Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • środa, 30 października 2013
  • wtorek, 15 października 2013
    • Ciasteczka z czekoladą Nigelli

      Strasznie zapracowana ostatnio jestem. I chociaż obiecałam sobie, że w związku z tym, że mam tylko jeden dzień wolnego w tym tygodniu i nie zamierzam nic robić, to nie mogłam się powstrzymać. Zrobienie tych ciastek zajmuje tylko chwilę, a przyjemność ze spożywania jest ogromna :) Naprawdę polecam. Ciasteczka w smaku bardzo podobne do Piegusków.

       

      Ciastka z czekoladą

       

      Składniki:

      • 150 g masła
      • 1/2 szklanki brązowego cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 1 całe jajko i 1 żółtko
      • 300 g mąki
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ja dodałam proszku do pieczenia, w kuchni w ogóle nie używam sody)
      • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

      Masło roztopić, lekko przestudzić. Do miski wsypać cukier, dodać masło, wymieszać. Dodać ekstrakt, jajko, żółtko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wymieszać za pomocą miksera. Dodać posiekaną czekoladę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180ºC.

      Smacznego :)

       

      Ciastka z czekoladą

       

      Ciastka z czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z czekoladą Nigelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 października 2013 20:20
  • sobota, 12 października 2013
    • Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

      Na pewno zauważyliście, że brakuje na moim blogu wypieków czekoladowych. Ale niestety  żaden z domowników za takimi rodzajami słodkości nie przepada. Dobrą czekoladą nikt z nas nie pogardzi, ale czekoladowe wypieki to zupełnie co innego. Dziwię się jedynie, że Murzynek zajmuje tak wysoką pozycję wśród ulubionych ciast. Ale do rzeczy, sernik wyszedł naprawdę dobry, o fajnej mazistej konsystencji, no i ta robiona przeze mnie frużelina wiśniowa. To jest to :) I mimo, że na mnie super wrażenie nie zrobił, to polecam, bo dla odmiany, mąż zachwalał :)

      Zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.

       

      Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

       

      Składniki na spód:

      • 200 - 250 g ciastek czekoladowych
      • 50 g roztopionego masła
      • 2 łyżki gorzkiego kakao

      Ciastka zmiksować w malakserze, dodać masło i kakao, wymieszać. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę ciasteczkową, uklepać i schłodzić pół godziny w lodówce.

       

      Składniki na masę serową:

      • 1 kg sera na serniki (użyłam sera z wiaderka)
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 szklanka cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu  z wanilii
      • 1/3 szklanki śmietanki 30%
      • 2 łyżki gorzkiego kakao
      • 5 jajek
      • 100 g czekolady deserowej
      • 100 g czekolady mlecznej

       

      Składniki na frużeliną wiśniową:

      • 250 g wydrylowanych wiśni mrożonych lub świeżych
      • 1/2 szklanki cukru
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, zasypać cukrem. Gotować do rozpuszczenia cukru na średnim ogniu. Zalać mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Odstawić do ostudzenia.

      Ser, mąkę, ekstrakt oraz cukier umieścić w misie miksera, zmiksować do połączenia składników, nie za długo, żeby nie napowietrzać masy. Śmietankę delikatnie podgrzać i rozpuścić w niej kakao. Wlać do masy, wymieszać. Wbijać kolejno jajka, chwilę miksując po każdym z nich. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przestudzoną dodać do masy serowej, wymieszać.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 175ºC. Frużeliną posmarować ciasteczkowy spód, wylać masę serową. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec 90 minut. Upieczony sernik studzić przez ok. godzinę w uchylonym piekarniku, potem na kratce. Schłodzić przez noc w lodówce.

       

      Składniki na polewę czekoladową:

      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 50 g czekolady mlecznej
      • 2 łyżki kakao
      • 1/2 szklanki śmietanki 30%.

      Śmietankę umieścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając. Polać sernik, chłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy.

      Smacznego :)

       

      Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

       

      Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 12 października 2013 11:03
  • środa, 09 października 2013
    • Kopiec Kreta

      Nie powiem, że nigdy nie jadłam tego ciasta z pudełka ;) Tak właśnie poznałam jego smak. Tu przedstawiam Wam wersję domową, aczkolwiek uproszczoną na tyle, aby wykonanie ciasta nie było zbyt czasochłonne. Rezultat naprawdę miło mnie zaskoczył, więc jeśli macie ochotę na szybkie ciacho, to naprawdę polecam :)

      Przepis od Dorotki.

       

      Kopiec Kreta

       

      Składniki na spód:

      • 350 g ciastek Oreo lub Neo z czekoladowym nadzieniem
      • 70 g masła

      Ciasteczka razem z masłem zmiksować w malakserze na konsystencję mokrego piasku. Zmiksowanymi ciastkami wyłożyć formę do tarty (jeśli macie z wyjmowanym dnem) lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Chłodzić w lodówce pół godziny.

       

      Składniki na krem:

      • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
      • 400 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 50 g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach

      Dodatkowo:

      • 7 średnich bananów
      • 250 g ciastek Oreo lub Neo z nadzieniem czekoladowym zmiksowanych w malakserze
      • 1 łyżeczka soku z cytryny

       

      Śmietankę ubić wraz z cukrem na sztywno, dodać mascarpone, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Dodać ekstrakt i startą czekoladę.

      Na tym etapie możecie wyjąć spód ciasta i przełożyć na paterę. Na spód ciasta wyłożyć banany w całości, skropić sokiem z cytryny, tworząc krąg, wyłożyć krem, formując kopiec, posypać pokruszonymi ciastkami. Schłodzić 2 godziny w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Kopiec Kreta

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kopiec Kreta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 09 października 2013 16:16
  • czwartek, 03 października 2013
    • Ciasteczka cytrynowe

      Ciasteczka z tych, które robi się błyskawicznie. Zrobiłam je aby było coś słodkiego do kawy, tym bardziej, że z mężem rzuciliśmy niedawno palenie i sami rozumiecie, jest zapotrzebowanie ;) Ciasteczka trochę w stylu biszkoptów, ale nuta cytrynowa nadaje im sporo uroku. Polecam :)

       

      Ciasteczka cytrynowe

       

      Składniki:

      • 2 i 1/2 szklanki mąki
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
      • 1/2 szklanki cukru (dałam trzcinowy)
      • 1/2 szklanki oleju
      • 3/4 szklanki mleka
      • skórka otarta z jednej cytryny i sok z niej wyciśnięty)

      Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut do lekkiego zrumienienia.

      Smacznego :)

       

      Ciasteczka cytrynowe

       

      Ciasteczka cytrynowe

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 21:05
  • wtorek, 01 października 2013
    • Placek ze śliwkami

      Sezon śliwkowy w pełni, więc i u mnie nie mogło zabraknąć przepisu ze śliwką w roli głównej. Przepis prosty, ale takie zazwyczaj są najlepsze :) Kruche ciasto, śliwki z brązowym cukrem, cynamonem i kruszonką. Zapach jaki unosił się po mieszkaniu w czasie pieczenia nie do opisania. Naprawdę polecam, bo ciasto robi się szybko i można wykorzystać do niego inne owoce sezonowe, np. brzoskwinie.

       

      Placek ze śliwkami

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 200 g mąki pszennej
      • 120 g masła
      • jajko
      • 3 łyżki cukru

      Dodatkowo:

      • 3/4 kg wydrylowanych śliwek
      • cukier trzcinowy do śliwek
      • cynamon

      Składniki na kruszonkę:

      • 150 g mąki
      • 100 g cukru
      • 80 g masła

       

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno formy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek, posypać cukrem i cynamonem.

      Z podanych składników wyrobić między palcami kruszonkę. Posypać nią ciasto.

      Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

      Smacznego :)

       

      Placek ze śliwkami

       

      Placek ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Placek ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 października 2013 17:42

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa