Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Babeczki

  • czwartek, 13 lutego 2014
    • Czekoladowe muffiny z malinami

      Kochani, na wstępie chciałabym Wam podziękować za to, że jesteście i cierpliwie czekacie. Za mną trudny okres w życiu zawodowym, ale póki co wszystko zmierza w dobrym kierunku i mam nadzieję, że już wkrótce będę mogła zajmować się tym co najbardziej kocham :)

      W związku ze zbliżającymi się Walentynkami proponuję Muffiny z malinami, przepis łatwy i szybki do zrealizowania, więc jeszcze zdążycie. A są naprawdę pyszne!!!

       

      Muffiny z malinami

       

      Składniki:

      • 300 g mąki pszennej
      • 100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
      • 3 łyżki kakao
      • 1 szklanka cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 roztopionego, ostudzonego masła
      • 3/4 szklanki mleka
      • 2 jajka
      • 1 szklanka malin (użyłam mrożonych)

      Składniki suche, czyli: mąkę, posiekaną czekoladę, kakao, cukier i proszek do pieczenia umieścić w misce i wymieszać, w drugiej misce umieścić składniki mokre: masło, mleko, jajka, również wymieszać. Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać niezbyt dokładnie, najlepiej widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. pół godziny.

      Smacznego :)

       

      Muffiny z malinami

       

      Muffiny z malinami

       

      Muffiny z malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe muffiny z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 lutego 2014 16:10
  • czwartek, 12 grudnia 2013
    • Zimowe muffiny

      Podjęłam niedawno współpracę z tortytorty.pl. Do przetestowania dostałam wykrawaczkę z tłoczkiem w kształcie śnieżynki oraz 2 brokatowe posypki. Od razu wpadł mi do głowy pomysł w sam raz na obecną porę roku. Śnieżynka, złota i czerwona posypka, to musiała być tematyka świąteczna :) I tak właśnie powstały zimowe muffinki, czyli waniliowe babeczki z kremem mocno czekoladowym. Przepis na krem od Dorotki, robiłam go pierwszy raz i naprawdę polecam, bo świetnie utrzymuje kształt.

       

      Zimowe muffiny

       

      Składniki na 12 muffinek:

      • 1 jajko
      • 1/2 szklanki oleju
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
      • 2 szklanki mąki
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

       

      W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.

      W drugiej misce umieścić jajko, olej, mleko, ekstrakt, roztrzepać.

      Połączyć składniki obu misek, wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Ciasto przełożyć do papilotek.

      Piec 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Odstawić do ostudzenia.

       

      Składniki na krem:

      • 250 g śmietanki 30%
      • 250 g czekolady mlecznej lub deserowej (użyłam deserowej)

      Czekoladę posiekać. Śmietankę umieścić w garnuszku i mocno podgrzać, zdjąć z palnika przed samym zagotowaniem. Dodać czekoladę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzić do momentu aż czekoladę będzie można wyciskać rękawem cukierniczym. Przed samym przełożeniem do rękawa, ubić chwilę końcówką do ubijania białek. Dekorować za pomocą tylki Wilton 1M.  Babeczki odstawić do lodówki.

       

      Dodatkowo potrzebne będą:

      • 50 g masy cukrowej w kolorze białym
      • wykrawaczka z tłoczkiem w kształcie śnieżynki
      • brokat w kolorze czerwonym i złotym

       

      Zimowe muffiny

       

      Masę cukrową rozwałkować. Za pomocą wykrawaczki wycisnąć 12 śnieżynek. Śnieżynki odłożyć na papier do pieczenia do obeschnięcia (staną się sztywne i nie będą tracić kształtu).

       

      Zimowe muffiny

       

      Zimowe muffiny

       

      Babeczki obsypać brokatem (ja połowę obsypałam czerwonym i połowę złotym), na czubku ułożyć śnieżynkę, delikatnie docisnąć.

      Smacznego :)


      Ps. Tak jak napisałam we wstępie, wykrawaczkę i brokaty otrzymałam od sklepu tortytorty.pl i muszę przyznać, że każdy z produktów świetnie się sprawdził. Śnieżynki odciskało się naprawdę łatwo i nie było problemu z oderwaniem ich od reszty masy, a brokaty ładnie utrzymały swoją konsystencją do następnego dnia (zapewne dłużej, ale po muffinkach na 3 dzień nie było śladu ;)), więc z czystym sumieniem polecam.

       

      Zimowe muffiny

       

      Zimowe muffiny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zimowe muffiny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 grudnia 2013 15:38
  • wtorek, 23 lipca 2013
    • Muffiny z jagodami i brązowym cukrem

      Czy Wy też uwielbiacie te muffiny w Coffee Heaven?? Mi rzadko udaje się przejść koło nich obojętnie. Stąd pomysł na dzisiejszy podwieczorek. Muffinki wyszły trochę inne w smaku, ale domowników i tak zachwyciły. Mąż zajadła jedną po drugiej i nie mógł się opanować, więc naprawdę polecam :)

      Przepis od Margarytki z moimi zmianami.

       

      Muffiny z jagodami

       

      Składniki na ok. 15 muffinek:

      • 350 mąki
      • 1/2 szklanki cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier waniliowy (ja użyłam własnego)
      • 1/2 szklanki oleju
      • 1 jajko
      • 1 szklanka mleka
      • 1 szklanka jagód
      • brązowy cukier do posypania

      W dwóch osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do miski z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym wlać składniki mokre, wymieszać niezbyt dokładnie za pomocą widelca. Delikatnie wmieszać jagody. Papilotki wypełnić masą (ja nigdy nie przestrzegam zasady, że do 2/3 wysokości, moje papilotki są wypełnione prawie całe), posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut (aż muffinki będą rumiane).

      Smacznego :)

       

      Muffiny z jagodami

       

      Muffiny z jagodami

       

      Muffiny z jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z jagodami i brązowym cukrem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 12:03
  • czwartek, 24 stycznia 2013
  • środa, 28 listopada 2012
    • Muffiny cytrynowe

       

      Rewelacyjne!!! Myślałam o nich już od dłuższego czasu, wczoraj zrobiłam i okazało się, że to najlepsze jak dotąd muffiny! Idealnie wyczuwalna cytryna, ale nie za bardzo dominująca. Koniecznie muszę pomyśleć o połączeniu ich z jakimś kremem, bo mam idealnie pasującą posypkę :) Naprawdę polecam!!!

       

      Muffiny cytrynowe

       

      Składniki:

      • 1 jajko
      • 1/2 szklanki oleju
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1/2 szklanki cukru
      • skórka starta z jednej cytryny
      • sok wyciśnięty z 1 cytryny
      • 2 szklanki mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.

      W drugiej misce umieścić jajko, olej, mleko, skórkę oraz sok z cytryny, roztrzepać.

      Połączyć składniki obu misek, wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Ciasto przełożyć do papilotek.

      Piec 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

      Smacznego :)

       

      Muffiny cytrynowe

       

      Muffiny cytrynowe

       

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 28 listopada 2012 16:34
  • środa, 07 listopada 2012
    • Muffiny marchewkowe z mascarpone

      Najpierw miały być po prostu muffiny. Coś na szybko, bo nie było nic słodkiego. Ale nie byłabym sobą, gdybym na tym poprzestała. Miałam w lodówce trochę mascarpone i śmietany i wyszedł pyszny krem, przy okazji poćwiczyłam dekorowanie rękawem. Naprawdę polecam :)

      PS. I wiecie co?? Chcę już wiosnę :( Bo zdjęcia w świetle dziennym są o wiele ładniejsze :)

       

      Muffiny marchewkowe z mascarpone

       

      Składniki na 12 dużych babeczek:

      • 300 gr mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 150 gr jasnego, brązowego cukru
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 3 jaja
      • 100 gr roztopionego masła
      • 80 ml śmietany
      • 300 gr startej marchewki
      • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

      W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia przyprawy. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 3 minuty, dodać roztopione masło, śmietanę, wymieszać.  Dodać marchewkę, skórkę z cytryny, wymieszać.

      Masę z jajami wlać do miski ze składnikami sypkimi, niedbale wymieszać.

      Ciasto przełożyć do papilotek, piec w temperaturze 170°C przez 25 minut. Wyjąć na kratkę, ostudzić.


      Składniki na krem z mascarpone:

      • 2 żółtka
      • 3 płaskie łyżki cukru
      • 250 gr mascarpone
      • 100 gr śmietany 18%

      Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone i ucierać do gładkości, wlać śmietanę i chwilę jeszcze ucierać.

      Muffiny dekorować za pomocą rękawa cukierniczego i tylki w kształcie dużej gwiazdki.

      Smacznego :)

      Muffiny marchewkowe z mascarpone

       

      Muffiny marchewkowe z mascarpone

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      środa, 07 listopada 2012 20:17
  • niedziela, 14 października 2012
    • Babeczki kawowo-czekoladowe

       

      Pyszne babeczki, cięższe od muffin, ale smak mają naprawdę kapitalny. W dodatku z moim ulubionym mascarpone, który mogę łączyć prawie ze wszystkim ;) Naprawdę polecam, przepis łatwy i szybki. 

       

      Babeczki kawowo-czekoladowe

       

      Składniki:

      • 220 gr masła
      • 220 gr brązowego cukru
      • 220 gr mąki pszennej
      • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki kakao
      • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      • 4 jajka

       

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Masło utrzeć na jasną masę, dodać cukier i dalej ucierać. Jajka wbijać jedno po drugim, wciąż miksując, dodać kawę, utrzeć.

      W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, kakao, dodać do masy maślanej i niedbale wymieszać.

      Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (powinno wyjść ok. 12 sztuk), piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić.

       

      Składniki na krem:

      • 1 żółtko
      • 250gr serka mascarpone
      • 2 płaskie łyżki cukru

       

      Żółtko dobrze utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać serek, miksować do połączenia składników.

      Udekorować babeczki, posypać kakao.

      Smacznego :)

       

      Babeczki kawowo-czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 października 2012 18:25
  • wtorek, 05 czerwca 2012
    • Kruche babeczki z budyniem

       

      Od kiedy pamiętam, zawsze uwielbiałam babeczki z budyniem. Delikatne, chrupiące.... Dlatego wiedziałam, że muszę je zrobić. Wyszły tak jak sobie wyobrażałam, więc gorąco polecam :) 

       

      Kruche babeczki z budyniem

       

      Składniki:

      • 150 gr mąki
      • 50 gr cukru
      • 50 gr masła
      • szczypta soli
      • jajo
      • budyń śmietankowy (mleko wg instrukcji na opakowaniu)
      • cukier puder do posypania

      Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 min. do zamrażarki.

      Następnie wałkować, nie za cienko i wycinać okręgi za pomocą szklanki*.

      Foremki nasmarować masłem i wykleić ciastem.

      Przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu, można dać troszkę mniej mleka, będzie bardziej gęsty, odstawić do wystygnięcia.

      Chłodny budyń nakładać do babeczek i zaklejać drugim krążkiem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec 15-20 min. aby babeczki były ładnie zrumienione. 

      Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      * okręgi powinny być trochę większe niż foremki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 czerwca 2012 13:17

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa