Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • poniedziałek, 20 stycznia 2014
    • Kruche ciasteczka z witrażykami

      Co myślicie o podarowaniu takich ciasteczek ukochanej osobie na Walentynki? Ciasteczka z pewnością wyglądają słodko. A udało mi się je stworzyć dzięki współpracy z tortytorty.pl i sześciu foremkom w różnych rozmiarach firmy Wilton. Same ciasteczka w smaku wyszły bardzo dobre, kruche, pachnące wanilią. Polecam, bo to fajna zabawa.

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Składniki:

      • 250 g mąki pszennej
      • 120 g masła
      • 60 g cukru
      • 1 żółtko
      • 16 cukru z prawdziwą wanilią
      • ewentualnie 1-2 łyżki śmietany
      • landrynki w kolorze czerwonym

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 0,5h. Landrynki potłuc bardzo drobno za pomocą młotka w zawiniętej ściereczce (uwaga, landrynki są na tyle ostre, że mogą ją podziurawić).

      Piekarnik nagrzać do temperatury 160ºC z termoobiegiem. 

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Kruche ciastka z witrażykami

      Ciasto wałkować na grubość 3-5 mm, wykrawać ciasteczka a w środku mniejsze serduszka na witrażyki (wg uznania). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7 minut, blachę wyjąć, otwory na witrażyki wypełnić pokruszonymi landrynkami. Piec kolejne 8 minut. Ciasteczka mają się delikatnie zarumienić. Ostudzone ciastka delikatnie odrywać od papieru.

      Smacznego :)

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Kruche ciastka z witrażykami

       

      Kruche ciastka z witrażykami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka z witrażykami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 stycznia 2014 18:32
  • sobota, 18 stycznia 2014
    • Ciasto drożdżowe

      Nawet nie macie pojęcia ile ja się zbierałam, żeby upiec ciasto drożdżowe. Wiedziałam, że nie może to być nic trudnego, ale wciąż nie było okazji. Aż wstyd, żeby blog z wypiekami był tyle czasu w sieci i nie było na nim przepisu na tradycyjne ciasto drożdżowe ;) Upiekłam i co najlepsze, kilka na raz!! Kochani polecam, ciasto jest delikatne, puszyste, cudownie wyrasta (te ze zdjęcia aż popękało). No i czy może być coś lepszego na pierwsze śniadanie niż pajda ciacha z masłem?? Mhmmm, to zdecydowanie jedno z najpiękniejszych wspomnień z wakacji u mojej babci.

      W związku z tym, że ciasto robiłam po raz pierwszy, przepis zaczerpnęłam od Dorotki, ale dodałam troszkę więcej cukru.

       

      Ciasto drożdżowe

       

      Składniki na keksówkę o wymiarach 13x27cm:

      • 300 g maki pszennej
      • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (6g)
      • 0,5 szklanki letniego mleka
      • 1 jajko
      • 50 g roztopionego masła
      • 60 g cukru
      • szczypta soli

      Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników, bardzo starannie zagnieść ciasto, pod koniec dodając roztopione przestudzone masło.  Przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości (ok.1,5h). Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie wyrobić, przełożyć do formy, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Przykryte ciasto odstawić do ponownego wyrastania na 30 do 40 minut.

      Składniki na kruszonkę:

      • 50 g miękkiego masła
      • 10 płaskich łyżek mąki
      • 4 łyżki cukru
      • 8 g opakowanie cukru waniliowego

      Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić między palcami kruszonkę.

      Kruszonką obsypać wyrośnięte ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 35 minut, studzić na kratce.

      Smacznego :)

       

      Ciasto drożdżowe

       

      Ciasto drożdżowe

       

      Ciasto drożdżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 18 stycznia 2014 10:30
  • piątek, 10 stycznia 2014
    • Eklerki

      Ciastko, które zna każdy. My uwielbiamy ciasto parzone, więc sprawą oczywistą jest, że i Eklery :) Nie zamierzam się tym razem rozpisywać, przepis jest naprawdę banalny, a te ciastka to niebo w gębie. Nie czekajcie zbyt długo z wykorzystaniem przepisu ;)

      U nas Eklerki zostały podane z cukrem pudrem, bo tak bardziej lubimy, jednak Wam podaję również przepis na polewę czekoladową.

       

      Eklerki

       

      Składniki na ciasto (12 sztuk):

      • 125 g masła
      • 1 szklanka wody
      • 1 szklanka mąki
      • 4 jajka

      Masło zagotować z wodą w garnuszku, dodać mąkę, energicznie mieszać (najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki zakończonej kulką). Ciasto jest gotowe, gdy konsystencją przypomina ubite ziemniaki i odchodzi od boków garnuszka. Odstawić do ostudzenia.

      Piekarnik nagrzać do temp. 190ºC.

      Do ostudzonego ciasta dodawać jajka, miksując po dodaniu każdego z nich.

      Ciasto wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą worka cukierniczego lub nakładać łyżką. Piec ok. 25 minut.

      Ciastka wyjąć, ostudzić. Następnie przekroić każde z nich na pół.

       

      Składniki na krem patissiere:

      • 600 ml mleka
      • ziarenka wyjęte z 1 laski wanilii
      • 6 dużych żółtek
      • 100 g cukru
      • 40 g mąki pszennej
      • 40 g mąki ziemniaczanej

      Mleko zagotować razem z ziarenkami wanilii (ja gotowałam razem z laskami, które po zagotowaniu wyjęłam). Żółtka ucierać mikserem razem z cukrem aż do białości. Dodać wymieszane wcześniej ze sobą mąki. Zmiksować na gładką masę. Zagotowane mleko zdjąć z palnika, dodać masę jajeczną, wymieszać, postawić na palnik, gotować do zgęstnienia. Gotowy krem odstawić do ostudzenia, w trakcie nie mieszać!!

      Składniki na polewę czekoladową:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 40 g masła

      Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z masłem. Odstawić do przestudzenia.

      Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać na spodnią część ciastek, przykrywać górną, obsypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

      Smacznego :)

       

      Eklerki

       

      Eklerki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Eklerki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 10 stycznia 2014 17:22
  • sobota, 04 stycznia 2014
    • Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

      Murzynek, ciasto uwielbiane przez mojego męża :) I powiem Wam, że jestem bardzo ciekawa, co powie na tą wersję?! Dostałam od teściowej pyszną konfiturę z czarnej porzeczki, a wariacja na temat Murzynka chodziła za mną od jakiegoś czasu. A tym bardziej, że ciągle słyszę: "Kiedy będzie Murzynek?" :) A ja w związku z prowadzeniem bloga wciąż wypróbowuję nowe przepisy, na stare ciągle czasu brak, a ciasto i tak gości na naszym stole jakby trochę za często ;) Kochani ja naprawdę polecam, ciasto super!!!

       

      Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

       

      Składniki:

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 4 jajka
      • 20 dag masła lub margaryny (u mnie zawsze Kasia)
      • 1,5 szklanki cukru
      • 4 łyżki mleka
      • 4 łyżki kakao
      • cukier waniliowy
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masło zagotować z mlekiem, kakao i cukrem. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i starannie wymieszać.

      Ubić pozostałe białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z resztą masy.

      Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę, piec w temperaturze 180°C przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Dodatkowo:

      • 500 g śmietanki 36%
      • 3 łyżeczki cukru
      • słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

      Na polewę:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 50 g masła

      Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.

      Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Blat ciasta posmarować konfiturą, wyłożyć ubitą śmietanę, przykryć drugą częścią ciasta, polać ostudzoną czekoladą, odstawić w chłodne miejsce do stężenia polewy.

      Smacznego :)

       

      Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

       

      Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 04 stycznia 2014 16:17
  • sobota, 14 grudnia 2013
    • Pierniczki

      Niby pierniki otaczają nas z każdej strony. Nie ma chyba szanującej się blogerki, która nie ma ich na swoim blogu ;) Jednak muszę przyznać, że gdy sama zaczynałam, to miałam problem ze znalezieniem pewnych informacji, np. jak ładnie rozprowadzić lukier na całym pierniczku?! Dlatego podjęłam decyzję, że wpis pojawi się i u mnie. I mam nadzieję, że pojawi się kilka osób, którym okaże się pomocny.

       

      Pierniczki

       

      Składniki:

      • 1/4 szklanki miodu
      • 5 łyżek miękkiego masła
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1 jajko
      • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka sody
      • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie ciemniejsze pierniczki)

      Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Wałkować i wykrawać pierniki odpowiednimi foremkami. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut (w zależności od wielkości). Dekorować wystudzone, przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby zmiękły.

       

      Pierniczki

       

      Lukier królewski:

      • 1 białko
      • cukier puder (zacznijcie od 1 szklanki, w miarę konieczności dosypując)

      Białko utrzeć w misie miksera razem z cukrem pudrem do całkowitej gładkości.Lukier powinien być zupełnie gładki i lśniący, nie może być zbyt lejący jeśli chcecie dekorować za pomocą woreczków. Nie bez znaczenia jest również cukier jakiego użyjecie, na razie zdecydowanie nie polecam cukru Sweet Family Promyk, jest zdecydowanie zbyt grubo zmielony, za to ostatnio świetnie się sprawdził Cukier Królewski.

      Ja pierniki dekoruję za pomocą worków dekoratorskich z odciętą końcówką. Wiem też, że można użyć zwykłych woreczków śniadaniowych, ale sama nie próbowałam.

      Jeśli chcecie cały piernik pokryć lukrem, musi on mieć odpowiednią konsystencję (lukier oczywiście ;)) Ja tym razem do właściwego lukru, dolewałam po kilka kropli gorącej wody i na bieżąco sprawdzałam konsystencję, która powinna być dość lejąca. Lukier nakładałam również za pomocą worka, tym razem z większym otworem, należy jednak pamiętać o wcześniejszym zrobieniu kontur. Lukier możecie oczywiście barwić w dowolnych kolorach.

      Udanego pierniczenia :)

       

      Pierniczki

       

      Pierniczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 14 grudnia 2013 17:27
  • czwartek, 12 grudnia 2013
    • Zimowe muffiny

      Podjęłam niedawno współpracę z tortytorty.pl. Do przetestowania dostałam wykrawaczkę z tłoczkiem w kształcie śnieżynki oraz 2 brokatowe posypki. Od razu wpadł mi do głowy pomysł w sam raz na obecną porę roku. Śnieżynka, złota i czerwona posypka, to musiała być tematyka świąteczna :) I tak właśnie powstały zimowe muffinki, czyli waniliowe babeczki z kremem mocno czekoladowym. Przepis na krem od Dorotki, robiłam go pierwszy raz i naprawdę polecam, bo świetnie utrzymuje kształt.

       

      Zimowe muffiny

       

      Składniki na 12 muffinek:

      • 1 jajko
      • 1/2 szklanki oleju
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
      • 2 szklanki mąki
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

       

      W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.

      W drugiej misce umieścić jajko, olej, mleko, ekstrakt, roztrzepać.

      Połączyć składniki obu misek, wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Ciasto przełożyć do papilotek.

      Piec 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Odstawić do ostudzenia.

       

      Składniki na krem:

      • 250 g śmietanki 30%
      • 250 g czekolady mlecznej lub deserowej (użyłam deserowej)

      Czekoladę posiekać. Śmietankę umieścić w garnuszku i mocno podgrzać, zdjąć z palnika przed samym zagotowaniem. Dodać czekoladę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzić do momentu aż czekoladę będzie można wyciskać rękawem cukierniczym. Przed samym przełożeniem do rękawa, ubić chwilę końcówką do ubijania białek. Dekorować za pomocą tylki Wilton 1M.  Babeczki odstawić do lodówki.

       

      Dodatkowo potrzebne będą:

      • 50 g masy cukrowej w kolorze białym
      • wykrawaczka z tłoczkiem w kształcie śnieżynki
      • brokat w kolorze czerwonym i złotym

       

      Zimowe muffiny

       

      Masę cukrową rozwałkować. Za pomocą wykrawaczki wycisnąć 12 śnieżynek. Śnieżynki odłożyć na papier do pieczenia do obeschnięcia (staną się sztywne i nie będą tracić kształtu).

       

      Zimowe muffiny

       

      Zimowe muffiny

       

      Babeczki obsypać brokatem (ja połowę obsypałam czerwonym i połowę złotym), na czubku ułożyć śnieżynkę, delikatnie docisnąć.

      Smacznego :)


      Ps. Tak jak napisałam we wstępie, wykrawaczkę i brokaty otrzymałam od sklepu tortytorty.pl i muszę przyznać, że każdy z produktów świetnie się sprawdził. Śnieżynki odciskało się naprawdę łatwo i nie było problemu z oderwaniem ich od reszty masy, a brokaty ładnie utrzymały swoją konsystencją do następnego dnia (zapewne dłużej, ale po muffinkach na 3 dzień nie było śladu ;)), więc z czystym sumieniem polecam.

       

      Zimowe muffiny

       

      Zimowe muffiny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zimowe muffiny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 grudnia 2013 15:38
  • sobota, 07 grudnia 2013
    • Styropian czy śmietanowiec?

      Chciałam to ciasto upiec od dawna. I wreszcie nadarzyła się okazja. Uznałam, że wizyta teściów będzie najlepszą okazją :) Ciasto robi się dość szybko, nie jest skomplikowane, a smakuje jak sernik, jaki najbardziej lubię, lekki, puszysty. Także Kochani do roboty, może zdążycie na niedzielę upiec :)

      Przepis ze strony caketime.blox.pl

       

      Styropian

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 5 żółtek
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 250 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (dałam domowej roboty)

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną trochę większą i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny (ja zostawiłam na całą noc).

      Składniki na masę śmietanową (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej):

      • 5 białek
      • 1 i 1/4 szklanki cukru
      • 1200 g kwaśnej śmietany 12%
      • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (opakowanie 40g)

      Dodatkowo:

      • 400 g owoców: mogą być brzoskwinie z puszki, wiśnie mrożone lub z kompotu, ja użyłam mrożonych borówek

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier aż do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dodać budyń, delikatnie wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia składników.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.

      Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta, wyłożyć masę śmietanową, owoce i zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec 50 - 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Styropian

       

      Styropian

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Styropian czy śmietanowiec?”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 07 grudnia 2013 20:49
  • wtorek, 03 grudnia 2013
    • Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami i bitą śmietaną

      Czytałam ostatnio wywiad z panem Tomaszem Dekerem, w którym to tak bardzo zachwalał wspomniany sernik. Poszperałam w internecie i znalazłam coś na jego podobieństwo na MojeTworyPrzetwory. Zrobiłam, ale gdy spróbowałam samej masy serowej wydała mi się zdecydowanie za słodka, a cynamon za bardzo dominujący. Już się zmartwiłam, że z ciasta do teściów nici :(  Przeszukałam lodówkę i zamrażarkę przy okazji, wpadłam na mrożone wiśnie, potem na pomysł z frużeliną. I tak oto powstało jedno z lepszych ciast w moim repertuarze. Kochani polecam, jest genialne!

       

      Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami

       

      Składniki na ciasteczkowy spód:

      • 300 g ciasteczek cynamonowych, można również użyć herbatników maślanych
      • 100 g rozpuszczonego masła

      Ciasteczka pokruszyć na konsystencję piasku za pomocą wałka lub blendera. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Chłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.

      Składniki na masę serową:

      • 200 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
      • 500 g serka mascarpone
      • 100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, ostudzonej
      • 2 płaskie łyżki cynamonu
      • 6 łyżek płynnego miodu lipowego
      • 2,5 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, ostudzonej

      Śmietankę ubić na sztywną pianę, następnie dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, nadal miksując. Dodać czekoladę, zmiksować. Dodać miód, cynamon, zmniejszyć obroty miksera i powoli wlać żelatynę. Wymieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki, na całą noc lub na co najmniej 3 godziny.

      Składniki na frużelinę wiśniową:

      • 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
      • 80 g cukru
      • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powoli wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, odstawić do ostudzenia.

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki 30%
      • 2 czubate łyżeczki cukru

      Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

      Na ściśniętą masę serową wyłożyć frużelinę, następnie ubitą śmietankę.

      Smacznego :)

       

      Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami

       

      Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik cynamonowo-miodowy z wiśniami i bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 grudnia 2013 17:46
  • czwartek, 28 listopada 2013
  • poniedziałek, 25 listopada 2013
    • Sernik z żurawiną

      Święta Bożego Narodzenia, bez dwóch zdań, kojarzą mi się z żurawiną. Dlatego wiedziałam, że w tym roku muszę upiec z nią sernik. Co prawda nie wiem czemu ubzdurało mi się, że dodaje się do niego suszone owoce?! Takie właśnie dodałam, ale teraz wiem, że lepsza by była żurawina świeża lub mrożona. Sernik wyszedł taki jak lubię najbardziej, czyli delikatny, mazisty, nie za słodki, po prostu pyszny. Koniecznie upieczcie i raczej nie czekajcie do świąt :)

      Przepis z moimi zmianami od mojej szwagierki, która z kolei wzięła go z jakiejś gazety, ale nie pamiętam nazwy.

       

      Sernik z żurawiną

       

      Składniki na spód:

      • 300 g herbatników maślanych
      • 100 g rozpuszczonego masła

      Herbatniki zblendować lub utłuc tłuczkiem na konsystencję mokrego piasku, dodać masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 - 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Spód i boki do połowy wyłożyć masą ciasteczkową, wstawić do lodówki na pół godziny.

       

      Składniki na masę serową:

      • 1kg twarogu do serników (może być wiaderkowy)
      • 150 cukru
      • 4 jajka
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 150 g białej czekolady rozpuszczonej nad kąpielą wodną i ostudzonej
      • 250 g żurawiny suszonej (jeśli jest twarda, to namoczyć)

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Ser razem z cukrem umieścić w misie miksera, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać jajka, po każdym miksować ok. 30 sekund, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować  do połączenia składników. Masę serową wlać na ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć żurawinę.Wstawić do piekarnika, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120º i piec 1,5 godziny. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

       

      Sernik z żurawiną

       

      Sernik z żurawiną

       

      Sernik z żurawiną

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 listopada 2013 17:03

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa