Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • wtorek, 25 września 2012
    • Kokosanki

       

      Po prostu pyszne!!! Chrupiące, mocno kokosowe i tak mało przy nich pracy. Nie mogą się nie udać!!! Najlepsze pierwszego dnia. 

       


      Kokosanki

       

      Składniki:

      • 2 jajka
      • 140gr cukru
      • 200gr wiórków kokosowych

       

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, żółtka i dalej ubijać, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z powstałej masy formować kulki.

      Piec ok.20 minut w temperaturze 170°C (aż będą rumiane). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

       

      Kokosanki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 września 2012 13:55
    • Sernik nowojorski

      Uwielbiam takie serniki, lekkie, puszyste :) Zrobiony na urodziny męża, mógłby być trochę ściślejszy, ale to kwestia odrobinę dłuższego pieczenia. Zachęcam serdecznie ;) 

       

      Sernik nowojorski

       

      Składniki na spód:

      • 200 gr herbatników
      • 100 gr roztopionego, ostudzonego masła

      Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Herbatniki rozbić na gładką masę tłuczkiem lub blenderem, dodać masło, dokładnie wymieszać. Masę wcisnąć w dno, wstawić do lodówki na pół godziny

      Składniki na masę serową:

      • 900 gr kremowego sera (użyłam ricotty, jednak wcześniej delikatniej ją zblendowałam)
      • 250 gr cukru
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 łyżka cukru z wanilią
      • otarta skórka z cytryny (tylko żółta część)
      • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
      • 3 duże jajka
      • 1 żółtko
      • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany

      Wszystkie składniki umieścić w misce i i delikatnie zmiksować, niedługo, do połączenia składników. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

      Sernik powinien być pieczony w kąpieli wodnej, dlatego najlepiej do nagrzanego piekarnika wstawić formę większą niż ta, w której pieczony będzie sernik i nalać wrzącej wody. Formę z sernikiem dokładnie owinąć folią aluminiową, aby nie nalała się do niego woda.

      Jeśli nie macie większego naczynia żaroodpornego od formy, postawcie półkę niżej inne naczynie z gorącą wodą, taki sposób również się sprawdzi.

      Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić formy, piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec kolejne 45 minut. Jeśli w trakcie pieczenia się okaże, że sernik za szybko się rumieni, przykryć folią aluminiową.

      Po zakończeniu pieczenia sernika nie wyjmować, studzić w uchylonym piekarniku, co najmniej godzinę.

      Składniki na polewę:

      • 220 ml kwaśnej śmietany
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 2 łyżeczki soku z cytryny

      Wszystkie składniki wymieszać, polać wystudzony sernik, wyrównać. Wstawić na noc do lodówki.

      Smacznego ;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 września 2012 12:00
  • niedziela, 16 września 2012
    • Sernik japoński

       

      Do wypróbowania tego przepisu skłoniła mnie niewielka ilość sera potrzebna do jego wykonania, którą akurat miałam w lodówce. Sernik o bardzo lekkiej, wręcz piankowej konsystencji, mimo iż zdjęcie tego nie oddaje. Mnie osobiście smakował średnio, właśnie ze względu na mało sernikowy smak, ale mąż się zajadał :)

       

      Sernik japoński

       

      Składniki:

      • 140 gr cukru
      • 6 jajek
      • 50 gr masła
      • 250 gr serka kremowego ( u mnie President)
      • 100 ml mleka
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 60 gr mąki pszennej
      • 20 gr skrobi ziemniaczanej
      • prażone migdały do posypania

       

      Do miseczki umieszczonej nad kąpielą wodną włożyć mleko, ser, masło. Mieszać do połączenia składników, wystudzić.

      Dodać żółtka, mąkę, skrobię, sok z cytryny, wymieszać mikserem.

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.

      Ubite biała delikatnie lecz starannie, połączyć z masą serową.

      Formę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie owinąć folią aluminiową, bo sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wlać masę serową, wyrównać. Formę wstawić do większego naczynia żaroodpornego lub innej blaszki i nalać do połowy wysokości wrzącej wody.

      Piec 60-70 min. w temp 160°C.

      Po wyjęciu z piekarnika, obsypać prażonymi migdałami.

      Smacznego ;)

       

      Sernik japoński

       


       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 września 2012 16:51
  • czwartek, 06 września 2012
    • Szarlotka sypana

       

      Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, pomyślałam, że ciasto robione w ten sposób, na pewno nie zachwyca. Spróbowałam skuszona oczywiście oszczędnością czasu :) I naprawdę polecam, jedna z naszych ulubionych szarlotek!

       

       

      Składniki:

      • 1,5 szklanki mąki
      • 1,5 szklanki kaszy manny
      • 1 szklanka cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 170gr masła
      • 1,5 kg jabłek na szarlotkę (Szarej Renety lub Antonówki)
      • opcjonalnie cynamon i cukier puder do posypania

       

      Mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszać w misce.

      Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.

      Formę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.

      Wysypać 1/3 suchych składników, wyłożyć połowę startych jabłek (opcjonalnie posypać cynamonem), ponownie wysypać 1/3 suchych składników, wyłożyć resztę jabłek i przykryć pozostałymi suchymi składnikami.

      Na grubej tarce, równomiernie zetrzeć masło na wierzch ciasta (najlepiej wcześniej zmrozić je w zamrażalniku)

      Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

      Smacznego ;)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka sypana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 września 2012 14:22

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa