Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • wtorek, 09 września 2014
    • Domowa szarlotka

      Jedna z najlepszych szarlotek "ever" ;) Przepis od mamy mojej przyjaciółki, trochę czasu minęło nim go zdobyłam, bo Pani Jagoda piecze szarlotkę "na oko". Nic dodać nic, nic ująć. Musicie ją upiec.

       

      Domowa szarlotka

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 750 g mąki
      • 200 g dobrego masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
      • 3 żółtka
      • 2 jajka
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Dodatkowo:

      • 2,5-3 kg jabłek (dałam antonówkę, może być również Szara Reneta)
      • szklanka cukru
      • cynamon

      Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, jedną część odłożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika. 

      Jabłka obrać, pokroić na plasterki i udusić razem z cukrem (próbujcie w trakcie, mi jabłka trafiły się wyjątkowo kwaśne i musiałam dosłodzić).

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Blachę o wym. 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć spód blachy. Podpiec w piekarniku 15 minut. Wyjąć, na spód wyłożyć uduszone jabłka, oprószyć cynamonem, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny. Wyjąć, ostudzić. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Domowa szarlotka

       

      Domowa szarlotka

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 18:53

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa