Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • piątek, 26 października 2012
    • Jabłecznik pod chmurką

       

      Przepis pochodzi z blogu Doroty i chociaż ona go nie chwali, to ja uważam, że ciasto jest po prostu genialne ;) Przepis trochę zmodyfikowany, ale wierzcie mi, to ciasto to po prostu niebo w gębie ;)

       

      Jabłecznik pod chmurką

       

      Składniki na biszkopt:

      • 2 jajka
      • 1/3 szklanki cukru
      • 50 g mąki pszennej
      • 20 g mąki ziemniaczanej

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać i delikatnie wmieszać do ciasta (można to zrobić na wolnych obrotach miksera).

      Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

       

      Składniki na mus jabłkowy:

      • 1 kg jabłek, najlepiej kwaskowych
      • 1/4 szklanki wody
      • cukier - do smaku
      • cynamon do smaku
      • 20 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody

      Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier i cynamon, gotować na niewielkim ogniu aż jabłka będą się rozpadały. Zblendować na gładką masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Wystudzić przed wlaniem na biszkopt (ja włożyłam na kilka minut do zamrażarki, żeby masa zaczęła tężeć)

       

      Składniki na masę śmietanową:

      • 500 ml śmietany kremówki
      • 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
      • 2 łyżki cukru pudru

      Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlać letnią żelatynę i chwilę miksować. Śmietanę wyłożyć na mus jabłkowy, lekko obsypać cynamonem, włożyć na noc do lodówki lub do stężenia składników.

      Smacznego :)

       

      Jabłecznik pod chmurką

      

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 26 października 2012 12:16
  • niedziela, 21 października 2012
  • niedziela, 14 października 2012
    • Babeczki kawowo-czekoladowe

       

      Pyszne babeczki, cięższe od muffin, ale smak mają naprawdę kapitalny. W dodatku z moim ulubionym mascarpone, który mogę łączyć prawie ze wszystkim ;) Naprawdę polecam, przepis łatwy i szybki. 

       

      Babeczki kawowo-czekoladowe

       

      Składniki:

      • 220 gr masła
      • 220 gr brązowego cukru
      • 220 gr mąki pszennej
      • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki kakao
      • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      • 4 jajka

       

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Masło utrzeć na jasną masę, dodać cukier i dalej ucierać. Jajka wbijać jedno po drugim, wciąż miksując, dodać kawę, utrzeć.

      W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, kakao, dodać do masy maślanej i niedbale wymieszać.

      Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (powinno wyjść ok. 12 sztuk), piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić.

       

      Składniki na krem:

      • 1 żółtko
      • 250gr serka mascarpone
      • 2 płaskie łyżki cukru

       

      Żółtko dobrze utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać serek, miksować do połączenia składników.

      Udekorować babeczki, posypać kakao.

      Smacznego :)

       

      Babeczki kawowo-czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 października 2012 18:25
  • piątek, 12 października 2012
    • Tiramisu

       

      Nareszcie!!! Tiramisu, od tego zaczęła się moja przygoda z ciastami. Pierwsze popisowe, nie znam nikogo komu by nie smakowało. Nareszcie, bo w związku z tym, że jakiś czas temu gościło u nas tak często, to postanowiłam zafundować rodzince i znajomym, krótki odwyk :) To robione z okazji urodzin teścia, chyba jego ulubione ;)


      

      Tiramisu

       

      Składniki:

      • 1kg sera mascarpone (u mnie zawsze Piątnicy)
      • 5 średnich żółtek
      • 5 łyżek cukru
      • 300gr biszkoptów języków
      • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
      • kakao do posypania

       

      Kawę zalać dwoma szklankami gotującej wody i odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać serek, wciąż ucierając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja używam teflonowej, więc nie potrzebuję, ale zwykła blaszka wchodzi w reakcję z kawą i ciasto na bokach może ciemnieć), każdy biszkopt zanurzać w kawie, chwilę odczekać, aby obciekł i układać jeden przy drugim na dnie. Masę serową podzielić na 2 równe części, jedną z nich przykryć biszkopty, ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć resztą masy. Obficie obsypać kakao. Schłodzić przez noc w lodówce.

      Smacznego :)

       

      * Na pewno wiecie, że do Tiramisu daje się likier Amaretto, ja tego nie robię, bo nie lubimy alkoholi w ciastach

      ** Przetestowałam kilka przepisów na ten deser i wierzcie mi, masa bez żadnych dodatków (ubita śmietana, piana z białek) utrzymuje najlepszą konsystencję.

       

      Tiramisu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tiramisu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 12 października 2012 21:04
  • środa, 10 października 2012
    • Murzynek

       

      To chyba pierwsze ciasto jakie w życiu zrobiłam ;) Naprawdę proste w wykonaniu i wychodzi zawsze. Ulubione ciasto mojego męża i choć to zwykły Murzynek, to towarzyszy nam zawsze przy ważnych okazjach. Naprawdę polecam!

       

      Murzynek

       

      Składniki:

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 4 jajka
      • 20 dag masła lub margaryny (u mnie zawsze Kasia)
      • 1,5 szklanki cukru
      • 4 łyżki mleka
      • 4 łyżki kakao
      • cukier waniliowy
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 - 200gr orzechów włoskich
      • gotowa polewa z ciemnej czekolady

      Masło zagotować z mlekiem, kakao i cukrem. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i starannie wymieszać.

      Ubić pozostałe białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z resztą masy.

      Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę, na wierzchu gęsto poukładać orzechy.

      Piec w temperaturze 180°C przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).

      Wystudzić i polać przygotowaną wg przepisu na opakowaniu polewą.

      Smacznego :)

       

      Murzynek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 10 października 2012 14:00

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa