Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Ciasta z owocami

  • wtorek, 09 września 2014
    • Domowa szarlotka

      Jedna z najlepszych szarlotek "ever" ;) Przepis od mamy mojej przyjaciółki, trochę czasu minęło nim go zdobyłam, bo Pani Jagoda piecze szarlotkę "na oko". Nic dodać nic, nic ująć. Musicie ją upiec.

       

      Domowa szarlotka

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 750 g mąki
      • 200 g dobrego masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
      • 3 żółtka
      • 2 jajka
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Dodatkowo:

      • 2,5-3 kg jabłek (dałam antonówkę, może być również Szara Reneta)
      • szklanka cukru
      • cynamon

      Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, jedną część odłożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika. 

      Jabłka obrać, pokroić na plasterki i udusić razem z cukrem (próbujcie w trakcie, mi jabłka trafiły się wyjątkowo kwaśne i musiałam dosłodzić).

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Blachę o wym. 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć spód blachy. Podpiec w piekarniku 15 minut. Wyjąć, na spód wyłożyć uduszone jabłka, oprószyć cynamonem, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny. Wyjąć, ostudzić. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Domowa szarlotka

       

      Domowa szarlotka

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 18:53
  • poniedziałek, 18 sierpnia 2014
    • Sernikobrownies z malinami

      Mój wielki powrót do blogowania :) Niestety ostatnimi czasy moje życie układało się tak, że czasu na blogowanie wciąż brakowało... Ale dzięki pewnej osobie, której zresztą jestem bardzo wdzięczna, przypomniałam sobie, że wszystko co z blogowaniem związane, kocham najbardziej :) Ala, wielkie dzięki :) 

      Zacznę od przepisu na sernikobrownies, przepis dla wszystkich, którzy czekoladę uwielbiają. Ciasto na pewno każdemu znane, więc dużego wstępu nie potrzeba. Ja polecam, bo połączenie czekolady, sernika i malin musi dobrze smakować!!!

      Przepis od Babeczki Zuzki. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

       

      Sernikobrownies

      Składniki:

      • 200 g gorzkiej czekolady
      • 200 g masła
      • 270 g cukru pudru
      • 5 jajek
      • 110 g mąki pszennej
      • 400 g sera kremowego (można użyć sera twarogowego wcześniej zmielonego)
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 120 g malin

      Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, ostudzić. Masło utrzeć z 200 g cukru pudru, dodać 3 jajka, miksując po każdym, dodać czekoladę, wymieszać, dodać mąkę, dokładnie zmiksować. W osobnym naczyniu utrzeć ser z resztą cukru, ekstraktem waniliowym i  pozostałymi dwoma jajkami.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC. Blaszkę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 masy czekoladowej, następnie masę serową, a na niej tworzyć kleksy z pozostałej masy czekoladowej i delikatnie rozsmarować. Rozłożyć maliny, delikatnie wciskając. Piec 45 do 60 minut.

      Smacznego :)

       

      Sernikobrownies

       

      Sernikobrownies

       

      Sernikobrownies

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownies z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 sierpnia 2014 17:14
  • piątek, 20 czerwca 2014
    • Ciasto maślankowe

      Nareszcie znalazłam przepis idealny na tego typu ciasto, a uwierzcie zajęło mi to trochę czasu. Bo niby wydawałoby się, że nic prostszego, to w moim wypadku jak do tej pory pieczenie takiego ciasta kończyło się zakalcem?! Aż do momentu kiedy okazało się, że Babeczka Zuzka ma taki sam problem, a lekarstwem okazał się przepis Margarytki :) Także Kochani nareszcie, ciasto banalnie proste, można je upiec ze świeżymi owocami, ale również mrożonymi i smakuje wybornie. Przepis cytuję za dziewczynami.

       

      Ciasto maślankowe

       

      Składniki:

      • 350 g mąki pszennej
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
      • 2 duże jajka
      • 1 szklanka maślanki (podobno również może być mleko, ale tego nie sprawdziłam)
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szklanki oleju

      Przygotować 2 miski, w jednej umieścić składniki suche i wymieszać, w drugiej mokre, roztrzepać trzepaczką. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać widelcem niezbyt dokładnie. Masę umieścić w formie o wym. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypać owocami.

      Dodatkowo:

      • ok. 350 g wybranych owoców, najlepiej sezonowych, ale mogą być też mrożone

      Składniki na kruszonkę:

      • 150 g mąki pszennej
      • 100 g cukru
      • 80 g zimnego masła

      Składniki wyrobić między palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC z termoobiegiem przez 40-50 minut (do suchego patyczka).

      Smacznego:)

       

      Ciasto maślankowe

       

      Ciasto maślankowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 20 czerwca 2014 17:57
  • sobota, 07 grudnia 2013
    • Styropian czy śmietanowiec?

      Chciałam to ciasto upiec od dawna. I wreszcie nadarzyła się okazja. Uznałam, że wizyta teściów będzie najlepszą okazją :) Ciasto robi się dość szybko, nie jest skomplikowane, a smakuje jak sernik, jaki najbardziej lubię, lekki, puszysty. Także Kochani do roboty, może zdążycie na niedzielę upiec :)

      Przepis ze strony caketime.blox.pl

       

      Styropian

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 5 żółtek
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 250 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (dałam domowej roboty)

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną trochę większą i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny (ja zostawiłam na całą noc).

      Składniki na masę śmietanową (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej):

      • 5 białek
      • 1 i 1/4 szklanki cukru
      • 1200 g kwaśnej śmietany 12%
      • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (opakowanie 40g)

      Dodatkowo:

      • 400 g owoców: mogą być brzoskwinie z puszki, wiśnie mrożone lub z kompotu, ja użyłam mrożonych borówek

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier aż do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dodać budyń, delikatnie wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia składników.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.

      Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta, wyłożyć masę śmietanową, owoce i zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec 50 - 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Styropian

       

      Styropian

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Styropian czy śmietanowiec?”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 07 grudnia 2013 20:49
  • sobota, 09 listopada 2013
    • Misiankowa szarlotka

      Co najmniej od roku myślałam nad upieczeniem tej szarlotki. Wciąż kusiły mnie zdjęcia i opinie, że jest taka pyszna. Upiekłam ją dopiero teraz, bo pewnie gdzieś w głowie siedział mi ten niedobry tort bezowy, który kupiliśmy właśnie w Misiance. Co do szarlotki, to jest genialna, pokuszę się o stwierdzenie, że najlepsza jaką jadłam :) Muszę jednak zrobić do niej drugie podejście, bo nie wiem czy to kwestia tego, że na szarlotkę miałam wielką ochotę czy faktycznie jest taka pyszna. W każdym razie polecam :)

       

      Misiankowa szarlotka

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 500 g mąki pszennej
      • 200 g masła
      • 200 g cukru
      • 2 żółtka
      • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
      • szczypta soli
      • 1 białko do posmarowania ciasta

      Dodatkowo:

      • 1 kg jabłek (użyłam Szarej Renety)'
      • cynamon do smaku
      • cukier z wanilią
      • skórka otarta z 1 cytryny (następnym razem odrobinę zmniejszę jej ilość)

      Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Zasypać cukrem (wg uznania i kwaśności jabłek), doprawić cynamonem, dodać skórkę z cytryny. Odstawić na 2 godziny, odsączyć z soku.

      Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, chłodzić w lodówce przez 2 godziny.

      Jedną część ciasta rozwałkować i włożyć do formy od tarty (27cm) wysmarowanej masłem, spód i boki ponakłuwać widelcem, posmarować białkiem. Podpiekać w temperaturze 160ºC przez 15 minut.

      Spód wyjąć, ułożyć na nim odsączone z soku jabłka, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować białkiem. Piec kolejną godzinę. Podawać na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych.

      Smacznego :)

       

      Misiankowa szarlotka

       

      Misiankowa szarlotka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Misiankowa szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 09 listopada 2013 10:43
  • wtorek, 01 października 2013
    • Placek ze śliwkami

      Sezon śliwkowy w pełni, więc i u mnie nie mogło zabraknąć przepisu ze śliwką w roli głównej. Przepis prosty, ale takie zazwyczaj są najlepsze :) Kruche ciasto, śliwki z brązowym cukrem, cynamonem i kruszonką. Zapach jaki unosił się po mieszkaniu w czasie pieczenia nie do opisania. Naprawdę polecam, bo ciasto robi się szybko i można wykorzystać do niego inne owoce sezonowe, np. brzoskwinie.

       

      Placek ze śliwkami

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 200 g mąki pszennej
      • 120 g masła
      • jajko
      • 3 łyżki cukru

      Dodatkowo:

      • 3/4 kg wydrylowanych śliwek
      • cukier trzcinowy do śliwek
      • cynamon

      Składniki na kruszonkę:

      • 150 g mąki
      • 100 g cukru
      • 80 g masła

       

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno formy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek, posypać cukrem i cynamonem.

      Z podanych składników wyrobić między palcami kruszonkę. Posypać nią ciasto.

      Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

      Smacznego :)

       

      Placek ze śliwkami

       

      Placek ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Placek ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 października 2013 17:42
  • wtorek, 03 września 2013
    • Szarlotka babci

      Pewnie już wspominałam, że najbardziej ubolewam nad tym, że nie ocalał zeszyt z przepisami po mojej ukochanej babci. Ten jest jedyny i nie wiem jak to możliwe, że pojawia się na blogu dopiero teraz. Mój smak dzieciństwa i chyba nie muszę pisać, że w moim domu, to szarlotka idealna. Polecam serdecznie :)

       

      Szarlotka babci

       

      Składniki:

      • 500 g mąki
      • 200 g masła
      • 5 żółtek
      • 130 ml kwaśnej śmietany 18%

      Z podanych składników wyrobić ciasto, gdyby za mocno się kleiło, podsypywać mąką. Podzielić na dwie części, jedną chłodzić w lodówce, drugą w zamrażalniku przez ok. 1 godzinę.

      Ciasto schłodzone w lodówce, wyjąć, rozwałkować na wymiar formy 25x40 cm, włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 15 minut.

      Wyjąć, ostudzić.

      Dodatkowo:

      • 2 kg jabłek (najlepiej Antonówek lub Szarej Renety)
      • 2 cukry waniliowe (ja użyłam domowego cukru)
      • cynamon

      Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Wyłożyć połowę na podpieczonym spodzie, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Wyłożyć drugą część jabłek, ponownie posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać jabłka.

      Piec 1 godzinę w temperaturze 180ºC.

      Smacznego :)

       

      Szarlotka babci

       

      Szarlotka babci

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka babci”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 września 2013 18:59
  • niedziela, 28 lipca 2013
    • Rolada czekoladowa z malinami

      A takie ciasto wymyśliłam sobie na piątkowe imieniny :) Jak tylko upiekłam jasną roladę, wiedziałam, że kiedyś powstanie czekoladowa z malinami. Ciasto biszkoptowe jest mocno czekoladowe i super się z resztą składników komponuje. Na plus zaliczam również fakt, że ciasto jest bardzo sprężyste i łatwo się roluje. Naprawdę polecam przepis.

      Przepis na biszkopt od Dorotki.

       

      Rolada czekoladowa z malinami

       

      Składniki na biszkopt:

      • 4 jajka
      • 100 g cukru
      • 100 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 łyżki kakao
      • 50 g startej, gorzkiej czekolady
      • 16 g cukru waniliowego (najlepiej domowego)

       

      Białka ubić na sztywną pianą pod koniec dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Delikatnie wmieszać do masy za pomocą szpatułki, uważając aby piana nie opadła, dodać startą czekoladę oraz cukier waniliowy, wymieszać. Płaską formę (z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

      Zmoczyć dwie lniane ściereczki, ciasto wyjąć, oderwać papier, położyć na mokrej ściereczce, przykryć drugą.

       

      Składniki na krem:

      • 350 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
      • 250 g serka mascarpone
      • 6 łyżeczek cukru

      Dodatkowo:

      • 500 g malin

      Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mascarpone, wymieszać.

      Na cieście rozsmarować krem, zostawiając puste miejsce ok. 3cm od dłuższego, przeciwległego brzegu. Rozłożyć maliny, zwinąć pomagając sobie ścierką. Schłodzić w lodówce.

      Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Rolada czekoladowa z malinami

       

      Rolada czekoladowa z malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada czekoladowa z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 lipca 2013 21:19
  • sobota, 20 lipca 2013
    • Ciasto z owocami

      Nareszcie wyszło!! Nie jest to co prawda ciasto, o które do końca mi chodziło, ale za to jest bardzo delikatne i puszyste. No i te maliny, nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam pod każdą postacią. Polecam przepis, bo ciasto pięknie wyrasta i nie opada, zakalec też Wam nie grozi :)

      Przepis z Moich Wypieków, pozwoliłam sobie dodać jeszcze kruszonkę.

      Ciasto z owocami

       

      Składniki na kruszonkę: (zawsze przygotowuję większą ilość i przechowuję w zamrażalniku)

      • 150 g mąki
      • 100 g drobnego cukru do wypieków (ja użyłam zwykłego)
      • 80 g zimnego masła

      Kruszonkę rozgniatamy między palcami do osiągnięcia konsystencji mokrego piasku.

      Składniki na ciasto:

      • 6 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 150 ml oleju
      • 2 szklanki maki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • owoce sezonowe ok. 600g (mogą być również zamrożone)

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodawać żółtka jedno po drugim, miksując na niskich obrotach. Dodać olej, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie za pomocą szpatułki wmieszać do masy.

      Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x25 cm, ułożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić na kratce.

      Smacznego :)

       

      Ciasto z owocami

       

      Ciasto z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      sobota, 20 lipca 2013 10:52
  • piątek, 05 lipca 2013
    • Krem z truskawkami

      Miałam nie dodawać tego przepisu, bo to właśnie ten, który próbowałam odtworzyć z dzieciństwa. Smak wyszedł zupełnie inny i to mnie zniechęciło, ale kilku osobom, które deseru spróbowały, bardzo przypadł do gustu, dlatego postanowiłam przepis zamieścić. Co tu dużo gadać, po tym jak przeszła mi złość, sama stwierdziłam, że jest bardzo smaczny :) Polecam i nie musi być koniecznie z truskawkami.

       

      Krem z truskawkami

       

      Składniki na krem:

      • 900 ml mleka
      • 200 g cukru
      • 5 łyżek mąki pszennej
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 3 żółtka
      • 3 łyżeczki cukru waniliowego
      • 300 g masła w temperaturze pokojowej

      W garnku zagotować 3 szklanki mleka razem z cukrami. W słoiku umieścić resztę mleka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Dokładnie wymieszać, potrząsając. Wlać do zagotowanego mleka, zagotować, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.

      Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać budyń, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.

      Dodatkowo:

      • 500 g truskawek (lub innych owoców sezonowych)
      • 2 galaretki o ulubionym smaku

      Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do ostudzenia.

      Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć krem, wcisnąć w niego połowę truskawek, resztę poukładać na wierzchu, delikatnie dociskając. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie zalać galaretką, schłodzić przez noc w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Krem z truskawkami

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 05 lipca 2013 20:28

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa