Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • sobota, 23 listopada 2013
  • wtorek, 19 listopada 2013
    • Tort orzechowy

      Wszyscy w domu bez wyjątków kochamy orzechy. I właściwie nie wiem czemu taki tort powstał dopiero teraz?! Szkoda zbędnych słów, bo jest naprawdę pyszny, delikatny, lekki, mocno orzechowy. Polecam bardzo :)

       

      Tort orzechowy

       

      Składniki na biszkopt:

      • 8 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 150 g zmielonych orzechów włoskich
      • szczypta soli

      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, miksować do całkowitego rozpuszczenia. Dodawać żółtko po żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać ze zmielonymi orzechami, dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą szpatułki. Okrągłą formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę na biszkopt. Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170ºC. Po upieczeniu formę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 60cm. Odstawić do ostudzenia.

      Wystudzony biszkopt delikatnie oddzielić nożykiem od formy. Przeciąć na 3 części.

      Składniki na przełożenie:

      • 400 g śmietanki 30 lub 36%
      • 500 g serka mascarpone
      • 4 czubate łyżeczki cukru
      • słoiczek konfitury (użyłam z czarnej porzeczki)

      Dodatkowo:

      • szklanka bardzo mocnej herbaty
      • 100 g posiekanych orzechów włoskich

      Śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem. Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć herbatą, rozsmarować połowę konfitury, wyłożyć 1/3 masy śmietanowej, czynność powtórzyć z kolejnym blatem, ostatni blat nasączyć herbatą, posmarować śmietaną. Boki tortu również posmarować masą śmietanową, obłożyć posiekanymi orzechami. Wierzch udekorować wg uznania, ja napis zrobiłam z czekolady.

      Smacznego :)

       

      Tort orzechowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tort orzechowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 listopada 2013 16:25
  • czwartek, 14 listopada 2013
    • Pavlova z frużeliną wiśniową i czekoladą

      Z pewnością inspiracją do tego deseru był blog Dorotki. Jednak u niej przepis pojawił się dość dawno, a ja fanką bezy jestem, ale do dzisiejszego dnia wydawało mi się, że tylko w wersji ze świeżymi owocami. Frużelinę w słoiczkach zrobiłam, chociaż przyznam Wam się, że to ostatni raz, bo mrożone wiśnie są ogólnodostępne, zrobienie frużeliny, to chwila, więc doszłam do wniosku, że nie ma sensu tracić miejsca. Więc do dzieła! I wiecie co? To połączenie jest genialne, kwaskowa frużelina, niesłodka śmietana, gorzka czekolada i beza...Mhmm naprawdę niebo w gębie :)

       

      Pavlova z frużeliną wiśniową

       

      Składniki na bezę:

      • 6 białek
      • 280 g cukru
      • 1 łyżeczka octu innego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, powoli łyżka po łyżce, następnie mąkę ziemniaczaną i ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim odrysować okrąg od spodu tortownicy, wystarczy 23-24cm. Wyłożyć masę białkową, wyrównać, ale niezbyt starannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem) i po 5 min. zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w zamkniętym piekarniku, najlepiej całą noc.

       

      Składniki na frużelinę wiśniową:

      • 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
      • 80 g cukru
      • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powoli wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, odstawić do ostudzenia.

       

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki 30%
      • 1 łyżka cukru'
      • 80 g gorzkiej czekolady

       

      Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, rozsmarować na papierze i zrobić wióry za pomocą ostrego noża (zeskrobywać), można również czekoladę zetrzeć na tarce.

      Kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.

      Z bezy zdjąć papier, położyć na paterze, wyłożyć śmietanę, frużelinę i posypać wiórami czekoladowymi.

      Smacznego :)

      

      Pavlova z frużeliną wiśniową

       

      Pavlova z frużeliną wiśniową

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pavlova z frużeliną wiśniową i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 listopada 2013 17:05
  • wtorek, 12 listopada 2013
    • Syrop piernikowy

      Do zrobienia tego syropu natchnęła mnie Madame Edith. Uwielbiam piernikową kawę z jednej z sieciówek, ale po co płacić za nią 15zł skoro taką samą możemy sobie zrobić w domu? Najpierw zrobiłam syrop wg przepisu Madame Edith, ale powiem szczerze, że dla mnie był zdecydowanie za mało intensywny w smaku i trzeba było go nalać naprawdę sporo, żeby był wyczuwalny w smaku. Niestety wtedy, kawa była dla mnie zbyt słodka. Dlatego podjęłam własną próbę i wyszło to czego oczekiwałam :) Naprawdę polecam :)

       

      Syrop piernikowy

       

      Składniki:

      • 1 szklanka wody
      • 1 szklanka cukru
      • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Wodę, cukier oraz przyprawę do piernika umieścić w rondelku, zagotować. Delikatnie zmniejszyć ogień, gotować jeszcze ok. 15 minut do zgęstnienia, dodać ekstrakt, wystudzić.

      Ja swoją kawę przygotowuję z ekspresu do kawy. Jednak jeśli go nie posiadacie można użyć do tego celu innej kawy (rozpuszczalnej, parzonej po turecku itp.) Jeśli zależy Wam na piance, to polecam ubijak do mleka: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=ubijak+do+mleka Kiedyś sama z niego korzystałam i pianka wychodziła o naprawdę fajnej konsystencji.

      Smacznego :)

       

      Syrop piernikowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Syrop piernikowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 listopada 2013 16:14
  • sobota, 09 listopada 2013
    • Misiankowa szarlotka

      Co najmniej od roku myślałam nad upieczeniem tej szarlotki. Wciąż kusiły mnie zdjęcia i opinie, że jest taka pyszna. Upiekłam ją dopiero teraz, bo pewnie gdzieś w głowie siedział mi ten niedobry tort bezowy, który kupiliśmy właśnie w Misiance. Co do szarlotki, to jest genialna, pokuszę się o stwierdzenie, że najlepsza jaką jadłam :) Muszę jednak zrobić do niej drugie podejście, bo nie wiem czy to kwestia tego, że na szarlotkę miałam wielką ochotę czy faktycznie jest taka pyszna. W każdym razie polecam :)

       

      Misiankowa szarlotka

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 500 g mąki pszennej
      • 200 g masła
      • 200 g cukru
      • 2 żółtka
      • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
      • szczypta soli
      • 1 białko do posmarowania ciasta

      Dodatkowo:

      • 1 kg jabłek (użyłam Szarej Renety)'
      • cynamon do smaku
      • cukier z wanilią
      • skórka otarta z 1 cytryny (następnym razem odrobinę zmniejszę jej ilość)

      Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Zasypać cukrem (wg uznania i kwaśności jabłek), doprawić cynamonem, dodać skórkę z cytryny. Odstawić na 2 godziny, odsączyć z soku.

      Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, chłodzić w lodówce przez 2 godziny.

      Jedną część ciasta rozwałkować i włożyć do formy od tarty (27cm) wysmarowanej masłem, spód i boki ponakłuwać widelcem, posmarować białkiem. Podpiekać w temperaturze 160ºC przez 15 minut.

      Spód wyjąć, ułożyć na nim odsączone z soku jabłka, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować białkiem. Piec kolejną godzinę. Podawać na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych.

      Smacznego :)

       

      Misiankowa szarlotka

       

      Misiankowa szarlotka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Misiankowa szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 09 listopada 2013 10:43
  • piątek, 08 listopada 2013
    • Tarta limonkowa

      Jak wynika z przepisów jakiś czas temu robiłam krem na bezie szwajcarskiej, w związku z czym zostało mi dużo żółtek. I co tu zrobić? Jak mam nadmiar żółtek zawsze do głowy przychodzą mi faworki, ale teraz robić faworki? Nie... ;) Z pomocą przyszedł mi blog Dorotus. W ten oto sposób zrodził się pomysł na tartę limonkową. Pora może nie ta, ale tak ponuro się zrobiło, że musiałam sobie jakoś przypomnieć lato :)

       

      Tarta limonkowa

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić ok. godziny w lodówce, wyjąć, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, ponownie schłodzić w lodówce ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 20 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 5 min. Ciasto nie może być bardzo zrumienione, ale spód nie powinien być już miękki.

       

      Składniki na mus:

      • 5 żółtek
      • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 500 g
      • 1 łyżka otartej skórki z limonki
      • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z limonki (3-5 sztuk, mi wystarczyły 4)

      Żółtka ubić na puszystą masę, dodać mleko, skórkę oraz sok z limonki, wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Zapiekać 12 - 15 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć, wystudzić, chłodzić w lodówce ok. 3 godzin.

       

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki 30%
      • 1 łyżka cukru
      • łyżka otartej skórki z limonki

      Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier oraz startą skórkę z limonki. Wyłożyć na mus.

      Smacznego :)

      Tarta z limonką

       

      Tarta z limonką

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta limonkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 08 listopada 2013 16:23
  • poniedziałek, 04 listopada 2013
  • środa, 30 października 2013
  • wtorek, 15 października 2013
    • Ciasteczka z czekoladą Nigelli

      Strasznie zapracowana ostatnio jestem. I chociaż obiecałam sobie, że w związku z tym, że mam tylko jeden dzień wolnego w tym tygodniu i nie zamierzam nic robić, to nie mogłam się powstrzymać. Zrobienie tych ciastek zajmuje tylko chwilę, a przyjemność ze spożywania jest ogromna :) Naprawdę polecam. Ciasteczka w smaku bardzo podobne do Piegusków.

       

      Ciastka z czekoladą

       

      Składniki:

      • 150 g masła
      • 1/2 szklanki brązowego cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 1 całe jajko i 1 żółtko
      • 300 g mąki
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ja dodałam proszku do pieczenia, w kuchni w ogóle nie używam sody)
      • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

      Masło roztopić, lekko przestudzić. Do miski wsypać cukier, dodać masło, wymieszać. Dodać ekstrakt, jajko, żółtko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wymieszać za pomocą miksera. Dodać posiekaną czekoladę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180ºC.

      Smacznego :)

       

      Ciastka z czekoladą

       

      Ciastka z czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z czekoladą Nigelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 października 2013 20:20
  • sobota, 12 października 2013
    • Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

      Na pewno zauważyliście, że brakuje na moim blogu wypieków czekoladowych. Ale niestety  żaden z domowników za takimi rodzajami słodkości nie przepada. Dobrą czekoladą nikt z nas nie pogardzi, ale czekoladowe wypieki to zupełnie co innego. Dziwię się jedynie, że Murzynek zajmuje tak wysoką pozycję wśród ulubionych ciast. Ale do rzeczy, sernik wyszedł naprawdę dobry, o fajnej mazistej konsystencji, no i ta robiona przeze mnie frużelina wiśniowa. To jest to :) I mimo, że na mnie super wrażenie nie zrobił, to polecam, bo dla odmiany, mąż zachwalał :)

      Zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.

       

      Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

       

      Składniki na spód:

      • 200 - 250 g ciastek czekoladowych
      • 50 g roztopionego masła
      • 2 łyżki gorzkiego kakao

      Ciastka zmiksować w malakserze, dodać masło i kakao, wymieszać. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę ciasteczkową, uklepać i schłodzić pół godziny w lodówce.

       

      Składniki na masę serową:

      • 1 kg sera na serniki (użyłam sera z wiaderka)
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 szklanka cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu  z wanilii
      • 1/3 szklanki śmietanki 30%
      • 2 łyżki gorzkiego kakao
      • 5 jajek
      • 100 g czekolady deserowej
      • 100 g czekolady mlecznej

       

      Składniki na frużeliną wiśniową:

      • 250 g wydrylowanych wiśni mrożonych lub świeżych
      • 1/2 szklanki cukru
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

      Wiśnie umieścić w rondelku, zasypać cukrem. Gotować do rozpuszczenia cukru na średnim ogniu. Zalać mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Odstawić do ostudzenia.

      Ser, mąkę, ekstrakt oraz cukier umieścić w misie miksera, zmiksować do połączenia składników, nie za długo, żeby nie napowietrzać masy. Śmietankę delikatnie podgrzać i rozpuścić w niej kakao. Wlać do masy, wymieszać. Wbijać kolejno jajka, chwilę miksując po każdym z nich. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przestudzoną dodać do masy serowej, wymieszać.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 175ºC. Frużeliną posmarować ciasteczkowy spód, wylać masę serową. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec 90 minut. Upieczony sernik studzić przez ok. godzinę w uchylonym piekarniku, potem na kratce. Schłodzić przez noc w lodówce.

       

      Składniki na polewę czekoladową:

      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 50 g czekolady mlecznej
      • 2 łyżki kakao
      • 1/2 szklanki śmietanki 30%.

      Śmietankę umieścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając. Polać sernik, chłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy.

      Smacznego :)

       

      Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

       

      Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z frużeliną wiśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 12 października 2013 11:03

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa