Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • środa, 09 października 2013
    • Kopiec Kreta

      Nie powiem, że nigdy nie jadłam tego ciasta z pudełka ;) Tak właśnie poznałam jego smak. Tu przedstawiam Wam wersję domową, aczkolwiek uproszczoną na tyle, aby wykonanie ciasta nie było zbyt czasochłonne. Rezultat naprawdę miło mnie zaskoczył, więc jeśli macie ochotę na szybkie ciacho, to naprawdę polecam :)

      Przepis od Dorotki.

       

      Kopiec Kreta

       

      Składniki na spód:

      • 350 g ciastek Oreo lub Neo z czekoladowym nadzieniem
      • 70 g masła

      Ciasteczka razem z masłem zmiksować w malakserze na konsystencję mokrego piasku. Zmiksowanymi ciastkami wyłożyć formę do tarty (jeśli macie z wyjmowanym dnem) lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Chłodzić w lodówce pół godziny.

       

      Składniki na krem:

      • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
      • 400 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 50 g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach

      Dodatkowo:

      • 7 średnich bananów
      • 250 g ciastek Oreo lub Neo z nadzieniem czekoladowym zmiksowanych w malakserze
      • 1 łyżeczka soku z cytryny

       

      Śmietankę ubić wraz z cukrem na sztywno, dodać mascarpone, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Dodać ekstrakt i startą czekoladę.

      Na tym etapie możecie wyjąć spód ciasta i przełożyć na paterę. Na spód ciasta wyłożyć banany w całości, skropić sokiem z cytryny, tworząc krąg, wyłożyć krem, formując kopiec, posypać pokruszonymi ciastkami. Schłodzić 2 godziny w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Kopiec Kreta

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kopiec Kreta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 09 października 2013 16:16
  • czwartek, 03 października 2013
    • Ciasteczka cytrynowe

      Ciasteczka z tych, które robi się błyskawicznie. Zrobiłam je aby było coś słodkiego do kawy, tym bardziej, że z mężem rzuciliśmy niedawno palenie i sami rozumiecie, jest zapotrzebowanie ;) Ciasteczka trochę w stylu biszkoptów, ale nuta cytrynowa nadaje im sporo uroku. Polecam :)

       

      Ciasteczka cytrynowe

       

      Składniki:

      • 2 i 1/2 szklanki mąki
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
      • 1/2 szklanki cukru (dałam trzcinowy)
      • 1/2 szklanki oleju
      • 3/4 szklanki mleka
      • skórka otarta z jednej cytryny i sok z niej wyciśnięty)

      Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut do lekkiego zrumienienia.

      Smacznego :)

       

      Ciasteczka cytrynowe

       

      Ciasteczka cytrynowe

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 21:05
  • wtorek, 01 października 2013
    • Placek ze śliwkami

      Sezon śliwkowy w pełni, więc i u mnie nie mogło zabraknąć przepisu ze śliwką w roli głównej. Przepis prosty, ale takie zazwyczaj są najlepsze :) Kruche ciasto, śliwki z brązowym cukrem, cynamonem i kruszonką. Zapach jaki unosił się po mieszkaniu w czasie pieczenia nie do opisania. Naprawdę polecam, bo ciasto robi się szybko i można wykorzystać do niego inne owoce sezonowe, np. brzoskwinie.

       

      Placek ze śliwkami

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 200 g mąki pszennej
      • 120 g masła
      • jajko
      • 3 łyżki cukru

      Dodatkowo:

      • 3/4 kg wydrylowanych śliwek
      • cukier trzcinowy do śliwek
      • cynamon

      Składniki na kruszonkę:

      • 150 g mąki
      • 100 g cukru
      • 80 g masła

       

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno formy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek, posypać cukrem i cynamonem.

      Z podanych składników wyrobić między palcami kruszonkę. Posypać nią ciasto.

      Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

      Smacznego :)

       

      Placek ze śliwkami

       

      Placek ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Placek ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 października 2013 17:42
  • czwartek, 26 września 2013
    • Tort malinowy z bezikami

      Standardowo inspiracją do upieczenia tortu była strona Dorotki. Lubię kombinować, więc tort powstał z kilku przepisów. Dotychczas w rodzinie dominowały torty śmietanowe i już jakiś czas temu pomyślałam, że pora coś zmienić. U Dorotki krem malinowy jest w wersji z biszkoptem czekoladowym. Mieliśmy okazję go jeść całkiem niedawno i zgodnie z mężem stwierdziliśmy, że krem jest super, ale czekoladowy biszkopt jak dla nas był zbyt wytrawny. I już wtedy pomyślałam, to jest moje wyzwanie na urodziny męża :) Polecam wszystkim, krem nie jest ciężki, a mocno malinowy, biszkopt klasyczny, ale to połączenie z bezami jest naprawdę mistrzowskie :) Nie muszę chyba pisać, ze polecam ;)

       

      Tort malinowy z bezikami

       

      Przepis na bezy znajdziecie tu (wykorzystałam 2/3 składników): http://anulekkkk.blox.pl/2013/07/Bezy.html

       

      Składniki na biszkopt:

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić na kratce.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na trzy części.

       

      Do nasączenia:

      • szklanka mocnej herbaty

       

      Składniki na krem malinowy:

      • 400 g malin (mogą być mrożone)
      • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody
      • pół szklanki cukru
      • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • 350 g mascarpone

       

      Maliny zagotować w garnuszku razem z cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w minimalnej ilości wody (zawsze to robię w małym słoiczku), powoli wlać do malin cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Jeśli chcecie pozbyć się pestek, maliny należy przetrzeć przez sito (ja ten krok pominęłam, zblendowałam je tylko na gładką masę), dodać żelatynę. Ostudzić.

      Maliny zmiksować z mascarpone na gładką masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbatą, posmarować kremem, czynność powtórzyć z drugim blatem. Przykryć następnym blatem, nasączyć.


      Dodatkowo na zewnętrzną warstwę:

      • 150 g mascarpone.
      • 200 g śmietanki kremówki
      • 2 łyżeczki cukru

      Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać.

      Kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Obłożyć bezikami i udekorować malinami.

      Smacznego :)

       

      Tort malinowy z bezikami

       

      Tort malinowy z bezikami


      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort malinowy z bezikami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 września 2013 18:26
  • sobota, 21 września 2013
    • Sernik z gruszkami i kruszonką kokosową

      To miał być sernik z białą czekoladą i borówkami :) Ale... Borówki były tak smaczne, że nie mogliśmy się z mężem opanować i zjedliśmy prawie wszystkie. Myślę sobie, nic to, mam jeszcze zamrożone ;) Później, biała czekolada nie chciała mi się dobrze rozpuścić, więc postanowiłam ją podgrzać w mikrofali. I niestety się przypaliła.. Więc wieczór był wyjątkowo pechowy, ale za to na drugi dzień jaką miałam minę po spróbowaniu nowego dzieła??!! Sernik z tych, które uwielbiam, delikatny, puszysty, kremowy, wiem powtarzam się, ale po prostu niebo w gębie :) Spróbujcie, a nie pożałujecie!!

      Przepis z Kwestii Smaku z dość znacznymi moimi zmianami.

       

      Sernik z gruszkami i kruszonką

       

      Składniki na masę serową:

      • 1 kg twarogu (użyłam wiaderkowego Pilos z Lidla)
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
      • 250 ml śmietanki kremówki

      Składniki na kokosową kruszonkę:

      • 50 g masła
      • 1/4 szklanki mąki
      • 2 łyżki cukru
      • 3/4 szklanki wiórków kokosowych.

      Masło rozcierać pomiędzy palcami z mąką i cukrem. Dodać wiórki, ucierać palcami do powstania kruszonki.

      Dodatkowo:

      • 4 dość twarde gruszki

      Gruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.

      Żółtka utrzeć na jasną masę z połową szklanki cukru. Dodać ser, obydwie mąki, śmietankę kremówkę i ekstrakt. Ucierać do dokładnego połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę z 1/4 szklanki cukru. Delikatnie wmieszać do masy serowej za pomocą szpatułki.

      Masę wylać na formę o śr. 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać gruszki, posypać kruszonką.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC, piec 20 minut, obniżyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 2 godziny. Dobrze upieczony sernik powinien być ścięty gdy dotykamy go na środku za pomocą patyczka.

      Studzić ok. 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie schłodzić najlepiej przez noc w lodówce.

      Smacznego:)

       

      Sernik z gruszkami i kruszonka

       

      Sernik z gruszkami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 11:45
  • piątek, 20 września 2013
    • Placuszki z serkiem ricotta wg Nigelli

      Tak nam posmakowały ostatnie placuszki z borówkami, że postanowiłam, że tego typu śniadania będą pojawiać się u nas częściej :) Następne w kolejności musiały być z ricottą, bo od dawna planowałam ich zrobienie. Placuszki bardzo dobre, lekkie jak chmurka :) Mi jednak bardziej smakowały te z borówkami.

       

      Placuszki z serkiem ricotta

       

      Składniki na ok. 15 sztuk:

      • 250 g serka ricotta
      • 1/2 szklanki mleka 2%
      • 2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
      • 100 g maki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki oleju (dałam rzepakowy)

       

      W misce dokładnie wymieszać żółtka, serek i mleko. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać aż powstanie gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy serowej za pomocą szpatułki. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać z cukrem pudrem lub syropem i owocami.

      Smacznego :)

       

      Placuszki z serkiem ricotta

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 20 września 2013 18:13
  • poniedziałek, 16 września 2013
    • Ciasto 3 BIT

      Już od dłuższego czasu planowałam je zrobić, jednak ostatnio wszędzie dookoła kusiły mnie owoce i szkoda mi było cokolwiek przepuścić. Swoją drogą, dostałam od Teściowej kolejne borówki i już się zastanawiam do czego je wykorzystać ;) Ciasto z pewnością dla wielbicieli słodszych ciast, chociaż moja mama stwierdziła, że "ta bita śmietana jakaś niesłodka jest " ;) Polecam, bo szybko się robi i zawsze wychodzi :)

      Przepis od Dorotki z moimi zmianami.

       

       

      Ciasto 3 BIT

       

      Składniki:

      • 500 g herbatników lub krakersów (ja jedną warstwę przełożyłam krakersami, ale następnym razem planuję użyć tylko krakersów)
      • 800 g masy kajmakowej
      • 3 szklanki mleka
      • 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
      • 125 g masła
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 4 jajka
      • 600 g śmietanki kremówki 36% + 1 łyżka cukru
      • 100 g startej na tarce gorzkiej czekolady

       

      Formę o wymiarach 25x40 cm wysmarować delikatnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (polecam szary, biały zdecydowanie szybciej rozmięka), wyłożyć całe dno pierwszą warstwą herbatników.

      Masę kajmakową umieścić w garnuszku i podgrzać. Ciepłą wylać na ciasteczkowy spód i przykryć kolejną warstwą herbatników, delikatnie je dociskając.

      W garnuszku umieścić 2 szklanki mleka z cukrem i masłem, zagotować. W misce roztrzepać jajka z 1 szklanką mleka i mąkami. Powoli wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, mieszając rózgą, może to potrwać kilka minut. Gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Formę przykryć folią, schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

      Śmietankę ubić z 1 łyżką cukru, rozprowadzić na cieście, posypać startą czekoladą.

      Smacznego :)

       

      Ciasto 3 BIT

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 września 2013 17:19
  • czwartek, 12 września 2013
    • Sernik z malinami

      W planie miałam upiec tradycyjny sernik, ale w związku z końcówką lata, skusiłam się jednak na wersję z owocami sezonowymi. Padło oczywiście na maliny, bo to moje ulubione owoce zaraz po truskawkach. Sernik wyszedł idealny, dokładnie taki tak lubię, czyli niezbyt zbity, delikatny, puszysty. Kwaskowate maliny równoważą jego smak. Naprawdę polecam, jeden z lepszych moich serników :)

       

      Sernik z malinami

       

      Składniki na spód:

      • 250 g  ciasteczek 5 zbóż+mleko Belvita 
      • 100 g rozpuszczonego masła

      Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować masłem. Ciasteczka zmiksować w blenderze na konsystencję mokrego piasku. Dodać przestudzone masło, wymieszać. Ciasteczkową masą wyłożyć spód formy lekko dociskając. Wstawić do lodówki.

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

       

      Składniki na masę serową:

      • 1 kg twarogu (użyłam wiaderkowego)
      • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • 50 g masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • cukier waniliowy (użyłam z prawdziwą wanilią)
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 100 ml śmietanki 30 lub 36%

      Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, dodać masło, ucierać. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Zmiksować do połączenia składników.

      Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy serowej za pomocą szpatułki.

       

      Dodatkowo:

      • 350 g malin (ja posypałam również jeżynami)

      Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 120ºC i piec kolejne 2 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimny sernik najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Udekorować malinami, ewentualnie jeżynami.

      Smacznego :)

       

      Sernik z malinami

       

      Sernikz malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 września 2013 18:23
  • poniedziałek, 09 września 2013
    • Tarta z białą czekoladą i malinami

      Pomysł świtał mi w głowie już od jakiegoś czasu, ale wciąż pojawiała się obawa o zbyt mydlany smak. Nie wiem czemu wymyśliłam sobie, że połączenie czekolady i malin da taki właśnie efekt ;) Smak mile mnie zaskoczył, zresztą nie tylko mnie, bo wszystkie osoby ze mną na czele, które próbowały tartę, zgodnie twierdziły, ze nie lubią białej czekolady :) Ale to prawda, połączenie białej czekolady z malinami, to połączenie idealne i nie wyobrażam sobie lepszego. Naprawdę polecam przepis :)

       

      Tarta z białą czekoladą i malinami

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić ok. godziny w lodówce, wyjąć, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, ponownie schłodzić w lodówce ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 20 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 5 min. Ciasto nie może być bardzo zrumienione, ale spód nie powinien być już miękki. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

       

      Składniki na nadzienie:

      • 200 g białej czekolady
      • 200 g śmietanki 30%
      • 350 g malin
      • płatki migdałów do posypania

      Śmietankę oraz połamaną czekoladę rozpuścić w misce nad kąpielą wodną. Na podpieczony spód ułożyć maliny, wylać masę z białej czekolady, posypać płatkami migdałów. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC. Schłodzić w lodówce, co najmniej 4 godziny.

      Smacznego :)

      

      Tarta z białą czekoladą i malinami

       

      Tarta z białą czekoladą i malinami

       

      Tarta z białą czekoladą i malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z białą czekoladą i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 września 2013 18:31
  • niedziela, 08 września 2013
    • Placuszki z borówkami

      Skończyła mi się łubianka borówek, więc możecie być spokojni :) To już ostatni wpis z nią w roli głównej. Tym razem propozycja na śniadanie. I powiem Wam, że pyszna propozycja. Placuszki są mięciutkie, pulchniutkie z dużą ilością borówek. Naprawdę byłam mile zaskoczona, jak smacznie mi to wyszło :)

       

      Placuszki z borówkami

       

      Składniki dla 2-3 osób:

      • szklanka mąki
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 jajka
      • 3/4 szklanki maślanki
      • 2 łyżki oleju
      • 2 garście borówek amerykańskich

      W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, olej, maślankę i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, ale na tyle żeby można było nakładać je łyżką. Ciasto wylewać na mocno rozgrzany olej, posypywać borówkami. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.

      Smacznego :)

       

      Placuszki z borówkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 września 2013 11:12

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa