Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • sobota, 28 lipca 2012
    • Sernik z czarną porzeczką

       

      Uwielbiam czarne porzeczki :) W tym roku są dla mnie tym cenniejsze, bo nazbierane własnymi rękoma razem z mężem. Kto chociaż raz je zbierał, wie jaka to mozolna praca ;) Ale teraz smakują jeszcze lepiej. Przepis oczywiście z blogu Dorotus, bo w sieci w ogóle mało przepisów na wypieki z porzeczkami. Moim domownikom smakowało bardzo, super połączenie słodkiej warstwy sernikowej z kwaskową porzeczkową. Naprawdę polecam!!

      PS. Przepraszam, że przepis udokumentowany aż 1 zdjęciem, ale na więcej niestety się nie załapałam ;) 

      Sernik z czarną porzeczką

       

      Składniki:

      • 180 gr ciastek maślanych
      • 80 gr masła

      Masło rozpuścić, ciastka pokruszyć na tzw. piasek, najlepiej w blenderze, dodać ostudzone masło. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wcisnąć masę ciasteczkową.

      Składniki na masę serową:

      • 800 gr sera do serników
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • pół szklanki jogurtu naturalnego
      • 200 gr cukru
      • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
      • 250 gr czarnej porzeczki + 120 gr cukru do dosłodzenia warstwy

      Ser zmiksować z sokiem z cytryny, jogurtem naturalnym oraz cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując, aby nie zrobiły się grudki.

      Masę serową podzielić na 2 części, jedną trochę mniejszą i wlać do niej zblendowane porzeczki, dosłodzić (najlepiej próbować, bo każdy preferuje inną ilość cukru ;)), dokłądnie wymieszać.

      Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na pół godz., żeby trochę stężała i żeby masy się nie połączyły. Wlać masę porzeczkową. Schłodzić w lodówce przez noc.

      Smacznego ;)


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lipca 2012 20:34
  • piątek, 20 lipca 2012
    • Tartaletki z owocami

       

      Kocham połączenie ciasta kruchego, bitej śmietany i sezonowych owoców. Stąd przepis, niedosyć, że tartaletki wyglądają cudnie, to smakują bosko ;) Naprawdę polecam!!! 


      Tartaletki z owocami

       

      Składniki na ciasto:

      • 250 gr mąki pszennej
      • 100 gr schłodzonego masła
      • 100 gr cukru
      • 2 jaja w temperaturze pokojowej
      • szczypta soli

      Z mąki zrobić na stolnicy stożek z zagłębieniem na środku, umieścić tam masło, cukier, sól. Delikatnie rozetrzeć masło z resztą składników, wbić jajka i szybko wyrobić. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Gdy nam się spieszy włożyć do zamrażarki na ok.40 min.

      Następnie wyjąć z lodówki i wałkować na grubość 2mm. Wycinać okręgi trochę większe niż nasze foremki. Foremki wysmarować masłem, dokładnie układać w nich krążki ciasta. Dna nakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180°C.

      Składniki na krem:

      • 500ml dobrze schłodzonej śmietany 36%
      • kilka łyżek cukru (wg upodobania)
      • kilka kropli soku z cytryny
      • 500 gr sezonowych owoców

      Podczas pieczenia tartaletek, ubić śmietanę, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny.

      Na upieczone babeczki wykładać po łyżce śmietany, dekorować owocami.

      Smacznego :)

       

       

      Tartaletki z owocami

       

      Tartaletki z owocami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lipca 2012 11:40

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa