Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • niedziela, 28 lipca 2013
    • Rolada czekoladowa z malinami

      A takie ciasto wymyśliłam sobie na piątkowe imieniny :) Jak tylko upiekłam jasną roladę, wiedziałam, że kiedyś powstanie czekoladowa z malinami. Ciasto biszkoptowe jest mocno czekoladowe i super się z resztą składników komponuje. Na plus zaliczam również fakt, że ciasto jest bardzo sprężyste i łatwo się roluje. Naprawdę polecam przepis.

      Przepis na biszkopt od Dorotki.

       

      Rolada czekoladowa z malinami

       

      Składniki na biszkopt:

      • 4 jajka
      • 100 g cukru
      • 100 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 łyżki kakao
      • 50 g startej, gorzkiej czekolady
      • 16 g cukru waniliowego (najlepiej domowego)

       

      Białka ubić na sztywną pianą pod koniec dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Delikatnie wmieszać do masy za pomocą szpatułki, uważając aby piana nie opadła, dodać startą czekoladę oraz cukier waniliowy, wymieszać. Płaską formę (z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

      Zmoczyć dwie lniane ściereczki, ciasto wyjąć, oderwać papier, położyć na mokrej ściereczce, przykryć drugą.

       

      Składniki na krem:

      • 350 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
      • 250 g serka mascarpone
      • 6 łyżeczek cukru

      Dodatkowo:

      • 500 g malin

      Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mascarpone, wymieszać.

      Na cieście rozsmarować krem, zostawiając puste miejsce ok. 3cm od dłuższego, przeciwległego brzegu. Rozłożyć maliny, zwinąć pomagając sobie ścierką. Schłodzić w lodówce.

      Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Rolada czekoladowa z malinami

       

      Rolada czekoladowa z malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada czekoladowa z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 lipca 2013 21:19
  • wtorek, 23 lipca 2013
    • Muffiny z jagodami i brązowym cukrem

      Czy Wy też uwielbiacie te muffiny w Coffee Heaven?? Mi rzadko udaje się przejść koło nich obojętnie. Stąd pomysł na dzisiejszy podwieczorek. Muffinki wyszły trochę inne w smaku, ale domowników i tak zachwyciły. Mąż zajadła jedną po drugiej i nie mógł się opanować, więc naprawdę polecam :)

      Przepis od Margarytki z moimi zmianami.

       

      Muffiny z jagodami

       

      Składniki na ok. 15 muffinek:

      • 350 mąki
      • 1/2 szklanki cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier waniliowy (ja użyłam własnego)
      • 1/2 szklanki oleju
      • 1 jajko
      • 1 szklanka mleka
      • 1 szklanka jagód
      • brązowy cukier do posypania

      W dwóch osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do miski z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym wlać składniki mokre, wymieszać niezbyt dokładnie za pomocą widelca. Delikatnie wmieszać jagody. Papilotki wypełnić masą (ja nigdy nie przestrzegam zasady, że do 2/3 wysokości, moje papilotki są wypełnione prawie całe), posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut (aż muffinki będą rumiane).

      Smacznego :)

       

      Muffiny z jagodami

       

      Muffiny z jagodami

       

      Muffiny z jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z jagodami i brązowym cukrem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 12:03
  • sobota, 20 lipca 2013
    • Ciasto z owocami

      Nareszcie wyszło!! Nie jest to co prawda ciasto, o które do końca mi chodziło, ale za to jest bardzo delikatne i puszyste. No i te maliny, nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam pod każdą postacią. Polecam przepis, bo ciasto pięknie wyrasta i nie opada, zakalec też Wam nie grozi :)

      Przepis z Moich Wypieków, pozwoliłam sobie dodać jeszcze kruszonkę.

      Ciasto z owocami

       

      Składniki na kruszonkę: (zawsze przygotowuję większą ilość i przechowuję w zamrażalniku)

      • 150 g mąki
      • 100 g drobnego cukru do wypieków (ja użyłam zwykłego)
      • 80 g zimnego masła

      Kruszonkę rozgniatamy między palcami do osiągnięcia konsystencji mokrego piasku.

      Składniki na ciasto:

      • 6 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 150 ml oleju
      • 2 szklanki maki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • owoce sezonowe ok. 600g (mogą być również zamrożone)

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodawać żółtka jedno po drugim, miksując na niskich obrotach. Dodać olej, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie za pomocą szpatułki wmieszać do masy.

      Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x25 cm, ułożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić na kratce.

      Smacznego :)

       

      Ciasto z owocami

       

      Ciasto z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 20 lipca 2013 10:52
  • poniedziałek, 15 lipca 2013
    • Tort z wiśniami

      Tort robiony na zamówienie. Na początku nie byłam przekonana do połączenia jasnego biszkoptu z wiśniami, ale smak przeszedł moje oczekiwania i zachwycił. Nie za słodki, lekki, naprawdę pyszny. Polecam przepis, póki mamy sezon na wiśnie :)

      Inspiracja zaczerpnięta z bloga Dorotki.

       

      Tort z wiśniami

       

      Składniki na biszkopt:

      • 7 jaj
      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka mąki
      • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na trzy części.

       

      Składniki na masę wiśniową:

      • 200 ml kompotu z wiśni
      • 2 łyżki cukru
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 700 g wiśni (poza sezonem mogą być również mrożone)

      Kompot, cukier oraz mąkę umieścić w słoiku z pokrywką i bardzo dokładnie wymieszać. Wlać do garnuszka, gotować do zgęstnienia. Dodać wiśnie, wymieszać, odstawić do ostudzenia.

       

      Do nasączenia:

      • 1/2 szklanki wiśniówki
      • 1/4 szklanki kompotu

       Dodatkowo:

      • 600 ml śmietanki 36%
      • 500 g serka mascarpone
      • 6 łyżeczek cukru

      Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone.

      Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć kompotem wymieszanym z wiśniówką, wyłożyć połowę wiśni, rozsmarować śmietanę. Czynność powtórzyć z kolejnym blatem. Ostatni blat nasączyć, rozsmarować cienką warstwę śmietany. Udekorować szprycą i wiśniami. Jeśli boki tortu chcecie udekorować tak jak ja za pomocą szpatułki, należy je pokryć grubszą warstwą kremu. Schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Tort z wiśniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lipca 2013 23:19
  • piątek, 05 lipca 2013
    • Krem z truskawkami

      Miałam nie dodawać tego przepisu, bo to właśnie ten, który próbowałam odtworzyć z dzieciństwa. Smak wyszedł zupełnie inny i to mnie zniechęciło, ale kilku osobom, które deseru spróbowały, bardzo przypadł do gustu, dlatego postanowiłam przepis zamieścić. Co tu dużo gadać, po tym jak przeszła mi złość, sama stwierdziłam, że jest bardzo smaczny :) Polecam i nie musi być koniecznie z truskawkami.

       

      Krem z truskawkami

       

      Składniki na krem:

      • 900 ml mleka
      • 200 g cukru
      • 5 łyżek mąki pszennej
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 3 żółtka
      • 3 łyżeczki cukru waniliowego
      • 300 g masła w temperaturze pokojowej

      W garnku zagotować 3 szklanki mleka razem z cukrami. W słoiku umieścić resztę mleka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Dokładnie wymieszać, potrząsając. Wlać do zagotowanego mleka, zagotować, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.

      Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać budyń, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.

      Dodatkowo:

      • 500 g truskawek (lub innych owoców sezonowych)
      • 2 galaretki o ulubionym smaku

      Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do ostudzenia.

      Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć krem, wcisnąć w niego połowę truskawek, resztę poukładać na wierzchu, delikatnie dociskając. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie zalać galaretką, schłodzić przez noc w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Krem z truskawkami

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 05 lipca 2013 20:28
  • czwartek, 04 lipca 2013
    • Bezy

      Przepis niby banalny, ale stwierdziłam, że i na moim blogu musi się znaleźć, bo my wszyscy bez wyjątku, kochamy bezy :) Na pewno Wam się przyda do innych wypieków.

       

      Bezy

       

      Składniki:

      • 3 białka
      • 180 g cukru
      • szczypta soli
      • kilka kropli soku z cytryny

      Białka ubić z solą na sztywną pianę, powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier, na koniec dodać sok z cytryny. Wyciskać bezy na papier do pieczenia za pomocą tylki z dużym okrągłym otworem. Piec w temperaturze 140ºC przez ok. 40 minut, ale najlepiej próbować w trakcie, wtedy bezy będą takie jak lubicie.

       

      Bezy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bezy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 lipca 2013 11:45
  • wtorek, 02 lipca 2013
    • Eton Mess

      Wiem, że ten przepis to nic odkrywczego, ale na tylu blogach już go widziałam, że musiałam go wypróbować. Wydawało mi się, że bita śmietana, truskawki i bezy, to bardzo przewidywalny smak, a jednak był dla mnie dużym zaskoczeniem. Bo bezy świetnie się łączą z bitą śmietaną, gdzieniegdzie chrupiące, gdzieniegdzie miękkie i rozpływające się w ustach. Deser niebo, polecam, póki mamy jeszcze truskawki!!!

       

       Eton Mess

      Składniki na 4 porcje:

      • 400 g truskawek
      • 450 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
      • kilka pokruszonych bez (przepis niebawem)

      Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Składniki układać warstwowo: bezy, bita śmietana, truskawki, do wyczerpania składników.

      Smacznego:)

       

      Eton Mess

       

      Eton Mess

       

      Eton Mess

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Eton Mess”
      Tagi:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 lipca 2013 22:31

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa