Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • niedziela, 13 kwietnia 2014
    • Pascha

      Moja pierwsza Pascha. Jednej próbowałam, ale było to wiele lat temu i szczerze powiedziawszy niewiele z tego smakowania zapamiętałam :) Sposób przygotowania okazał się naprawdę prosty, niezbyt czasochłonny. Sama okazała się dla mnie trochę zbyt mdła, ale już z dodatkiem truskawek naprawdę genialna. Myślę, że super pomysłem byłoby połączenie paschy z sosem malinowym. 

       

      Pascha

       

      Składniki:

      • 2 litry mleka
      • 1 laska wanilii
      • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
      • 6 jaj
      • 250 g masła w temperaturze pokojowej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 100 g rodzynek
      • 100 g posiekanych orzechów włoskich

      Mleko zagotować z przekrojoną na pół laską wanilii. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać śmietankę, wymieszać. Do gotującego się mleka wlać śmietanę z jajkami, gotować, mieszając do oddzielenia serwatki od sera. Ser przełożyć do sita wyłożonego gazą. Zostawić, najlepiej na całą noc, do odsączenia. Rano ser docisnąć, zostawić na kilka godzin. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ser. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, dodać bakalie. Krem przełożyć do formy na paschę wyłożonej gazą ( u mnie była to plastikowa doniczka z otworem). Chłodzić do stężenia (zostawiłam na noc). Wyjąć z foremki na talerz, udekorować np. truskawkami.

      Smacznego :)

       

      Pascha

       

      Pascha

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 kwietnia 2014 17:16
  • niedziela, 16 marca 2014
    • Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

      Jadłam taką bezę podczas jednego z targów regionalnych i to mnie zainspirowało do stworzenia własnego przepisu. To zdecydowanie tort dla fanów wszystkiego co czekoladowe, a mimo iż my nimi nie jesteśmy, to smakuje nam naprawdę bardzo :) Zresztą połączenie kremu czekoladowego i wiśni musiało zaiskrzyć ;) Ostatnio zasypuję Was przepisami na bezy, ale tak ze mną niestety czasami jest!!!

      Tym razem blaty bezowe piekłam inaczej niż zwykle, bo zależało mi na osiągnięciu białego koloru, ale wybór należy do Was.

       

      Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

       

      Składniki na 2 blaty bezowe:

      • 6 białek
      • 260 g cukru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      Piekarnik nagrzać do temperatury 120ºC, używając funkcji termoobiegu.

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Prawidłowo ubita piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy 24-25cm. Ubitą pianę rozdzielić na dwie porcje. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

       

      Składniki na frużelinę wiśniową:

      • 250g wiśni (użyłam mrożonych)
      • 60g cukru
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powoli wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, odstawić do ostudzenia. 

       

      Składniki na krem czekoladowy:

      • 60g mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
      • 60g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
      • 250g serka mascarpone
      • 200g śmietanki 30%

      Serek mascarpone oraz śmietankę umieścić w misie miksera. Zmiksować na sztywną pianę. Dodać przestudzoną czekoladę gorzką i mleczną, wymieszać.

      Jeden z blatów bezowych posmarować frużeliną wiśniową, wyłożyć krem czekoladowy, przykryć drugim blatem. Podawać odrazu.

      Smacznego :)

       

      Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

       

      Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 marca 2014 12:31
  • poniedziałek, 10 marca 2014
    • Gniazdka bezowe z owocami leśnymi

      Inspiracją do upieczenia gniazdek były oczywiście gniazdka Doroty. Śnieżnobiałe, delikatne, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. W związku z tym, że beza jest bardzo słodka, dodałam do nich owoce lasu i pomysł, nieskromnie przyznam, okazał się genialny :) Musicie je zrobić, bo niebo w gębie to mało powiedziane!!!

       

      Gniazdka bezowe

       

      Składniki na 10 gniazdek:

      • 4 białka
      • 220g cukru

      Piekarnik nagrzać do temperatury 100ºC. Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i zmiksować na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Piana na bezy jest gotowa jak będzie bardzo sztywna i lśniąca. Gniazdka wyciskać za pomocą szprycy z tylką Wilton 1M, formując najpierw podstawę o średnicy ok. 10cm, potem wyciskać pianę dookoła podstawy, tworząc gniazdko. Gniazdka piec 2 godziny (jeśli chcecie, żeby były ciągnące) lub 2,5 jeśli mają być bardziej kruche (najlepiej w trakcie próbować, bo wiele zależy od piekarnika). Wyjąć ostudzić na kratce.

       

      Składniki na frużelinę z owoców leśnych:

      • 350g mrożonych owoców leśnych (dostępne w Lidlu)
      • 80 g cukru
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobione w minimalnej ilości wody

      Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać wodę z mąką ziemniaczaną cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić do ostudzenia.

      Dodatkowo:

      • 350g dobrze schłodzonej śmietanki 36%
      • 1 łyżeczka cukru

      Śmietankę umieścić w misie miksera, zmiksować na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Wypełnić gniazdka za pomocą szprycy. Na śmietanę wyłożyć frużelinę owocową.

      Smacznego :)

       

      Gniazdka bezowe

       

      Gniazdka bezowe

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Gniazdka bezowe z owocami leśnymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 marca 2014 17:47
  • wtorek, 04 marca 2014
  • wtorek, 25 lutego 2014
    • Pączki hiszpańskie

      Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Tym razem proponuję Wam przepis na inny rodzaj pączków niż te polskie standardowe, które zazwyczaj goszczą w polskich domach. Pączki hiszpańskie, zwane też wiedeńskimi, to ciasto parzone smażone na oleju. Na pewno nie są mniej kaloryczne, ale ja wychodzę z założenia, że skoro Tłusty Czwartek jest raz w roku, to nie ma co sobie żałować :) Kochani polecam jako alternatywę, bo wiadomo, że z naszymi pączkami nic się nie równa :)

      Przepis od Słodkiej Babeczki.

       

      Pączki hiszpańskie

       

      Składniki na ok. 20-25 pączków:

      • 100g masła
      • 1 szklanka wody
      • 200g mąki
      • 4 jajka

      Masło zagotować w garnuszku razem z wodą. Zestawić z ognia i dodać przesianą mąkę, cały czas mieszać, najlepiej drewnianą łyżką zakończoną kulką. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

      Do ostudzonego ciasta wbijać jajka, po każdym miksując do połączenia z ciastem. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskać gniazdka o średnicy ok. 7cm na papier do pieczenia. Papier z gniazdkami pociąć na kwadraty. Olej rozgrzać do temperatury 180ºC. Pączka położonego na kwadracie z papieru wkładać do garnka z olejem, papierem do góry. Po ok. 1 minucie zdjąć papier. Pączki smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

      Składniki na lukier:

      • 200g cukru pudru
      • 2 łyżki wrzącej wody
      • 1 łyżka soku z cytryny

      Cukier puder umieścić w misie miksera, dodać wrzącą wodę i sok z cytryny, utrzeć na gładką masę. Polukrować pączki.

      Smacznego :)

       

      Pączki hiszpańskie

       

      Pączki hiszpańskie

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lutego 2014 15:51
  • sobota, 15 lutego 2014
    • Tort z brzoskwiniami

      Dzisiaj zapraszam Was na tort z brzoskwiniami. Przeglądałam ostatnio bloga i doszłam do wniosku, że muszę popracować nad przepisami na torty ;) Robię ich niemało, ale zawsze dla kogoś, więc na blogu zazwyczaj się tylko zdjęcia pojawiają. Tort lekki, nieprzesłodzony, taki jak lubimy najbardziej.

       

      Tort z brzoskwiniami

       

      Składniki na biszkopt o śr. 24cm:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić na kratce.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, odkroić chrupiącą skórkę z góry biszkoptu (odstawić i rozdrobnić w palcach), przekroić na trzy części.

       

      Składniki do przełożenia tortu:

      • 500 g serka mascarpone
      • 600 g śmietanki 30%
      • 4 łyżeczki cukru
      • duża puszka brzoskwiń w syropie

      Brzoskwinie odsączyć, pozostały syrop przelać do szklanki (u mnie było to 3/4 szklanki, resztę uzupełniłam wodą). Dwie połówki brzoskwiń pokroić na plasterki i odłożyć. Resztę pokroić w kostkę. Śmietankę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

      Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć syropem, wyłożyć część masy śmietanowej, połowę brzoskwiń, przykryć drugim blatem, czynności powtórzyć, znowu przykryć blatem, nasączyć. Cały tort posmarować cienką warstwą masy śmietanowej. Boki obsypać okruszkami, wierzch udekorować za pomocą szprycy i brzoskwiń. Wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 2 godziny.

      Smacznego :)

       

      Tort z brzoskwiniami

       

      Tort z brzoskwiniami

       

      Tort z brzoskwiniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 15 lutego 2014 14:04
  • czwartek, 13 lutego 2014
    • Czekoladowe muffiny z malinami

      Kochani, na wstępie chciałabym Wam podziękować za to, że jesteście i cierpliwie czekacie. Za mną trudny okres w życiu zawodowym, ale póki co wszystko zmierza w dobrym kierunku i mam nadzieję, że już wkrótce będę mogła zajmować się tym co najbardziej kocham :)

      W związku ze zbliżającymi się Walentynkami proponuję Muffiny z malinami, przepis łatwy i szybki do zrealizowania, więc jeszcze zdążycie. A są naprawdę pyszne!!!

       

      Muffiny z malinami

       

      Składniki:

      • 300 g mąki pszennej
      • 100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
      • 3 łyżki kakao
      • 1 szklanka cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 roztopionego, ostudzonego masła
      • 3/4 szklanki mleka
      • 2 jajka
      • 1 szklanka malin (użyłam mrożonych)

      Składniki suche, czyli: mąkę, posiekaną czekoladę, kakao, cukier i proszek do pieczenia umieścić w misce i wymieszać, w drugiej misce umieścić składniki mokre: masło, mleko, jajka, również wymieszać. Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać niezbyt dokładnie, najlepiej widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. pół godziny.

      Smacznego :)

       

      Muffiny z malinami

       

      Muffiny z malinami

       

      Muffiny z malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe muffiny z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 lutego 2014 16:10
  • wtorek, 28 stycznia 2014
    • Cytrynowy tort bezowy

      Beza dla wszystkich miłośników Lemon Curd, a wiem, że jest ich naprawdę dużo :) Dla mnie jest to zaskoczenie, bo to zdecydowanie nie moje klimaty. To samo dotyczy męża, ale już moja mama i przyjaciółka uwielbiają. Zrobienie go planowałam już od jakiegoś czasu, bo lubię jak beza w miarę możliwości nie jest bardzo słodka i w tym przypadku tak właśnie jest. Zatem Kochani, jeśli tylko uwielbiacie Lemon Curd, to koniecznie musicie go zrobić.

       

      Cytrynowy tort bezowy

       

      Składniki na 2 blaty bezowe:

      • 6 białek
      • 280 g cukru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC, używając funkcji termoobiegu.

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Prawidłowo ubita piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy 24-25cm. Ubitą pianę rozdzielić na dwie porcje. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150ºC i piec kolejne 1,5 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Składniki na krem cytrynowy:

      • 250 g serka mascarpone
      • 250 śmietanki dobrze schłodzonej 30%
      • 200 g Lemon Curd z tego przepisu

      Serek mascarpone wymieszać z Lemon Curd, umieścić w misie miksera, dodać śmietankę, miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe, wierzch udekorować, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać Lemon Curd, tworząc zygzaki.

      Smacznego :)

       

      Cytrynowy tort bezowy

       

      Cytrynowy tort bezowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowy tort bezowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 stycznia 2014 17:16
  • sobota, 25 stycznia 2014
  • czwartek, 23 stycznia 2014
    • Tort bezowy daquas

      Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego ja tyle czekałam z przygotowaniem tego przepisu?? Nawet ostatnimi dniami mi było nie po drodze. Daktyle kupiłam już jakiś czas temu, ale ciągle coś mi stawało na drodze...Ale do rzeczy, tort mimo iż bardzo słodki, to jak dla mnie genialny w smaku. I podkreślam nie lubię bardzo słodkich ciast, ale ten tort zaliczam do wyjątków. Musicie go zrobić.

      Przepis od Margarytki z moimi drobnymi zmianami.

       

      Tort daquas

      Składniki na bezę:

      • 6 białek
      • 270 g cukru
      • 8 daktyli bardzo drobno pokrojonych
      • 1 łyżeczka octu winnego

      Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce. Piana z białek musi być bardzo sztywna, lśniąca, a cukier rozpuszczony. Na koniec dodać ocet i daktyle. Miksować jeszcze chwilę do połączenia składników.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. 

      Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy 24-26cm. Pianę z białek podzielić na dwie części i rozprowadzić na rozrysowanych okręgach. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 140ºC i piec kolejne 1,5h. Blaty można piec równocześnie na dwóch poziomach pod warunkiem, że piekarnik ma termoobieg. Studzić w zamkniętym piekarniku. Dlatego blaty najlepiej piec na noc.

      Składniki na krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 300 g śmietanki 30%
      • 10 daktyli drobno pokrojonych + kilka do dekoracji
      • 150 g masy kajmakowej
      • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich + kilka całych do dekoracji
      • kakao do dekoracji

      Śmietankę razem z serkiem umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę. Dodać kajmak, zmiksować na niskich obrotach, dodać bakalie, wymieszać.

      Papier do pieczenia delikatnie oderwać od blatów bezowych, na jednym rozsmarować krem, przykryć drugim. Posypać kakao, udekorować bakaliami.

      Smacznego :)

       

      Tort daquas

       

      Tort daquas

       

      Tort daquas

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy daquas”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 stycznia 2014 19:26

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa