać widelcem niezbyt dokładnie. Masę umieścić w formie o wym. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypać owocami.

      Dodatkowo:

      • ok. 350 g wybranych owoców, najlepiej sezonowych, ale mogą być też mrożone

      Składniki na kruszonkę:

      • 150 g mąki pszennej
      • 100 g cukru
      • 80 g zimnego masła

      Składniki wyrobić między palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC z termoobiegiem przez 40-50 minut (do suchego patyczka).

      Smacznego:)

       

      Ciasto maślankowe

       

      Ciasto maślankowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 20 czerwca 2014 17:57
  • piątek, 06 czerwca 2014
    • Tort truskawkowy

      Tak się pięknie złożyło, że tort zbiegł się w czasie z 600 fanem na blogu. Nie było to zamierzone, ale okazja do świętowania jest niewątpliwa :) Dlatego nie zamierzam się wcale rozpisywać, tort super, więc musicie wypróbować. A ja się Wam ślicznie kłaniam i dziękuję raz jeszcze :)

       

      Tort truskawkowy

       

      Składniki na biszkopt o śr. 22cm:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić na kratce.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, odkroić chrupiącą skórkę z góry biszkoptu (odstawić i rozdrobnić w palcach), przekroić na trzy części. 

       

      Do nasączenia:

      • szklanka mocnej herbaty

      Składniki na krem truskawkowy:

      • 400g truskawek
      • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody 
      • pół szklanki cukru
      • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • 400g śmietanki 30%

      Truskawki zagotować w garnuszku razem z cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w minimalnej ilości wody (zawsze to robię w małym słoiczku), powoli wlać do truskawek cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, dodać żelatynę. Ostudzić.

      Truskawki zmiksować z mascarpone na gładką masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbatą, posmarować kremem, czynność powtórzyć z drugim blatem. Przykryć następnym blatem, nasączyć.

      Smacznego :)

      Dodatkowo na zewnętrzną warstwę:

      • 250g serka mascarpone
      • 200 g śmietanki kremówki
      • 2 łyżeczki cukru

      Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać.

      Kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Udekorować.

      Smacznego :)

       

      Tort truskawkowy

       

      Tort truskawkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 06 czerwca 2014 19:29

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa