Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Wpisy

  • wtorek, 03 września 2013
    • Szarlotka babci

      Pewnie już wspominałam, że najbardziej ubolewam nad tym, że nie ocalał zeszyt z przepisami po mojej ukochanej babci. Ten jest jedyny i nie wiem jak to możliwe, że pojawia się na blogu dopiero teraz. Mój smak dzieciństwa i chyba nie muszę pisać, że w moim domu, to szarlotka idealna. Polecam serdecznie :)

       

      Szarlotka babci

       

      Składniki:

      • 500 g mąki
      • 200 g masła
      • 5 żółtek
      • 130 ml kwaśnej śmietany 18%

      Z podanych składników wyrobić ciasto, gdyby za mocno się kleiło, podsypywać mąką. Podzielić na dwie części, jedną chłodzić w lodówce, drugą w zamrażalniku przez ok. 1 godzinę.

      Ciasto schłodzone w lodówce, wyjąć, rozwałkować na wymiar formy 25x40 cm, włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 15 minut.

      Wyjąć, ostudzić.

      Dodatkowo:

      • 2 kg jabłek (najlepiej Antonówek lub Szarej Renety)
      • 2 cukry waniliowe (ja użyłam domowego cukru)
      • cynamon

      Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Wyłożyć połowę na podpieczonym spodzie, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Wyłożyć drugą część jabłek, ponownie posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać jabłka.

      Piec 1 godzinę w temperaturze 180ºC.

      Smacznego :)

       

      Szarlotka babci

       

      Szarlotka babci

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka babci”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 września 2013 18:59
  • czwartek, 29 sierpnia 2013
    • Borówkowy sernik na zimno z bitą śmietaną

      Miałam nadzieję, że sernik będzie miał troszkę ładniejszy kolor, chociaż spodziewałam się rezultatu. Ale co tu począć jak dostałam od teściowej czubatą łubiankę borówek??!! ;) Więc jeśli tylko macie jeszcze dostęp do jagód, nie wahajcie się ich użyć :) Sernik naprawdę pyszny, kwaskowaty z pyszną chmurką z bitej śmietany. Naprawdę polecam!!

       

      Borówkowy sernik na zimno z bitą śmietaną

       

      Składniki:

      • 1 kg twarogu (użyłam wiaderkowego Pilos)
      • 2,5 szklanki borówek (ze względu na kolor polecam jagody)
      • 200 g cukru
      • 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, przestudzonej

      Borówki zmiksować razem z cukrem za pomocą blendera na gładką masę, stopniowo dodawać ser. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę sera, wymieszać. Całość wlać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyc papierem do pieczenia, wylać masę serową. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki 30 lub 36%
      • 4 łyżeczki cukru
      • borówki lub jagody do przybrania

      Śmietanę ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na sernik, udekorować borówkami.

      Smacznego :)

       

      Borówkowy sernik na zimno

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 sierpnia 2013 17:51
  • wtorek, 27 sierpnia 2013
    • Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

      Zrobienie tej tarty planowałam od zeszłego roku, ale jakoś nie było okazji. Połączenie kremu z białej czekolady, borówek, bitej śmietany i bez, musi zachwycić. I tak się właśnie stało. Tarta lekka, niesłodka. "Tarta niebo" jak nazwała ją Dorotka i w 100% się z tym zgadzam. Naprawdę polecam.

      Przepis z bloga Moje Wypieki z moimi zmianami.

       

      Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Składniki na krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 125 ml śmietanki 30 lub 36%
      • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

      Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając serek mascarpone. Wlać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać. Wstać do lodówki na ok. 4 godz.

      Dodatkowo:

      • 300 ml śmietanki 30 lub 36%
      • 4 łyżeczki cukru pudru (ja dodałam domowego cukru waniliowego)
      • 400 g borówek amerykańskich
      • kilka dużych pokruszonych bez

      Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Ubitą śmietanę wyłożyć na zastygnięty krem, posypać borówkami i pokruszonymi bezami.

      Smacznego :)

       

      Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

       

      Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

       

      Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 sierpnia 2013 19:56
  • sobota, 03 sierpnia 2013
    • Panna Cotta z frużeliną wiśniową

      Ja nie rozumiem dlaczego tak długo zbierałam się do zrobienia tego włoskiego deseru??!! A tak na poważnie, to pewnie dlatego, że te, które do tej pory jadłam nie zwalały z nóg. Na szczęście deser doczekał się debiutu i w mojej kuchni. I powiem Wam, że ten dla odmiany nieskromnie przyznam, mnie powalił. Delikatna, idealna konsystencja, słów mi brakuje, żeby to opisać. Koniecznie spróbujcie :)

      Przepis od Dorotki z moimi drobnymi zmianami.

       

      Panna Cotta z frużeliną wiśniową

       

      Składniki na 4 foremki o pojemności 125 ml:

      • 100 ml mleka
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 40 g cukru
      • 1 laska wanilii
      • 2 łyżeczki żelatyny

      Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Mleko, śmietankę, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii oraz samą laskę umieścić w garnuszku i zagotować na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy mikstura się zagotuje zdjąć z palnika, usunąć laskę i dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Stopniowo wystudzić (aby panna cotta się nie rozwarstwiła, ja wstawiłam garnek do zimnej wody i poczekałam aż masa zacznie delikatnie tężeć). Przelać do foremek (u mnie były to filiżanki) i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

      Podawać z frużeliną wiśniową (przepis na poprzedniej stronie.

      Aby wyjąć deser z filiżanek zanurzyłam je na kilka sekund we wrzącej wodzie.

      Smacznego :)

       

      Panna Cotta z frużeliną wiśniową

       

      Panna Cotta z frużeliną wiśniową

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Panna Cotta z frużeliną wiśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 03 sierpnia 2013 10:41
  • piątek, 02 sierpnia 2013
    • Frużelina wiśniowa

      Rzadko robię przetwory, chociaż chciałabym częściej. Niestety mimo, iż kuchnię od remontu mam maksymalnie zagospodarowaną, to wciąż brakuje mi miejsca. Jednak odkąd zobaczyłam pierwszy przepis na frużelinę na którymś z blogów, wiedziałam, że muszę ją zrobić. Przepis od Domi, za który bardzo dziękuję, bo frużelina wyszła genialna. Naprawdę polecam :)

       

      Frużelina wiśniowa

       

      Składniki na ok. 10 słoików po 500ml:

      • 2 kg wydrylowanych wiśni (razem z sokiem, który puściły podczas drylowania)
      • 600 g cukru
      • 800 + 100 ml wody
      • 6 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
      • sok wyciśnięty z 2 cytryn

      Wiśnie razem z sokiem zalać 800 ml wody, zasypać cukrem i gotować do momentu aż owoce stracą surowy smak (ok. 10 minut), dodać sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 100 ml wody (ja zrobiłam to w słoiku, co pozwoliło na dokładne połączenie z mąką), delikatne wlać do wiśni, cały czas mieszając, gotować max. 10 minut. Gotową frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, które ustawiać do góry dnem. Tak sporządzona frużelina ma datę przydatności do 2 lat.

      Smacznego :)

       

      Frużelina wiśniowa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Frużelina wiśniowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 02 sierpnia 2013 20:18
  • niedziela, 28 lipca 2013
    • Rolada czekoladowa z malinami

      A takie ciasto wymyśliłam sobie na piątkowe imieniny :) Jak tylko upiekłam jasną roladę, wiedziałam, że kiedyś powstanie czekoladowa z malinami. Ciasto biszkoptowe jest mocno czekoladowe i super się z resztą składników komponuje. Na plus zaliczam również fakt, że ciasto jest bardzo sprężyste i łatwo się roluje. Naprawdę polecam przepis.

      Przepis na biszkopt od Dorotki.

       

      Rolada czekoladowa z malinami

       

      Składniki na biszkopt:

      • 4 jajka
      • 100 g cukru
      • 100 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 łyżki kakao
      • 50 g startej, gorzkiej czekolady
      • 16 g cukru waniliowego (najlepiej domowego)

       

      Białka ubić na sztywną pianą pod koniec dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Delikatnie wmieszać do masy za pomocą szpatułki, uważając aby piana nie opadła, dodać startą czekoladę oraz cukier waniliowy, wymieszać. Płaską formę (z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

      Zmoczyć dwie lniane ściereczki, ciasto wyjąć, oderwać papier, położyć na mokrej ściereczce, przykryć drugą.

       

      Składniki na krem:

      • 350 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
      • 250 g serka mascarpone
      • 6 łyżeczek cukru

      Dodatkowo:

      • 500 g malin

      Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mascarpone, wymieszać.

      Na cieście rozsmarować krem, zostawiając puste miejsce ok. 3cm od dłuższego, przeciwległego brzegu. Rozłożyć maliny, zwinąć pomagając sobie ścierką. Schłodzić w lodówce.

      Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Rolada czekoladowa z malinami

       

      Rolada czekoladowa z malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada czekoladowa z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 lipca 2013 21:19
  • wtorek, 23 lipca 2013
    • Muffiny z jagodami i brązowym cukrem

      Czy Wy też uwielbiacie te muffiny w Coffee Heaven?? Mi rzadko udaje się przejść koło nich obojętnie. Stąd pomysł na dzisiejszy podwieczorek. Muffinki wyszły trochę inne w smaku, ale domowników i tak zachwyciły. Mąż zajadła jedną po drugiej i nie mógł się opanować, więc naprawdę polecam :)

      Przepis od Margarytki z moimi zmianami.

       

      Muffiny z jagodami

       

      Składniki na ok. 15 muffinek:

      • 350 mąki
      • 1/2 szklanki cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier waniliowy (ja użyłam własnego)
      • 1/2 szklanki oleju
      • 1 jajko
      • 1 szklanka mleka
      • 1 szklanka jagód
      • brązowy cukier do posypania

      W dwóch osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do miski z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym wlać składniki mokre, wymieszać niezbyt dokładnie za pomocą widelca. Delikatnie wmieszać jagody. Papilotki wypełnić masą (ja nigdy nie przestrzegam zasady, że do 2/3 wysokości, moje papilotki są wypełnione prawie całe), posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut (aż muffinki będą rumiane).

      Smacznego :)

       

      Muffiny z jagodami

       

      Muffiny z jagodami

       

      Muffiny z jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z jagodami i brązowym cukrem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 12:03
  • sobota, 20 lipca 2013
    • Ciasto z owocami

      Nareszcie wyszło!! Nie jest to co prawda ciasto, o które do końca mi chodziło, ale za to jest bardzo delikatne i puszyste. No i te maliny, nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam pod każdą postacią. Polecam przepis, bo ciasto pięknie wyrasta i nie opada, zakalec też Wam nie grozi :)

      Przepis z Moich Wypieków, pozwoliłam sobie dodać jeszcze kruszonkę.

      Ciasto z owocami

       

      Składniki na kruszonkę: (zawsze przygotowuję większą ilość i przechowuję w zamrażalniku)

      • 150 g mąki
      • 100 g drobnego cukru do wypieków (ja użyłam zwykłego)
      • 80 g zimnego masła

      Kruszonkę rozgniatamy między palcami do osiągnięcia konsystencji mokrego piasku.

      Składniki na ciasto:

      • 6 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 150 ml oleju
      • 2 szklanki maki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • owoce sezonowe ok. 600g (mogą być również zamrożone)

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodawać żółtka jedno po drugim, miksując na niskich obrotach. Dodać olej, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie za pomocą szpatułki wmieszać do masy.

      Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x25 cm, ułożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić na kratce.

      Smacznego :)

       

      Ciasto z owocami

       

      Ciasto z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 20 lipca 2013 10:52
  • poniedziałek, 15 lipca 2013
    • Tort z wiśniami

      Tort robiony na zamówienie. Na początku nie byłam przekonana do połączenia jasnego biszkoptu z wiśniami, ale smak przeszedł moje oczekiwania i zachwycił. Nie za słodki, lekki, naprawdę pyszny. Polecam przepis, póki mamy sezon na wiśnie :)

      Inspiracja zaczerpnięta z bloga Dorotki.

       

      Tort z wiśniami

       

      Składniki na biszkopt:

      • 7 jaj
      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka mąki
      • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

      Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na trzy części.

       

      Składniki na masę wiśniową:

      • 200 ml kompotu z wiśni
      • 2 łyżki cukru
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 700 g wiśni (poza sezonem mogą być również mrożone)

      Kompot, cukier oraz mąkę umieścić w słoiku z pokrywką i bardzo dokładnie wymieszać. Wlać do garnuszka, gotować do zgęstnienia. Dodać wiśnie, wymieszać, odstawić do ostudzenia.

       

      Do nasączenia:

      • 1/2 szklanki wiśniówki
      • 1/4 szklanki kompotu

       Dodatkowo:

      • 600 ml śmietanki 36%
      • 500 g serka mascarpone
      • 6 łyżeczek cukru

      Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone.

      Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć kompotem wymieszanym z wiśniówką, wyłożyć połowę wiśni, rozsmarować śmietanę. Czynność powtórzyć z kolejnym blatem. Ostatni blat nasączyć, rozsmarować cienką warstwę śmietany. Udekorować szprycą i wiśniami. Jeśli boki tortu chcecie udekorować tak jak ja za pomocą szpatułki, należy je pokryć grubszą warstwą kremu. Schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Tort z wiśniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lipca 2013 23:19
  • piątek, 05 lipca 2013
    • Krem z truskawkami

      Miałam nie dodawać tego przepisu, bo to właśnie ten, który próbowałam odtworzyć z dzieciństwa. Smak wyszedł zupełnie inny i to mnie zniechęciło, ale kilku osobom, które deseru spróbowały, bardzo przypadł do gustu, dlatego postanowiłam przepis zamieścić. Co tu dużo gadać, po tym jak przeszła mi złość, sama stwierdziłam, że jest bardzo smaczny :) Polecam i nie musi być koniecznie z truskawkami.

       

      Krem z truskawkami

       

      Składniki na krem:

      • 900 ml mleka
      • 200 g cukru
      • 5 łyżek mąki pszennej
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 3 żółtka
      • 3 łyżeczki cukru waniliowego
      • 300 g masła w temperaturze pokojowej

      W garnku zagotować 3 szklanki mleka razem z cukrami. W słoiku umieścić resztę mleka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Dokładnie wymieszać, potrząsając. Wlać do zagotowanego mleka, zagotować, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.

      Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać budyń, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.

      Dodatkowo:

      • 500 g truskawek (lub innych owoców sezonowych)
      • 2 galaretki o ulubionym smaku

      Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do ostudzenia.

      Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć krem, wcisnąć w niego połowę truskawek, resztę poukładać na wierzchu, delikatnie dociskając. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie zalać galaretką, schłodzić przez noc w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Krem z truskawkami

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 05 lipca 2013 20:28

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa