Trochę słodyczy

Torty i ciasta na Twoje zamówienie 504-543-637 trocheslodyczy@gmail.com

Tarty i tartaletki

  • piątek, 08 listopada 2013
    • Tarta limonkowa

      Jak wynika z przepisów jakiś czas temu robiłam krem na bezie szwajcarskiej, w związku z czym zostało mi dużo żółtek. I co tu zrobić? Jak mam nadmiar żółtek zawsze do głowy przychodzą mi faworki, ale teraz robić faworki? Nie... ;) Z pomocą przyszedł mi blog Dorotus. W ten oto sposób zrodził się pomysł na tartę limonkową. Pora może nie ta, ale tak ponuro się zrobiło, że musiałam sobie jakoś przypomnieć lato :)

       

      Tarta limonkowa

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić ok. godziny w lodówce, wyjąć, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, ponownie schłodzić w lodówce ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 20 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 5 min. Ciasto nie może być bardzo zrumienione, ale spód nie powinien być już miękki.

       

      Składniki na mus:

      • 5 żółtek
      • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 500 g
      • 1 łyżka otartej skórki z limonki
      • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z limonki (3-5 sztuk, mi wystarczyły 4)

      Żółtka ubić na puszystą masę, dodać mleko, skórkę oraz sok z limonki, wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Zapiekać 12 - 15 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć, wystudzić, chłodzić w lodówce ok. 3 godzin.

       

      Dodatkowo:

      • 400 g śmietanki 30%
      • 1 łyżka cukru
      • łyżka otartej skórki z limonki

      Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier oraz startą skórkę z limonki. Wyłożyć na mus.

      Smacznego :)

      Tarta z limonką

       

      Tarta z limonką

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta limonkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 08 listopada 2013 16:23
  • poniedziałek, 09 września 2013
    • Tarta z białą czekoladą i malinami

      Pomysł świtał mi w głowie już od jakiegoś czasu, ale wciąż pojawiała się obawa o zbyt mydlany smak. Nie wiem czemu wymyśliłam sobie, że połączenie czekolady i malin da taki właśnie efekt ;) Smak mile mnie zaskoczył, zresztą nie tylko mnie, bo wszystkie osoby ze mną na czele, które próbowały tartę, zgodnie twierdziły, ze nie lubią białej czekolady :) Ale to prawda, połączenie białej czekolady z malinami, to połączenie idealne i nie wyobrażam sobie lepszego. Naprawdę polecam przepis :)

       

      Tarta z białą czekoladą i malinami

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić ok. godziny w lodówce, wyjąć, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, ponownie schłodzić w lodówce ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 20 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 5 min. Ciasto nie może być bardzo zrumienione, ale spód nie powinien być już miękki. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

       

      Składniki na nadzienie:

      • 200 g białej czekolady
      • 200 g śmietanki 30%
      • 350 g malin
      • płatki migdałów do posypania

      Śmietankę oraz połamaną czekoladę rozpuścić w misce nad kąpielą wodną. Na podpieczony spód ułożyć maliny, wylać masę z białej czekolady, posypać płatkami migdałów. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC. Schłodzić w lodówce, co najmniej 4 godziny.

      Smacznego :)

      

      Tarta z białą czekoladą i malinami

       

      Tarta z białą czekoladą i malinami

       

      Tarta z białą czekoladą i malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z białą czekoladą i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 września 2013 18:31
  • wtorek, 27 sierpnia 2013
    • Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

      Zrobienie tej tarty planowałam od zeszłego roku, ale jakoś nie było okazji. Połączenie kremu z białej czekolady, borówek, bitej śmietany i bez, musi zachwycić. I tak się właśnie stało. Tarta lekka, niesłodka. "Tarta niebo" jak nazwała ją Dorotka i w 100% się z tym zgadzam. Naprawdę polecam.

      Przepis z bloga Moje Wypieki z moimi zmianami.

       

      Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Składniki na krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 125 ml śmietanki 30 lub 36%
      • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

      Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając serek mascarpone. Wlać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać. Wstać do lodówki na ok. 4 godz.

      Dodatkowo:

      • 300 ml śmietanki 30 lub 36%
      • 4 łyżeczki cukru pudru (ja dodałam domowego cukru waniliowego)
      • 400 g borówek amerykańskich
      • kilka dużych pokruszonych bez

      Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Ubitą śmietanę wyłożyć na zastygnięty krem, posypać borówkami i pokruszonymi bezami.

      Smacznego :)

       

      Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

       

      Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

       

      Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 sierpnia 2013 19:56
  • niedziela, 23 czerwca 2013
    • Tarta z kremem waniliowym i truskawkami

      Weekend na wsi. Kawa na trawie, zdjęcia na łonie natury :) To jest to co kocham najbardziej!!! Drugie podejście do tej tarty. Wcześniej była na czekoladowym spodzie, ale stwierdziłam, że to jednak nie to co uwielbiam. Tym razem wyszła znakomita, krem idealny i te truskawki!!! Czego chcieć więcej? Polecam przepis.

      PS. Krem wyszedł naprawdę zwarty, tarta ładnie się kroi, czego niestety nie widać na zdjęciu, ale to wpływ zbyt dużego słońca :)

      Przepis na krem z bloga Kwestia Smaku.

       

      Tarta z kremem waniliowym i truskawkami

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować, włożyć do formy wysmarowanej masłem i ponownie wstawić do lodówki na 0,5 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Składniki na krem:

      • 375 g mleka 3,2%
      • 125 g śmietanki kremówki
      • 150 g cukru
      • 6 żółtek
      • 35 g mąki pszennej
      • 1 laska wanilii

      Mleko podgrzać ze śmietanką i ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii (nie doprowadzić do wrzenia, mleko ma być dobrze ciepłe). W tym czasie żółtka utrzeć mikserem z cukrem, na koniec dodać mąkę, zmiksować do połączenia składników. Mleko wlać do żółtek drobnym strumieniem, cały czas mieszając rózgą. Masę przelać ponownie do garnka, zagotować, cały czas mieszając, aby krem się nie przypalił. Odstawić do ostudzenia.

      Dodatkowo:

      • 500 g truskawek pokrojonych na grubsze plasterki

      Zimny krem wylać na upieczony spód. Rozłożyć truskawki. Schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Tarta z kremem waniliowym i truskawkami

       

      Kocham te klimaty :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z kremem waniliowym i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 czerwca 2013 19:55
  • czwartek, 23 maja 2013
    • Tarta z rabarbarem i kruchą bezą

      Do upieczenia tej tarty zbierałam się jak tylko pierwszy raz zobaczyłam na straganie rabarbar. Bo co może być lepszego niż połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i kwaśnego rabarbaru? Beza w przeciwieństwie do innych tego rodzaju wypieków jest chrupiąca i dokładnie o taki efekt mi chodziło. Bardzo Wam polecam, u nas tarta zniknęła za jednym zamachem i mam nakazane piec ją jeszcze raz ;)

       

      Tarta rabarbarowa z kruchą bezą

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Dodatkowo:

      • 500 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki i zasypanego 3 łyżkami cukru
      • 3 białka
      • 150 g cukru
      • 1 łyżeczka octu winnego
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki bułki tartej

      Białka ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając cukier, łyżka po łyżce. Na koniec dodać mąkę, ocet i wymieszać. Na ostudzony spód wyspać bułkę tartą (zapobiegnie to wsiąkaniu soku w ciasto), wyłożyć rabarbar, potem pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC na 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kolejne 20 minut. Beza powinna być chrupka z zewnątrz i piankowa w środku.

      Smacznego :)

       

      Tarta z rabarbarem i kruchą bezą

       

      Tarta rabarbarowa z kruchą bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z rabarbarem i kruchą bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 maja 2013 21:20
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
    • Tartaletki z ciasta francuskiego

      Już od kilku dni leżał u mnie w lodówce płat ciasta francuskiego. Myślałam, myślałam co z niego zrobić, i tak oto powstał ten przepis. Tartaletki wyszły bardzo dobre, przepis bardzo nieskomplikowany, więc jednym słowem polecam :)

       

      Tartaletki z ciasta francuskiego

       

      Składniki na 12 sztuk:

      • płat ciasta francuskiego
      • 125 ml śmietany 18%
      • 1 jajko
      • 1 płaska łyżka mąki pszennej
      • 2 łyżki cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć i poczekać, żeby nabrało temperatury pokojowej. Posypać 1 łyżką cukru, zwinąć w bardzo luźny rulon i pokroić na 12 części. Pokrojone kawałki ciasta układać w formie na muffiny, wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 20 min (do zrumienienia ciasta).

      Śmietanę, jajko, cukier, mąkę oraz ekstrakt dokładnie wymieszać w miseczce. Tartaletki wyjąć z piekarnika i zrobić w nich wgłębienia przy pomocy łyżeczki, wypełnić masą ze śmietany. Ja dodatkowo do każdej tartaletki włożyłam po jednej borówce. Piec kolejne 10 minut.

      Smacznego :)

       

      Tartaletki z ciasta francuskiego

       

      Tartaletki z ciasta francuskiego

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tartaletki z ciasta francuskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 kwietnia 2013 16:59
  • piątek, 22 marca 2013
    • Tarta z budyniowym kremem z kwaśnej śmietany

       

      W związku z tym, że brat był nad morzem na łowieniu dorszy i los mu sprzyjał, musiałam zrobić porządek w zamrażalniku ;) Ku memu zdziwieniu okazało się, że mam w nim dużo owoców. Znajomi zaproszeni na zupę rybną, więc mogłam poszaleć. Pojawił się kompot i w ostatniej chwili wpadł mi w oko ten właśnie przepis na tartę. Super szybka, banalnie prosta i po prostu boska. Krem ze śmietany smakuje jak masa serowa i każdy się na to nabrał ;) Naprawdę polecam!!!


      Przepis od Dorotki.

       

      Tarta z budyniowym kremem z kwaśną śmietaną

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 10 min. Ciasto wyjąć z piekarnika.

      Dodatkowo:

      • 350 g kwaśnej śmietany 18%
      • 130 g cukru
      • 3 średnie jajka
      • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
      • 2 garści mrożonych borówek amerykańskich lub innych owoców (wiśnie, truskawki należy wcześniej rozmrozić na bibule)

      Wszystkie składniki, oprócz owoców zmiksować. Krem wylać na podpieczony spód, wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 190ºC przez 20 - 25 minut.

      Smacznego :)

       

      Tarta z budyniowym kremem z kwaśną śmietaną

       

      Tarta z budyniowym kremem z kwaśną śmietaną

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z budyniowym kremem z kwaśnej śmietany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 22 marca 2013 20:33
  • czwartek, 14 marca 2013
    • Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną

       

      Wiem jedno, znalazłam wreszcie idealne ciasto do tarty, idealnie kruche, delikatne. Powstała tarta wyszła bardzo smaczna, chociaż byłaby lepsza, gdyby banany były bardziej dojrzałe. Połączenie bananów z karmelem idealne, ale mimo wszystko zastanawiam się nad połączeniem z innymi owocami. Przychodzi Wam coś do głowy? Karmel można oczywiście zastąpić masą kajmakową. Naprawdę polecam :)

      Przepis pochodzi ze strony malacukierenka.pl, przepis na kruchy spód z  moich zbiorów.

      Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną

       

      Składniki na spód:

      • 200 g mąki
      • 100 g masła
      • 1 łyżka cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki (dobrze schłodzone ciasto jest twarde, nie ugina się pod wpływem nacisku palcem, dzięki czemu spód nie skurczy się podczas pieczenia). Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Składniki na karmel:

      • 120 g cukru
      • 250 ml śmietanki kremówki

      Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać aż się zrumieni, w tym samym czasie delikatnie podgrzewać śmietankę. Gdy cukier będzie brązowy (nie za mocno, żeby się nie przypalił), dodać podgrzaną śmietankę i gotować do zgęstnienia. Powstałą masę lekko przestudzić.

      Dodatkowo:

      • 4 średnie dojrzałe banany
      • sok wyciśnięty z połowy cytryny
      • 250 ml śmietanki kremówki + 4 czubate łyżeczki cukru
      • wiórki czekoladowe do posypania

      Banany pokroić w plasterki, maczać w soku z cytryny, i układać blisko siebie na ostudzonym spodzie, zalać przestudzonym karmelem, wstawić do lodówki na 2 godziny.

      Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier, posypać wiórkami.

      Smacznego :)

       

      Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną

       

      Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 marca 2013 15:50
  • wtorek, 26 lutego 2013
    • Tarta cytrynowa

       

      Tartę upiekłam na specjalne życzenie :) Mam na nią zamówienie i chciałam wypróbować przepis. Tarta wyszła bardzo smaczna z bardzo wyraźną nutą cytrynową, więc jeśli lubicie te owoce, to będziecie zachwyceni.

      Planuję jeszcze upiec bezę osobno, aby wyszła bardziej chrupka i na pewno dam Wam znać, którą wersję bardziej polecam :)

      Przepis od Dorotki.

       

      Tarta cytrynowa z bezą

       

      Składniki na kruchy spód:

      • 230 g mąki
      • 130 g masła
      • 1 i 1/3 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

      Składniki masę cytrynową:

      • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
      • 200 g cukru
      • skórka otarta z 2 cytryn
      • sok wyciśnięty z 2 cytryn
      • sok wyciśnięty z 1 niedużej pomarańczy
      • 85 g masła
      • 4 żółtka (białka zachować do bezy)

      Mąkę ziemniaczaną wymieszać w słoiczku z pokrywką z sokiem cytryny (nie jest to konieczne, ale ja zawsze tak robię, żeby nie powstały kluski). Wlać do garnuszka z grubym dnem, dodać cukier, skórkę z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do pojemności 200 ml, wlać do garnuszka. Zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, od razu zdjąć z palnika, dodać masło, mieszać do rozpuszczenia, następnie żółtka, dokładnie wymieszać. Ponownie podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Gorącą masę wlać na wystudzony spód, odczekać aż stężeje.

      Składniki na bezę:

      • 4 pozostałe białka
      • 200 g cukru
      • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Białka ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę rozprowadzić na tarcie (ja zrobiłam to za pomocą tylki, ale nie jest to konieczne), piec dodatkowe 20 minut w 180ºC. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Tarta będzie najlepsza pierwszego dnia.

      Smacznego :)

       

      Tarta cytrynowa z bezą

       

      Tarta cytrynowa z bezą

       

      Tarta cytrynowa z bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 lutego 2013 18:11
  • piątek, 20 lipca 2012
    • Tartaletki z owocami

       

      Kocham połączenie ciasta kruchego, bitej śmietany i sezonowych owoców. Stąd przepis, niedosyć, że tartaletki wyglądają cudnie, to smakują bosko ;) Naprawdę polecam!!! 


      Tartaletki z owocami

       

      Składniki na ciasto:

      • 250 gr mąki pszennej
      • 100 gr schłodzonego masła
      • 100 gr cukru
      • 2 jaja w temperaturze pokojowej
      • szczypta soli

      Z mąki zrobić na stolnicy stożek z zagłębieniem na środku, umieścić tam masło, cukier, sól. Delikatnie rozetrzeć masło z resztą składników, wbić jajka i szybko wyrobić. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Gdy nam się spieszy włożyć do zamrażarki na ok.40 min.

      Następnie wyjąć z lodówki i wałkować na grubość 2mm. Wycinać okręgi trochę większe niż nasze foremki. Foremki wysmarować masłem, dokładnie układać w nich krążki ciasta. Dna nakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180°C.

      Składniki na krem:

      • 500ml dobrze schłodzonej śmietany 36%
      • kilka łyżek cukru (wg upodobania)
      • kilka kropli soku z cytryny
      • 500 gr sezonowych owoców

      Podczas pieczenia tartaletek, ubić śmietanę, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny.

      Na upieczone babeczki wykładać po łyżce śmietany, dekorować owocami.

      Smacznego :)

       

       

      Tartaletki z owocami

       

      Tartaletki z owocami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anna_232
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lipca 2012 11:40

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa